Hoe kan ik mijn rijbewijs verlengen- Rijbewijsdokter

Hoe kan ik mijn rijbewijs verlengen?

Hoe kan ik mijn rijbewijs verlengen? Op die vraag zoeken mensen vaak een antwoord wanneer de vervaldatum van het rijbewijs dichterbij komt. Er is helaas geen eenduidig antwoord. De stappen die u moet nemen voor het verlengen van het rijbewijs verschillen namelijk per situatie. Het is afhankelijk van uw leeftijd, soort rijbewijs en medische situatie.

Soms hoeft u alleen naar de gemeente, soms is een medische keuring nodig, op sommige plekken kunt u uw aanvraag alleen persoonlijk indienen, soms ook digitaal, et cetera. In dit artikel leggen wij u uit hoe u in uw situatie uw rijbewijs verlengt.

Wat moet ik doen om mijn rijbewijs te verlengen?

Bent u jonger dan 75 jaar en zijn er geen problemen met uw gezondheid die mogelijk invloed hebben op het rijden? En wilt u uw B of E rijbewijs verlengen? Dan doet u dit zonder extra stappen direct bij de gemeente. Dit kan overal door middel van een persoonlijke afspraak en in sommige gemeenten ook digitaal.

Rijbewijs persoonlijk verlengen

Voor een persoonlijke aanvraag maakt u een afspraak via de website van uw gemeente. Naar de afspraak neemt u een geldig identiteitsbewijs mee, of uw huidige rijbewijs als u dat heeft. U heeft ook een goed lijkende kleurenpasfoto nodig. U betaalt het nieuwe rijbewijs direct.

Binnen een week ligt het nieuwe rijbewijs klaar. U haalt het persoonlijk af en uw oude rijbewijs levert u in. Heeft u het nieuwe rijbewijs sneller nodig? Dan is een spoedaanvraag mogelijk. Dan is het nieuwe rijbewijs meestal de volgende dag al klaar.

Rijbewijs digitaal verlengen

Een extra snelle manier om het rijbewijs te verlengen is digitaal, via de site van de RDW. Dit is in steeds meer gemeenten mogelijk. Kijk allereerst op de website van uw gemeente of een digitale aanvraag al beschikbaar is. Zo ja, dan doorloopt u de volgende stappen:

  1. Laat een pas­fo­to ma­ken die voldoet aan de voorwaarden. Dit doet u bij een door de RDW erkende fo­to­graaf of fotocabine.
  2. De fotograaf verstuurt de pasfoto met uw handtekening (voor op het nieuwe rijbewijs) digitaal naar de RDW. 
  3. Binnen een paar minuten krijgt u bericht van de RDW of uw aanvraag is goedgekeurd en of u uw rijbewijs online kunt verlengen.
  4. Goedgekeurd? Ga dan naar de web­si­te van de RDW, log in door middel van de DigiD-app en vraag uw nieuwe rij­be­wijs aan.
  5. Betaal de kosten direct met iDEAL.
  6. U ontvangt een e-mail wanneer uw nieuwe rijbewijs klaarligt.
  7. Kijk op de website van uw gemeente of u een afspraak moet maken voor afhalen, en haal het rij­be­wijs persoonlijk op.

Medische keuring nodig?

In specifieke situaties kunt u niet direct naar de gemeente, maar is er extra onderzoek nodig voor u uw rijbewijs kunt verlengen. Bent u bijvoorbeeld 75 jaar of ouder of bent u beroepschauffeur met een groot rijbewijs, dan heeft u ook een Gezondheidsverklaring en medische keuring nodig.

De Gezondheidsverklaring vult u in op de website van het CBR. Hier logt u in met uw DigiD. Het CBR beoordeelt de verklaring, waarna u een afspraak voor een medische keuring maakt. Iedereen mag zelf kiezen waar hij deze keuring laat doen. Rijbewijsdokter voert keuringen uit door het hele land en al onze gekwalificeerde artsen zijn BIG-geregistreerd.

Via het landelijke systeem ZorgDomein sturen wij de resultaten van uw keuring naar het CBR. Binnen enkele weken tot maanden ontvangt u van hen uw besluit. Is het besluit positief? Dan kunt u nu een afspraak maken bij de gemeente voor de verlenging van uw rijbewijs.

Hoelang van tevoren moet ik mijn rijbewijs verlengen?

Hoeft u alleen naar de gemeente en is een medische keuring niet nodig? Dan ligt uw rijbewijs binnen een week klaar. Het is in dat geval dus niet nodig om heel lang van tevoren de verlenging aan te vragen. 

Wanneer u een Gezondheidsverklaring en medische keuring nodig heeft, duurt de procedure vaak een stuk langer. Door drukte bij het CBR loopt dit al snel op tot enkele maanden. In dat geval raden we dan ook aan om drie tot vier maanden voor de verloopdatum te beginnen met de eerste stappen.

Verwacht u ook nog aanvullend onderzoek door een medisch specialist? Bijvoorbeeld een neuroloog of oogarts? Dan kost dit nog extra tijd en is het verstandig om een half jaar van tevoren te beginnen.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Uw rijbewijs is geldig tot de datum die erop vermeld staat. Vanaf dat moment moet u in het bezit zijn van een nieuw rijbewijs om nog te mogen rijden. Ook in sommige andere situaties moet u een nieuw rijbewijs aanvragen, bijvoorbeeld als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie of als het rijbewijs beschadigd en hierdoor niet meer leesbaar is. 

Kan ik in elke gemeente mijn rijbewijs verlengen?

U kunt uw rijbewijs alleen verlengen in de gemeente waar u staat ingeschreven. De verlenging aanvragen in een andere gemeente is niet mogelijk. Staat u ingeschreven in het buitenland? Dan is het helemaal niet mogelijk om een rijbewijs aan te vragen bij een Nederlandse gemeente.

Hoe rijbewijs verlengen? Plan hier uw medische keuring!

Heeft u een medische keuring nodig voor uw nieuwe rijbewijs? Plan deze dan snel in met onze handige planningstool! U kunt vaak al binnen een paar dagen terecht op een van de vele locaties in het land.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.5
js_loader