Verlopen rijbewijs verlengen - Rijbewijsdokter

Hoelang duurt het verlengen van een verlopen rijbewijs?

Een verlopen rijbewijs verlengen is in de meeste gevallen geen enkel probleem. Zelfs als uw rijbewijs al langere tijd is verlopen, mag u het gewoon verlengen bij de gemeente. 

Het CBR geeft hierop twee uitzonderingen aan: u kunt uw rijbewijs niet meer verlengen als u uw rijbewijs vóór 30 juni 1980 heeft gekregen of als het voor 30 juni 1985 is verlopen. In dat geval doet u opnieuw rijexamen als u weer een rijbewijs wilt.

Antwoord op de meestgestelde vragen over een verlopen rijbewijs vindt u in dit artikel.

Kunt u uw rijbewijs verlengen als het verlopen is?

Dat kan! Als uw rijbewijs verlopen is, kunt u het gewoon verlengen, mits deze voldoet aan de vereisten hierboven. U hoeft niet opnieuw examen te doen of aan andere voorwaarden te voldoen, maar kunt direct een afspraak voor verlenging maken bij de gemeente waar u geregistreerd staat.

Hoelang mag u nog rijden met een verlopen rijbewijs?

U mag uw rijbewijs altijd weer verlengen, maar houd er wel rekening mee dat u niet mag autorijden met een verlopen rijbewijs. Op uw rijbewijs staat de datum vermeld tot wanneer het geldig is. Vanaf die dag is uw oude rijbewijs verlopen en mag u hiermee niet meer de weg op.

Doet u dit toch en houdt de politie u aan, dan loopt u het risico op een flinke boete. Ook bent u in dat geval niet verzekerd bij ongevallen.

Kunt u rijden als uw rijbewijs is aangevraagd?

Wanneer uw oude rijbewijs nog geldig is, mag u gewoon rijden terwijl het nieuwe rijbewijs in aanvraag is. Is het oude exemplaar verlopen en heeft u een aanvraag gedaan voor een nieuwe? Dan is het niet toegestaan om te rijden. U mag alleen de weg op als u op dat moment in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Gelukkig duurt de aanvraag van een nieuw rijbewijs bij de meeste gemeenten maximaal een week. U hoeft dus niet lang te wachten. Heeft u echt haast? Doe dan een spoedaanvraag. In dat geval ligt het nieuwe rijbewijs meestal de volgende (werk)dag al klaar.

Hoe moet u een nieuw rijbewijs aanvragen?

Er zijn twee manieren waarop u een nieuw rijbewijs kunt aanvragen: persoonlijk en digitaal. Een digitale aanvraag kan nog niet overal, een persoonlijke aanvraag wel. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw gemeente.

Persoonlijk aanvragen doet u door een afspraak te maken via de website van de gemeente. Bij een persoonlijke aanvraag neemt u een geldig identiteitsbewijs of het huidige rijbewijs mee, en een recente pasfoto in kleur. Deze moet voldoen aan de officiële regels voor pasfoto’s. U betaalt het nieuwe rijbewijs direct, dus zorg dat u ook een betaalmiddel bij zich heeft. 

Na ongeveer een week ligt uw nieuwe rijbewijs klaar. U haalt het persoonlijk af bij de gemeente en levert meteen uw oude rijbewijs in.

Uw rijbewijs digitaal verlengen

In steeds meer gemeenten kunt u de aanvraag voor de verlenging ook digitaal indienen. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

  1. Kijk op de website van uw gemeente of een digitale aanvraag mogelijk is.
  2. Zo ja, laat dan eerst een pas­fo­to ma­ken die voldoet aan de voorwaarden, bij een fo­to­graaf die er­kend is door de RDW.
  3. Ga dan naar de web­si­te van de RDW, zoek naar de optie ‘Rijbewijs verlengen’ en vraag on­li­ne uw nieuwe rij­be­wijs aan.
  4. Betaal de aanvraag direct met iDEAL.
  5. U ontvangt bericht zodra het rij­be­wijs klaarligt en haalt het persoonlijk op bij uw gemeente.

Medische keuring nodig om verlopen rijbewijs te verlengen? Plan direct hier in!

In sommige gevallen is een medische keuring een verplicht onderdeel van de verlengingsprocedure. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, of uw groot rijbewijs wilt verlengen. Dit is niet anders als u een verlopen rijbewijs gaat verlengen!Maak direct een afspraak voor uw medische keuring bij de professionele artsen van Rijbewijsdokter. Gebruik hiervoor onze overzichtelijke planningstool of maak een afspraak door ons te bellen op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer