Rijbewijskeuring ouderen (B/E) 75+

Wilt u een rijbewijs B of E aanvragen of verlengen? Dan is de rijbewijskeuring 75+ wellicht voor u!

De rijbewijskeuring 75+ is bestemd voor oudere mensen die zich moeten laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. Iedereen die een rijbewijs B of E wil aanvragen of verlengen, moet vooraf een gezondheidsverklaring invullen voor het CBR. In sommige situaties is ook een medische keuring vereist. Voordat het CBR een ‘Verklaring van geschiktheid’ afgeeft:

Bij Rijbewijsdokter kunt u terecht voor deze rijbewijskeuring 75+. Wij keuren op meerdere locaties door heel Nederland! Een keuring kan dan ook in veel gevallen in uw eigen regio ingepland worden.

Rijbewijskeuring (B/E) 75+

64,-
incl. btw

Wat houdt de rijbewijskeuring 75+ in?

Het doel van de rijbewijskeuring ouderen is om te beoordelen of u zelfstandig en veilig een voertuig kunt besturen. Om eventuele gezondheidsrisico’s in beeld te kunnen brengen, voert de keuringsarts een onderzoek uit. De uitkomst van dit onderzoek is een ingevuld keurverslag. De arts dient het keurverslag, direct na het onderzoek, in bij het CBR via het digitale platform ZorgDomein. Het onderzoek bestaat uit:

Dit onderzoek bestaat uit?

Anamnese symbool rijbewijskeuring

Anamnese:

Het bespreken van uw medische voorgeschiedenis aan de hand van de vooraf ingevulde eigen verklaring.

bloeddruk symbool rijbewijskeuring

Bloeddrukmeting:

Eventuele hoge of lage waardes in uw bloeddruk worden gemeten.

Oogonderzoek symbool rijbewijskeuring

Oogonderzoek:

D.m.v. een gezichtsveld- en visustest.

Urineonderzoek symbool

Urineonderzoek:

Om stoffen te signaleren die niet in uw urine thuishoren. Zoals een verhoogde waarde van glucose, die op eventuele aandoeningen kan duiden.

Lichamelijk onderzoek symbool

Lichamelijk onderzoek:

Eventueel lichamelijk onderzoek.

Rijbewijs verlengen 75 jaar

Uw rijbewijs verlengen wanneer u 75 jaar of ouder bent gaat op een andere manier dan hoe u het daarvoor gewend was. Iedereen die 75 jaar wordt, moet vanaf dat moment voor de verlenging van zijn of haar rijbewijs namelijk een medische keuring laten uitvoeren. Tot de 75 volstond bij de meeste mensen een ingevulde gezondheidsverklaring, maar daar komt dus verandering in zodra u deze leeftijd heeft bereikt.

Waarom bestaat de rijbewijskeuring 75 jaar?

Mensen begrijpen soms niet waarom ze zichzelf na hun 75ste moeten laten keuren om te mogen blijven autorijden. Bijvoorbeeld omdat ze altijd ervaren weggebruikers zijn geweest of omdat ze nog nooit een ongeluk hebben veroorzaakt. Hoewel wij hier niet aan twijfelen, is de rijbewijskeuring boven de 75 jaar met name in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te bevorderen. 

Mensen boven de 75 zijn, op basis van onderzoek, gevoeliger voor zowel mentale als fysieke kwalen. Hoewel dit vaak weinig invloed heeft op hun dagelijkse bezigheden, kunnen deze kwalen wel degelijk invloed hebben op de rijvaardigheid en/of het reactievermogen. Indien deze kwalen tijdens het rijden opspelen, kunnen er gevaarlijke situaties in het verkeer ontstaan. Niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor de andere weggebruikers. 

Door middel van de rijbewijskeuring 75+ worden ouderen getest op bijvoorbeeld hun zicht en hun reactievermogen. Tijdens de test wordt er ook een urineonderzoek en een eventueel lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Op deze manier kunnen potentiële kwalen snel opgespoord worden, voordat deze invloed kunnen krijgen op de rijvaardigheid van de bestuurder. 

De medische keuringen voor 75-plussers zijn in Nederland verplicht. Wanneer u deze keuring niet laat uitvoeren, bestaat de kans dat uw rijbewijs bij een controle ingenomen wordt. Mede vanwege de verplichting zien sommige 75-plussers de rijbewijskeuring voor ouderen als last en snappen ze niet waarom het nodig is. Rijbewijsdokter wil benadrukken dat wij dit gevoel kunnen begrijpen, maar dat de rijbewijskeuring 75+ met de beste bedoelingen in het leven is geroepen. Namelijk het bevorderen van de veiligheid op de weg. Voor u en voor anderen.

Rijbewijskeuring 75+ - Rijbewijsdokter
Rijbewijskeuring 75+ - Rijbewijsdokter

Is de rijbewijskeuring 75+ alleen voor ouderen?

Gaat u een rijbewijs verlengen bij 75 jaar, dan is een goede voorbereiding het halve werk! Hierdoor verloopt het proces van de keuring een stuk soepeler, maar daarnaast is het prettig voor uw eigen gemoedsrust. U kunt uzelf onder andere voorbereiden door:

Genoeg rust nemen en gezond leven

Een rijbewijskeuring is voor sommige mensen erg spannend. Het is waarschijnlijk alweer even geleden dat u voor het laatst rijexamen heeft gedaan en daarnaast is het voor velen een onbekende ervaring. Probeer daarom genoeg nachtrust te nemen op de dag voor de keuring. Wanneer u goed uitgerust bent, kunt u helderder nadenken en bent u minder gevoelig voor stress. Daarnaast is het aan te raden om geen koffie te drinken en niet te roken voor de keuring. Nicotine en cafeïne kunnen uw angst of spanning namelijk versterken. 

Bent u alsnog gespannen voor de keuring? Probeer dan te praten met familie, vrienden, of kennissen die het proces al eens doorlopen hebben. Tenslotte kunt u voor meer informatie altijd contact opnemen met Rijbewijsdokter als u dit prettig vindt. 

De juiste documenten meenemen

Wanneer u naar de rijbewijskeuring 75+ komt, moet u een aantal documenten meenemen:

  • Rijbewijs: naar de keuring neemt u een geldig rijbewijs mee. 
  • Keurformulier van het CBR: voordat u naar de medische keuring gaat, moet u eerst een gezondheidsverklaring rijbewijs 75+ invullen. Dit doet u snel en gemakkelijk via de website van het CBR. Na het invullen ontvangt u een aantal formulieren en deze dient u mee te nemen naar de keuring.
  • Potje verse urine: tijdens de keuring wordt uw urine onderzocht op verhoogde waardes van glucose. Dit kan namelijk duiden op eventuele aandoeningen. 
  • Een actueel overzicht van uw medicatie: voor de keuringsarts is het belangrijk om te weten welke medicatie u gebruikt. Neem daarom een actueel overzicht mee van uw medicatie. Het overzicht kunt u opvragen bij de apotheek. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw huisarts en vraag om advies. 
  • Bril of contactlenzen: draagt u een bril of gebruikt u contactlenzen? Neem deze dan mee (inclusief sterkte van eventuele contactlenzen)


Maak op tijd een afspraak

De wachttijden bij het CBR kunnen soms erg lang zijn. Het advies vanuit Rijbewijsdokter luidt dan ook om op tijd, zo’n 3 tot 4 maanden voor het verloop van uw rijbewijs, met het keuringsproces te starten. Dit kan u een hoop stress besparen en daarnaast weet u dan ook zelf beter waar u aan toe bent. 

Daarnaast is het belangrijk om een afspraak te maken op een tijdstip dat u prettig vindt. Rijbewijsdokter keurt op verschillende locaties door heel Nederland. Een keuring bij u in de buurt is daarom in de meeste gevallen zo geregeld.

Is de rijbewijskeuring 75+ alleen voor ouderen?

De rijbewijskeuring 75+ draagt deze naam, omdat een medische keuring verplicht is voor mensen van 75 jaar of ouder. Er zijn echter ook andere redenen waarom u zich medisch moet laten keuren. Zo kan het zijn dat u een medische aandoening heeft die die uw rijvaardigheid kan beïnvloeden.. Daarnaast kan het CBR ook verzoeken dat u zich laat keuren op basis van uw ingevulde gezondheidsverklaring. In beide gevallen is de rijbewijskeuring 75+ de keuring die voor u geschikt is. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op, zodat we in overleg kunnen welke keuring u moet laten uitvoeren.

Wanneer moet ik me laten keuren als 75 plusser?

Gaat u een rijbewijs verlengen bij 75 jaar of ouder, dan moet u zich altijd medisch laten keuren door een daarvoor bevoegde keuringsarts. Oordeelt het CBR dat u in staat bent veilig een voertuig te kunnen besturen, dan wordt uw rijbewijs met maximaal 5 jaar verlengd. Wanneer uw rijbewijs daarna opnieuw op het punt staat om te verlopen, dan is de eerdere keuring niet meer geldig en moet u zich opnieuw medisch laten keuren.

Rijbewijskeuring 75+ nodig?

Maak dan direct een afspraak op een door u gewenste locatie en beschikbaar tijdstip. Dit kan snel en gemakkelijk via onze online planning tool of telefonisch via 085 208 7688.

Waarom Rijbewijsdokter?

Snel

In de meeste gevallen kunt u al binnen een paar dagen bij een keuringsarts terecht. Na afloop versturen wij uw keuring direct naar het CBR via het digitale platform ZorgDomein.

Kwalitatief

Rijbewijsdokter werkt uitsluitend samen met BIG-geregistreerde artsen, die werken volgens de regeling eisen geschiktheid 2000.

Gemakkelijk

De artsen van Rijbewijsdokter verzorgen keuringen door heel Nederland. Via onze gebruiksvriendelijke planning tool maakt u snel en gemakkelijk een afspraak bij u in de buurt!

Lees hier de reviews van onze klanten!

snel en goed geholpen.
nico portegies
nico portegies
1695284235
goede ontvangsteen vriendelijke arts ,die de tijd neemt en uitleg geeft
Leo v/d broek
Leo v/d broek
1695375768
het CBR heb nadere gegevens opgevraagd bij de dokter , tot nog toe NIKS ontvangen terwijl ze er op zitten te wachtengroet jan schriever
jan schriever
jan schriever
1695052778
Korte wachttijd, Duidelijke vragen en onderzoek . Nu wachten op Conclusie . Dank
Goede functionele keuring.
Aad
Aad
1695454087
Snel en goed geregeld voor afspraak. Prettige keuring.
Rijbewijsdokter stelt nauwkeurig vragen over ieder keuringsverslag dat hij invult en als er vragen door mij over gesteld werden dan gaf hij duidelijk antwoord. Dus alle lof voor de Rijbewijsdokter.
Dick van Dijk
Dick van Dijk
1695725601
Fijne doctor gaf mij een gerust gevoel. mag me zeker de volgende keer weer keuren. groet
Albert Roering
Albert Roering
1695890832
Sneller geholpen dan verwacht, dus prima.
js_loader

Afspraak maken voor Rijbewijskeuring (B/E) 75+?

Een afspraak voor een keuring maakt u gemakkelijk en snel via onze online planning tool. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Meld u nu aan als taxi chauffeur!