Alles wat u moet weten over de taxipas keuring

Taxipas keuring
Snel naar:

Aan de slag gaan als taxichauffeur? Dan heeft u een taxipas nodig, oftewel een volledige chauffeurskaart taxi, aldus het CBR. Deze taxipas krijgt u door een taxipas-keuring te ondergaan. Deze medische keuring is bedoeld om u, uw passagiers en het omringende verkeer veilig te houden. Zo weet u zeker dat u als chauffeur gezond en fit genoeg bent. In dit blog artikel vertel ik als arts die deze keuringen uitvoert stap voor stap hoe het proces werkt, wat een taxipas precies is, hoeveel deze kost en hoe u een keuringsafspraak maakt. Een afspraak maken bij Rijbewijsdokter is erg eenvoudig.

Waarom is een Taxipas keuring nodig?

Als taxichauffeur bent u verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van uw passagiers. Een keuring is wettelijk verplicht en heeft als doel om vast te stellen of u voldoet aan de eisen om een taxipas te verkrijgen. Deze eisen zijn opgesteld door het CBR en hebben betrekking op zowel uw medische gesteldheid als uw algemene geschiktheid als bestuurder.

Wat is de Taxipas?

Een taxipas, ook wel chauffeurspas of boordcomputerkaart genoemd, is een document dat aantoont dat u bevoegd bent om als taxichauffeur te werken. Deze pas bevat uw persoonlijke gegevens en is verplicht voor alle taxichauffeurs die in Nederland passagiers willen vervoeren. Het is een belangrijk onderdeel van de regelgeving rondom taxivervoer, die de veiligheid en kwaliteit van de diensten moet waarborgen.

De taxipas is nodig om wettelijk gezien passagiers tegen betaling in Nederland te vervoeren. Daarnaast is de pas van belang voor identificatie bij controles door handhavings instanties, en voor het kunnen koppelen van gegevens aan de boordcomputer in de taxi, waarmee ritgegevens worden geregistreerd. Tijdens mijn werk als keuringsarts kom ik veel in contact met taxi chauffeurs, waardoor ik u van de juiste informatie over deze keuring kan voorzien.

Aanvragen, geldigheid, verlengen en kosten

Om een taxipas te krijgen, moet u een aanvraag indienen bij het Kiwa Register, het instituut dat namens de overheid deze passen uitgeeft. Onderdeel van de aanvraag is het ondergaan van de medische keuring, zoals ik eerder al toelichtte. Soms is ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist. Zodra de aanvraag is goedgekeurd en u de keuring heeft doorlopen, wordt de pas binnen enkele weken naar u verzonden. 

De taxipas is vijf jaar geldig. Wanneer de vervaldatum in zicht komt, is het belangrijk om op tijd een verlengingsaanvraag te doen. Ook hiervoor is een medische keuring vereist om te bevestigen dat u nog steeds voldoet aan de gezondheidsvoorwaarden voor het veilig besturen van een taxi. U zal dus bij elke verlenging opnieuw een medische keuring moeten ondergaan.

De kosten voor de aanvraag van een nieuwe taxipas liggen rond de 130 tot 150 euro, exclusief de kosten van de keuring. Dit bedrag kan variëren, afhankelijk van de specifieke eisen of eventuele benodigde documenten. Mijn collega’s en ik helpen u graag bij de keuring voor de taxipas.

Boordcomputer Taxi (BCT)

De boordcomputer taxi (BCT) hoort ook bij de taxipas. De BTC registreert rij- en rusttijden en zorgt ervoor dat uw ritgegevens correct worden vastgelegd. Hiermee kunnen vervoerders en chauffeurs voldoen aan de regelgeving, en wordt het gemakkelijker voor handhavingsinstanties om naleving te controleren. Niet alleen handig en overzichtelijk voor de wetgeving, maar ook voor uw eigen boekhouding. 

Wat houdt de keuring in?

Tijdens de keuring bekijk ik, of een andere arts, verschillende aspecten van uw gezondheid. We letten vooral op medische aandoeningen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Hieronder vindt u een overzicht van wat u kunt verwachten:

  1. Anamnese: we stellen u vragen over uw medische geschiedenis en huidige gezondheidstoestand. Hierbij kan het gaan om bestaande medische aandoeningen, medicijnen die u momenteel gebruikt en eventuele eerdere operaties of blessures.
  2. Lichamelijk onderzoek: we zullen een algemeen lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij zaken als uw bloeddruk, hartslag en reactievermogen worden gemeten. Uw ogen worden ook getest om te zien of u voldoende zicht heeft om veilig deel te nemen aan het verkeer.
  3. Psychische geschiktheid: uw mentale gezondheid is eveneens van belang. We gaan na of u zich mentaal in een staat bevindt om veilig en betrouwbaar een taxi te besturen.
  4. Aanvullende tests: afhankelijk van uw medische geschiedenis of de bevindingen tijdens het onderzoek, kunnen er aanvullende tests nodig zijn. Dit kan variëren van een extra oogonderzoek tot een specialistisch rapport over specifieke aandoeningen.

