cbr keuringsartsen 75+

CBR Keuringsartsen voor 75+: Alles wat u moet weten

Wanneer u als bestuurder de leeftijd van 75 jaar bereikt, vraagt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) u om een medische keuring te ondergaan wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen. Deze maatregel is bedoeld om te zorgen dat ouderen veilig blijven rijden, rekening houdend met de mogelijke gezondheidsuitdagingen die met uw leeftijd kunnen komen. Als CBR keuringsartsen voor 75+ kan ik u alles vertellen over het keuringsproces,  de voorbereidingen, de invloed van medicatie en veel voorkomende aandoeningen op de rijgeschiktheid.

Waarom oudere mensen vaker een keuring moeten ondergaan

Wanneer mensen ouder worden, nemen de risico’s op gezondheidsproblemen toe die hun rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit omvat zaken als verminderd zicht, gehoorverlies, trager reactievermogen en andere leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Door regelmatige medische keuringen te eisen, helpt het CBR om te verzekeren dat bestuurders nog steeds veilig een voertuig kunnen besturen. Deze keuringen zijn niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de bestuurder zelf, maar ook voor die van andere weggebruikers.

Hoe de een rijbewijskeuring werkt

De keuring voor 75-plussers is een standaardprocedure waarbij de medische geschiktheid van een bestuurder wordt beoordeeld. Het proces begint met het invullen van een gezondheidsverklaring, waarin de bestuurder vragen beantwoordt over zijn of haar fysieke en mentale gezondheid. Afhankelijk van de antwoorden in deze verklaring, kan het CBR een keuring door een keuringsarts vereisen. Bij deze stap kunt u bij Rijbewijsdokter terecht, waar artsen zoals ik uw verder helpen. De keuring omvat typisch een algemeen lichamelijk onderzoek, zichttest, gehoortest en soms neurologische tests. Na de keuring zal de arts een rapport opstellen en naar het CBR sturen, die dan een besluit neemt over de rijgeschiktheid.

Voorbereiding op de rijbewijskeuring

Om u voor te bereiden op de keuring is het belangrijk dat u alle relevante medische informatie en documentatie verzamelt. Dit gaat dan om uw medische geschiedenis, een lijst van uw huidige medicatie, en eventuele brieven van uw specialisten. Zorg ervoor dat u uitgerust en ontspannen bent op de dag van de keuring, en neem de tijd om eventuele vragen die u heeft klaar te hebben voor de keuringsarts. Het is ook nuttig om een bril of gehoorapparaat mee te nemen als u deze gebruikt.

Veelvoorkomende aandoeningen op leeftijd die rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden

Ook komen bepaalde gezondheidsaandoeningen op een hogere leeftijd vaker voor die een directe invloed kunnen hebben op uw rijgeschiktheid. Deze aandoeningen willen we daarbij nauwkeurig worden beheren, en daarvoor is het belangrijk om deze te melden tijdens de medische keuring.  De meeste van deze aandoeningen kunnen met medicatie en medisch advies goed behandeld worden. Dagelijks ben ik in gesprek met mensen over hun aandoeningen, en daarbij weet ik zeker dat wij van Rijbewijsdokter u goed kunnen adviseren.

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende aandoeningen zijn:

  • Cataracten: deze veel voorkomende oog aandoening kan het zicht vertroebelen en de gevoeligheid voor licht verhogen, wat het moeilijker maakt om te rijden, vooral ‘s nachts.
  • Artritis: gewrichtspijn en stijfheid, vooral in de handen en knieën, kunnen de fysieke capaciteit om een voertuig te besturen beperken.
  • Hartziekten: Cardiovasculaire aandoeningen kunnen onvoorspelbare en plotselinge veranderingen in de gezondheidstoestand veroorzaken, zoals duizeligheid of een verminderd uithoudingsvermogen, wat gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden.
  • Neurologische stoornissen: aandoeningen zoals Parkinson kunnen de motoriek en cognitieve functies beïnvloeden, wat leidt tot trager reactievermogen en verminderde hand-oog coördinatie, aldus het CBR.

Medicatie die de rijgeschiktheid kan beïnvloeden

Het is belangrijk om tijdens de keuring open te zijn over alle medicijnen die u gebruikt. Zo kan de keuringsarts een volledig beeld krijgen van hoe uw medicatie uw rijgeschiktheid kan beïnvloeden. Een goede communicatie kan leiden tot aanpassingen in de medicatie of adviezen over veiliger autorijden. Het CBR geeft dan ook bepaalde richtlijnen aan voor rijden met medicatie, onderverdeeld in vier categorieën.

  • Categorie 0: Bij categorie 0 hebben uw medicijnen geen invloed op uw rijvaardigheid, en kunt u dus veilig autorijden.
  • Categorie I: Bij categorie I kan het zijn dat u soms suf, slaperig, duizelig bent, of slecht kan zien door uw medicatie. Wanneer u last heeft van deze symptomen mag u geen auto rijden. Zo niet, dan kan u veilig de weg op.
  • Categorie II: Bij categorie II gaat het om het wennen aan nieuwe medicatie. Daarbij mag u de eerste dagen of weken dat u gebruik maakt van uw medicatie geen auto rijden. Wanneer u gewend bent aan de medicatie, mag dat wel weer.
  • Categorie III: Bij categorie III mag u absoluut niet de weg op zolang u het medicijn gebruikt.

Veel ouderen gebruiken medicatie voor diverse gezondheidsproblemen, en sommige van deze medicijnen kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden door bijwerkingen zoals:

  • Verminderde alertheid: medicijnen zoals slaapmiddelen of sommige soorten pijnstillers kunnen slaperigheid veroorzaken of de reactietijd vertragen.
  • Verminderde reactiesnelheid: antidepressiva en antipsychotica kunnen invloed hebben op de snelheid waarmee een bestuurder reageert op onverwachte verkeerssituaties.
  • Visuele verstoring: bepaalde medicijnen voor hart- en bloeddruk beheer kunnen effecten hebben op het zicht. Uiteraard is een zichtbaarheid essentieel voor veilig rijden.

Plan een rijbewijskeuring in

Bent u 75 jaar of ouder en moet u binnenkort een medische keuring ondergaan? Neem contact op met Rijbewijsdokter en maak een afspraak met een van onze CBR erkende keuringsartsen. Onze experts zullen u door het gehele proces leiden. Van het voorbereiden van de noodzakelijke documentatie tot het bieden van advies over hoe u uw rijgeschiktheid kunt optimaliseren, Rijbewijsdokter staat voor u klaar!

Conclusie

Een medische keuring bij het bereiken van 75 jaar is een onderdeel van het behouden van uw rijbewijs. Door deze keuring te ondergaan verzekerd u de verkeersveiligheid in Nederland. Door te begrijpen wat de keuring inhoudt, hoe u zich kunt voorbereiden, en de impact van medicatie en gezondheidsproblemen, kunt u beter navigeren door dit proces. Onthoud dat deze keuringen zijn ontworpen om u en andere weggebruikers veilig te houden.

Picture of Pedram Maghami
Pedram Maghami
Functie / titel hier
Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.5
js_loader