wanneer mag u niet autorijden

Medicaties: Wanneer mag u niet autorijden?

Voor het besturen van een auto is het belangrijk om een goede fysieke en mentale gezondheid te hebben. Als arts zie ik dagelijks mensen die wat hulp kunnen gebruiken om hun rijvaardigheid te behouden. Soms kan het echter zijn dat u voor uw gezondheid gebruik moet maken van medicatie. In dit artikel leg ik van Rijbewijsdokter uit: welke medicijnen beïnvloeden uw rijvaardigheid, wanneer mag u met deze medicijnen niet auto rijden, en tot slot, hoe bereidt u zich voor als medicijngebruiker op de weg. Dus, wanneer mag u niet autorijden? Als keuringsarts leg ik het graag uit.

De invloed van medicatie op het rij vermogen

Er zijn een groot aantal medicijnen die diverse bijwerkingen hebben. Sommige van deze bijwerkingen kunnen risico’s vormen bij het besturen van een auto. Heeft u bijvoorbeeld hooikoorts? Veel anti-hooikoorts tabletten hebben als bijwerking vermoeidheid, waarbij uw reactietijd vertraagd zal worden. In de meeste gevallen kunt u hiermee evengoed de weg op, maar het is wel belangrijk om u bewust te zijn van deze bijwerkingen.  Ook een verhoging of verlaging in de bloeddruk is een veelvoorkomende bijwerking, wat impact maakt op uw evenwichtsorganen of duizeligheid kan veroorzaken. Dit is erg gevaarlijk tijdens het rijden. Bijwerkingen die impact hebben op uw zicht, zoals wazig zien of dubbelzien, zijn gevaarlijk voor het rijden. Ten slotte kunnen medicijnen voor psychiatrische aandoeningen en sommige anti-epileptica uw concentratievermogen beïnvloeden, wat uw rijvaardigheid verder kan aantasten.

Specifieke medicijnen en rijverboden

Weet u welke medicijnen een specifiek rijverbod met zich meebrengen? Door uw kennis over dit onderwerp te verhogen kunt u bijdragen aan onze missie om veiligheid op de weg te waarborgen. De volgende medicatie groepen vormen vaak een beperking voor de rijvaardigheid van een bestuurder:

  • Slaapmiddelen: alle medicijnen bedoeld om slaap te bevorderen kunnen leiden tot een verminderd bewustzijn en zijn niet compatibel met autorijden.
  • Sterke pijnstillers: opiaten zoals morfine, codeïne of oxycodon hebben sterke effecten op het bewustzijn en de reactiesnelheid.
  • Kalmerende middelen: benzodiazepinen en andere kalmerende middelen vertragen uw reactiesnelheid en kunnen uw beslissingsvermogen beïnvloeden.
  • Bepaalde antidepressiva: vooral oudere tricyclische antidepressiva kunnen neveneffecten hebben die gevaarlijk kunnen zijn voor bestuurders.

Medische aandoeningen en medicatie met invloed op de rijvaardigheid

Er zijn veel medische aandoeningen waarbij specifieke medicijnen worden toegeschreven. Deze medicatie kunnen uw gezondheid ten goede doen, maar vormen soms een risico bij het veilig besturen van een voertuig. Het CBR geeft vier categorieën aan over medicijngebruik en autorijden.

  • Categorie 0: Bij categorie 0 hebben uw medicijnen geen invloed op uw rijvaardigheid, en kunt u dus veilig autorijden.
  • Categorie I: Bij categorie I kan het zijn dat u soms suf, slaperig, duizelig bent, of slecht kan zien door uw medicatie. Wanneer u last heeft van deze symptomen mag u geen auto rijden. Zo niet, dan kan u veilig de weg op.
  • Categorie II: Bij categorie II gaat het om het wennen aan nieuwe medicatie. Daarbij mag u de eerste dagen of weken dat u gebruik maakt van uw medicatie geen auto rijden. Wanneer u gewend bent aan de medicatie, mag dat wel weer.
  • Categorie III: Bij categorie III mag u absoluut niet de weg op zolang u het medicijn gebruikt.

Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende aandoeningen waarbij medicatie vaak voorgeschreven wordt en die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Veel voorkomende medische aandoeningen en medicatie die invloed hebben op uw rijvaardigheid:

  • Neurologische aandoeningen: aandoeningen zoals epilepsie en Parkinson hebben vaak een aanzienlijke invloed op motorische functies en cognitieve vaardigheden. Vaak worden medicijnen gebruikt om deze aandoeningen te behandelen, zoals anti-epileptica en dopaminerge. Deze middelen kunnen bijwerkingen hebben zoals duizeligheid, slaperigheid en visuele stoornissen.
  • Psychiatrische aandoeningen: medicijnen voor depressie, angststoornissen en andere psychiatrische aandoeningen, zoals antidepressiva, anxiolytica en antipsychotica, kunnen leiden tot sufheid, vertraging van reactietijd, en soms verwarring of hallucinaties.
  • Chronische pijn: pijnbestrijding bij chronische pijn, zoals bij artritis of rugpijn, kan sterke opioïden vereisen die het bewustzijn kunnen verminderen en de reactiesnelheid kunnen verlagen. Zelfs sommige niet-opioïde pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben die gevaarlijk zijn voor bestuurders.
  • Hartaandoeningen: medicatie voor hart- en vaataandoeningen, zoals bètablokkers en ACE-remmers, kan bijwerkingen zoals duizeligheid of vermoeidheid veroorzaken, die het rijden risicovol kunnen maken.
  • Diabetes: diabetes management omvat vaak het gebruik van insuline of andere bloedsuikerverlagende medicijnen, die kunnen leiden tot gevaarlijk lage bloedsuiker niveaus (hypoglykemie), wat duizeligheid, verwarring, en zelfs bewustzijnsverlies kan veroorzaken.
  • Allergieën: antihistaminica, vooral de oudere generaties, staan bekend om hun sedatieve effecten die sufheid en verminderde waakzaamheid kunnen veroorzaken.

Heeft u een of meerdere van deze medische aandoeningen? Dan is het belangrijk om goed samen te werken met uw gezondheidszorgverlener, zoals uw huisarts of behandelende specialist. Ook kunt u bij ons als keuringsartsen terecht met uw vragen. Wij kunnen u helpen om de impact van uw medicatie op het rijvermogen te controleren en managen. Hierbij kunt u denken aan aangepaste doseringen, de timing van uw inname of bijvoorbeeld alternatieve medicatie. Zo blijft u als patient mobiel en onafhankelijk. Wanneer u twijfelt over uw medicatie kunt u het beste niet rijden en alternatieve vervoersmogelijkheden overwegen, tot u zeker bent van de effecten van uw medicatie.

Het belang van een CBR rijbewijskeuring bij medicijngebruik

Soms is het noodzakelijk om een medische keuring te ondergaan wanneer u medicatie gebruikt. Deze vereiste wordt gesteld vanuit het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het doel van deze keuringen is om te waarborgen dat alle bestuurders, ondanks medische aandoeningen of medicijngebruik, veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Rijbewijsdokter biedt deze CBR keuringen aan en ondersteunt u in het gehele proces.

Hieronder belichten we het belang van deze keuringen:

  • Veiligheid op de weg: de keuring bij Rijbewijsdokter helpt om te beoordelen of u, ondanks uw medicijngebruik, nog steeds veilig kunt rijden. Dit is erg belangrijk, niet alleen voor uw veiligheid, maar ook voor die van alle andere weggebruikers.
  • Wettelijke vereisten: voor bepaalde medische aandoeningen en de daarmee samenhangende medicatie is het wettelijk vereist om gekeurd te worden. Deze keuring moet uitwijzen of iemand medisch geschikt is om te rijden. Het niet naleven van deze wettelijke vereisten kan leiden tot het verlies van uw rijbevoegdheid.
  • Persoonlijke zekerheid: een CBR keuring kan ook voor persoonlijke geruststelling zorgen, door bevestiging te bieden dat u veilig kunt rijden met uw medicatie of medische aandoening. Dit kan u helpen om met meer vertrouwen achter het stuur te zitten.
  • Vernieuwing van het rijbewijs: in sommige gevallen kan de keuring nodig zijn voor de verlenging van uw rijbewijs. Het succesvol doorlopen van deze keuring bij Rijbewijsdokter zorgt ervoor dat u uw rijbewijs kunt vernieuwen, wat essentieel is voor uw mobiliteit en onafhankelijkheid. Bij Rijbewijsdokter bieden we diverse types keuringen aan.

De procedure van een rijbewijskeuring

De procedure voor een CBR keuring bij Rijbewijsdokter begint vaak met het invullen van een gezondheidsverklaring, waarin u informatie verstrekt over uw gezondheid en medicijngebruik. Op basis van deze verklaring kan het CBR beslissen of een medische keuring nodig is. De keuring plant u eenvoudig in bij mij of een van mijn collega’s via onze online planning tool. Wanneer u door de keuring komt, ontvangt u een verklaring van geschiktheid, die aantoont dat u medisch in staat bent om te rijden.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze keuring en alle relevante medische documentatie mee te nemen. Zo heeft de keuringsarts een volledig beeld van uw gezondheidstoestand. Bij twijfel of vragen over het proces kunt u altijd contact opnemen met Rijbewijsdokter of uw behandelend arts voor meer informatie. Ook leg ik op onze ‘hoe het werkt’ pagina uit hoe het proces precies in zijn werking gaat.

Conclusie

Voor verdere vragen of advies kunt u altijd terecht bij uw arts of apotheker, en is het belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste richtlijnen en onderzoeken betreffende medicijnen en rijveiligheid. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.

Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Delen:

Lees meer blogartikelen!

Medische verklaring CBR | Rijbewijsdokter

Medische verklaring CBR

Als u een rijbewijs wilt halen, verlengen of terugkrijgen na een medische situatie, kan het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) een medische verklaring van u vereisen.

Lees meer
Google-Beoordeling
4.4
js_loader