Voorbereiding op de keuring

Als arts kan ik zeggen dat het prettig is om uw keuring zo vlot mogelijk te laten verlopen en er zeker van te zijn dat u weet wat er moet gebeuren. Daarom geef ik onze klanten ook altijd de volgende tips:

  1. Medische documentatie: zorg ervoor dat u alle relevante medische documenten meeneemt, zoals eerdere keuringsrapporten, een medicatie lijst en brieven van specialisten. Dit helpt de arts om een volledig beeld van uw gezondheid te krijgen.
  2. Rust goed uit: een uitgerust lichaam presteert beter. Zorg ervoor dat u goed slaapt en geen stressvolle activiteiten plant op de dag van de keuring.
  3. Vermijd alcohol: vermijd het nuttigen van alcohol in de 24 uur voorafgaand aan de keuring, zodat uw resultaten niet worden beïnvloed.

Waarom kiezen voor rijbewijsdokter?

Rijbewijsdokter heeft jarenlange ervaring met het uitvoeren van medische keuringen, waaronder de keuringen voor taxipas-aanvragen. Bij ons profiteert u van professionele artsen die volledig gekwalificeerd zijn en bekend met de eisen van het CBR. We voeren nauwkeurige keuringen uit volgens de voorgeschreven richtlijnen, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Daarnaast begrijpen wij dat tijd geld is, vooral in de taxi-industrie. Daarom zorgen onze efficiënte processen ervoor dat u snel gekeurd kunt worden zonder concessies te doen aan de kwaliteit. 

Onze klantenservice staat altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te ondersteunen bij het invullen van de benodigde formulieren en documenten. Met meerdere locaties in het land en flexibele keuringstijden maakt Rijbewijsdokter het plannen van een afspraak eenvoudig, zodat u snel weer aan de slag kunt.

Wat gebeurt er na de keuring?

Na de keuring wordt het medisch rapport beoordeeld door onze bedrijfsarts. Indien uw keuring wordt goedgekeurd, dan krijgt u de ingevulde en ondertekende geeneskundige verklaring thuis opgestuurd. U voegt deze verklaring toe aan uw dossier en kan het vervolgens opsturen naar het KIWA. Via het KIWA kunt u een chauffeurskaart aanvragen. U ontvangt een aanvraagset per post. 

U stuurt vervolgens de volgende documenten op naar het KIWA:

  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): dit document toont aan dat uw gedrag in uw verleden geen bezwaar vormt om uw werk als taxichauffeur uit te voeren. De VOG vraagt u eenvoudig aan via uw gemeente.
  • Een pasfoto: u dient een recente, duidelijke pasfoto op te sturen die voldoen aan de eisen voor een Nederlands paspoort of rijbewijs.
  • Uw geneeskundige verklaring: de hierboven benoemde verklaring stuurt u ook op.
  • Uw dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een chauffeurs diploma taxi: u hoeft geen kopieën op te sturen, deze informatie vraagt het KIWA rechtstreeks op bij het RDW.

Conclusie

Een taxipas-keuring is een onmisbare stap voor iedereen die als taxichauffeur aan de slag wil. Bij Rijbewijsdokter zorgen we ervoor dat u deze keuring snel, professioneel en zorgeloos kunt doorlopen. Met onze deskundige artsen, efficiënte processen en vriendelijke klantenservice bent u bij ons in goede handen.

Heeft u een taxipas keuring nodig? Gebruik onze online planningstool of bel naar 085 208 7688 voor een afspraak. Wij bieden keuringen aan door heel Nederland, dus u bent bij ons aan het juiste adres!

Dit artikel is geschreven door:
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Interessant? Deel dit artikel met anderen:
Lees meer blogartikelen!
Geconcentreerde oudere vrouw rijdt alleen in de auto, houdt het stuur stevig vast. Veilig rijden voor ouderen | cbr dementie keuring | Rijbewijsdokter
CBR dementie keuring: wat u moet weten

Dementie kan een grote impact hebben op uw dagelijkse leven, waaronder uw vermogen om veilig auto te rijden. Het CBR vereist in sommige gevallen een medische keuring om te beoordelen of u met dementie nog veilig de weg op kunt. In dit artikel leg ik, Drs. Pedram Maghami, uit wat

Lees meer
Senior koppel die in auto rijden met zon door het zijraam | rijbewijs keuren | Rijbewijsdokter
Hoe laat ik mijn rijbewijs keuren?

Het laten keuren van uw rijbewijs is een belangrijke stap als u uw rijbewijs wilt behouden of verlengen. Veel mensen vragen zich af hoe dit proces precies in zijn werk gaat. Hoe laat ik mijn rijbewijs keuren? In dit artikel leg ik, Drs. Pedram Maghami, huisarts en oprichter van Rijbewijsdokter,

Lees meer
Gelukkig ouder echtpaar zittend in de auto, rijdend | op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs | Rijbewijsdokter
Op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs?

Als u uw rijbewijs wilt behouden of verlengen, vraagt u zich misschien af: Op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs? In Nederland zijn er specifieke regels en leeftijden waarop een medische keuring verplicht is. Deze keuringen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen en ervoor te zorgen

Lees meer