Kosten voor rijbewijs verlengen - Rijbewijsdokter

Kosten voor rijbewijs verlengen

Wat zijn de kosten voor rijbewijs verlengen? Hoeveel de kosten van de totale aanvraagprocedure bedragen, hangt af van de stappen die nodig zijn voor de verlenging. Bent u bijvoorbeeld 75 jaar geworden, dan moet u een medische keuring ondergaan. Dat is ook het geval als u een C of D rijbewijs wilt verlengen of wanneer er sprake is van gezondheidsproblemen die mogelijk invloed hebben op uw rijvaardigheid.

Ook zijn er extra kosten als u een spoedaanvraag doet. Kortom: de kosten voor het rijbewijs verlengen verschillen per persoon en situatie.

Wat kost rijbewijs verlengen?

De kosten voor het aanvragen of verlengen van het rijbewijs zelf, worden jaarlijks vastgesteld door de RDW. Deze zijn dan ook in elke gemeente hetzelfde. Kijk voor de meest actuele prijzen op de website van uw gemeente.

Bij de meeste gemeenten ligt uw nieuwe rijbewijs maximaal een week na de aanvraag klaar. Heeft u het sneller nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Hiervoor geldt een toeslag bovenop de reguliere prijs. Er zijn geen extra kosten bij verlies, diefstal of beschadiging van het rijbewijs.

U betaalt de totale kosten voor het rijbewijs direct bij de aanvraag, ongeacht of u deze online of persoonlijk bij de gemeente doet. 

De kosten van het rijbewijs verlengen bij 75+

Bent u 75 jaar geworden, dan heeft u meer nodig om uw rijbewijs te kunnen verlengen. Voordat u naar de gemeente kunt voor de aanvraag, moet u een Gezondheidsverklaring invullen en medische keuring doen.

De Gezondheidsverklaring vult u in op de website van het CBR. Het is ook mogelijk om een verklaring op papier aan te vragen. Het CBR bepaalt de kosten voor de Gezondheidsverklaring. Belangrijk: vul de verklaring altijd rechtstreeks bij het CBR in en niet via derden. Via andere websites maakt u namelijk onnodig extra kosten.

De kosten voor de medische seniorenkeuring verschillen per aanbieder. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt jaarlijks de maximale tarieven voor deze keuring, maar keuringsinstanties mogen ook voor lagere tarieven kiezen. Vergelijken loont! Bij Rijbewijsdokter hanteren wij gunstige tarieven, zonder onvoorziene kosten.

Wat moet u meenemen om uw rijbewijs te verlengen?

Om uw rijbewijs te verlengen, maakt u een afspraak bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Aanvragen kan altijd persoonlijk op het gemeentehuis, en in steeds meer gemeenten is ook een digitale aanvraag mogelijk.

Naar de afspraak neemt u uw (nog geldige) oude rijbewijs of een identiteitsbewijs mee, en een kleurenpasfoto. Zorg ook voor een betaalmiddel, want u betaalt uw rijbewijs direct bij de aanvraag.

Kiest u voor een digitale aanvraag? Volg dan deze stappen:

  1. Laat eerst een pas­fo­to ma­ken die voldoet aan de voorwaarden, door een fo­to­graaf die is er­kend door de RDW.
  2. Ga naar de web­si­te van de RDW en vraag hier uw nieuwe rij­be­wijs  aan.

In beide gevallen, dus zowel bij een persoonlijke als digitale aanvraag, haalt u het rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.

Wat gebeurt er met uw oude rijbewijs?

Wanneer u uw nieuwe rijbewijs afhaalt, levert u uw oude rijbewijs in. Om fraude tegen te gaan is het niet toegestaan om deze zelf te houden.

De kosten van een spoedaanvraag rijbewijs

Voor een spoedaanvraag van het rijbewijs rekent de gemeente extra kosten, bovenop de reguliere prijs. Wat deze extra kosten precies zijn, bepaalt de RDW. U vindt deze bedragen op de site van de gemeente.

Rijbewijs verlengen: hoeveel pasfoto’s heeft u nodig?

U heeft een afspraak gepland bij de gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen, en vraagt zich nu af hoeveel pasfoto’s u moet meenemen. Het antwoord daarop is eenvoudig, namelijk één. 

Net als bij de aanvraag van een paspoort of identiteitsbewijs is een enkele (kleuren)pasfoto voldoende. Het is wel belangrijk dat de foto voldoet aan de officiële richtlijnen, dus kies voor een fotograaf die hiermee bekend is.

Wat kost een medische keuring voor het rijbewijs?

De Nederlandse Zorgautoriteit ( NZa) bepaalt wat de maximale kosten zijn voor een medische keuring. U betaalt dus nooit meer. Bij Rijbewijsdokter hanteren wij voordelige tarieven. En bent u lid van Vivium Services? Dan krijgt u bij ons ook nog eens 10% korting op uw rijbewijskeuring.

Kosten rijbewijs verlengen laag houden? Plan uw keuring nu!

Heeft u een medische keuring nodig voor uw rijbewijsverlenging en wilt u de kosten zoveel mogelijk beperken? Plan dan nu uw voordelige keuring in bij de artsen van Rijbewijsdokter. U maakt de afspraak voor de keuring makkelijk en snel via onze online planningstool. 

Heeft u nog vragen? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice op het nummer 085 208 7688 of stuur een bericht.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer