medische keuring rijbewijs cbr

Medische Keuring voor Rijbewijs door het CBR

In Nederland krijg je een rijbewijs wanneer je slaagt voor je theorie- en praktijkexamen en wanneer je aan de medische eisen voldoet. Voor sommige rijbewijscategorieën, zoals het vrachtwagen rijbewijs en het bus rijbewijs, heeft u een medische keuring nodig. Ook voor het verlengen van een rijbewijs vanaf een bepaalde leeftijd is een medische keuring verplicht. Sommige mensen denken dat deze medische keuring ook door het CBR wordt uitgevoerd, dat is echter niet het geval. Het CBR verplicht de keuring, maar u kunt de keuring plannen bij onze Rijbewijsdokters. Zo voer ik de keuringen bijvoorbeeld ook uit! Ik vertel je graag meer over de medische rijbewijskeuring, de eisen, het proces hiervan en het belang van deze keuring. Dus, medische keuring rijbewijs cbr, na het lezen van dit artikel weet u meer.

Wat is een medische keuring rijbewijs cbr precies?

Een medische keuring is simpelweg een beoordeling van uw gezondheid. Het doel van de keuring is om te beoordelen of uw gezondheid, zowel fysiek als mentaal, in orde is om de weg op te kunnen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk altijd om veilig te rijden. De keuring helpt ook bij het identificeren van gezondheidsproblemen die uw rijvaardigheid beïnvloeden. Deze keuringen zijn voor iedereen belangrijk, maar vooral in het geval van buschauffeurs of vrachtwagenchauffeurs. Deze bestuurders dragen een grote plicht, met hun grote voertuigen om voor een veilige situatie op de weg te zorgen.

De keuring is specifiek ontworpen om ervoor te zorgen dat bestuurders fysiek en metaal in staat zijn om veilig te rijden. Er wordt gelet op zaken als gehoor, zicht, motorische vaardigheden en niet onbelangrijk: uw mentale gezondheid. Door middel van deze keuring wordt het risico op ongevallen door medische problemen verminderd, wat de algehele verkeersveiligheid zeker bevordert. Dit helpt u dus ook in uw normale leven: het kan zijn dat u sneller achter een medische aandoening komt door deze keuring.

Wanneer is een medische keuring verplicht?

Zoals eerder genoemd zijn medische keuringen verplicht bij bepaalde beroepen, of bij het verlengen van uw rijbewijs vanaf een bepaalde leeftijd. We zetten de verplichte instanties graag voor u op een rijtje.

  • Aanvragen van een rijbewijs C of D: Bij het besturen van vrachtwagens of bussen is een medische keuring altijd verplicht. Dit omdat u met een groot voertuig, of bij het vervoeren van passagiers, een hogere verantwoordelijkheid draagt.
  • Verlenging van het rijbewijs: Voor bestuurders boven een bepaalde leeftijd, in Nederland boven de leeftijd van 75, is een medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs. Dit is dus het geval voor elk rijbewijs, of het nu gaat om uw rijbewijs B, C, D, of iets anders.
  • Gezondheidsverklaring: Wanneer u als bestuurder op de medische verklaring ‘Ja’ antwoord op een van de vragen, dan zal u ook een medische keuring moeten ondergaan. Dit omdat deze vragen ontworpen zijn om medische aandoeningen te ontdekken die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Het proces van een medische keuring

Wanneer u een medische keuring ondergaat kan het zijn dat u nieuwsgierig bent naar de stappen die u daarbij zal ondergaan. U hoeft zich geen zorgen te maken om het proces. Er zijn verschillende stappen die standaard horen bij een medische rijbewijskeuring. Ik leg de stappen graag voor uit, en ken ze als keuringsarts maar al te goed.

  • Het invullen van de gezondheidsverklaringDe eerste stap bij het verlengen of aanvragen van een rijbewijs is het invullen van een gezondheidsverklaring. Dit formulier kunt u online invullen bij het CBR, of in sommige gevallen bij uw eigen gemeente. De gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid.
  • Beoordeling door het CBR: Het CBR zal vervolgens uw medische verklaring beoordelen, en beoordelen of u een medische rijbewijskeuring moet ondergaan ja of nee. Bij rijbewijzen C en D moet u dus altijd een medische rijbewijskeuring ondergaan.
  • Medische keuring door een Rijbewijsdokter: Vervolgens kunt u uw rijbewijskeuring inplannen bij een van onze Rijbewijsdokters. Zij beoordelen u op diverse aspecten. U wordt getest op uw zicht, om er zeker van te zijn dat u goed kunt zien. Daarnaast wordt u gehoor getest, zodat we zeker weten dat u verkeersgeluiden kunt horen. Daarnaast wordt uw algemene gezondheid getest, zowel fysiek als mentaal, en eventuele chronische aandoeningen.
  • Rapportage naar het CBR: De keuringsarts stuurt uw keuringsverslag digitaal op naar het CBR via ZorgDomein. Hierna neemt het CBR uw dossier verder in behandeling. Op Mijn CBR kunt u zien wat de status is van de aanvraag. Het CBR beoordeelt uw keuringsverslag en beoordeeld of uw rijbewijs wordt afgegeven of verlengd.
  • Beslissing van het CBR: Op basis van uw keuringsverslag neemt het CBR een beslissing. Bent u gezond bevonden? Gefeliciteerd, u kan uw rijbewijs verlengen of aa. Zijn er gezondheidsproblemen zijn die uw rijvaardigheid beïnvloeden? Dan kan het CBR aanvullende eisen stellen, zoals het dragen van een bril of een periodieke herkeuring.

Veelvoorkomende vragen en antwoorden

Hoe lang duurt het proces van de medische keuring? Het proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de snelheid waarmee je de gezondheidsverklaring invult. Daarnaast hangt het af van de beschikbaarheid van de arts en de verwerkingstijd van het CBR.

Wat kost een medische keuring? De kosten voor een medische keuring variëren, maar u moet rekening houden met de kosten voor het invullen van de gezondheidsverklaring en de vergoeding voor de arts. De totale kosten kan u vinden op onze types rijbewijskeuringen pagina.

3. Wat als ik niet slaag voor de medische keuring?  Indien u niet slaagt voor de medische keuring, dan kan het CBR extra eisen stellen, zoals extra behandelingen of aanvullende tests om te beoordelen of u veilig kan rijden. Indien dit niet het geval is, dan kan het CBR besluiten dat u de weg niet meer op mag.

4. Kan ik bezwaar maken tegen de beslissing van het CBR? Ja, als u het niet eens bent met de beslissing van het CBR, kunt u bezwaar maken. U doet dit binnen zes weken en u voert daarbij duidelijke redenen en bewijzen aan waarom u het niet eens bent met de beoordeling. Vaak is hierbij een second opinion van een andere arts een goed bewijs.

Belang van de medische rijbewijskeuring

Om ervoor te zorgen dat wij in Nederland allemaal veilig de weg op kunnen, is het belangrijk dat u wanneer het nodig is een medische rijbewijskeuring ondergaat. Hiermee kunnen we de veiligheid van u als bestuurder, maar ook van andere bestuurders garanderen. De medische keuring helpt bij het verminderen van het aantal verkeersongevallen en bij het beschermen van andere bestuurders en weggebruikers. Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij onze hoe werkt het pagina. Met een medische keuring rijbewijs cbr zorgt u voor veiligheid op de weg.

 

Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.4
js_loader