Medische keuring voor rijbewijs vrachtwagen - Rijbewijsdokter

Medische keuring voor rijbewijs vrachtwagen, hoe werkt het?

Iedereen met een rijbewijs C moet elke vijf jaar een medische keuring rijbewijs vrachtwagen ondergaan, ongeacht zijn of haar leeftijd. Bij de keuring controleert de arts of u zowel lichamelijk als geestelijk in goede conditie bent om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Bij Rijbewijsdokter bieden wij allerlei medische keuringen voor het rijbewijs aan, waaronder een rijbewijskeuring voor 75+, een medische keuring taxi, keuring Surinaams rijbewijs én een medische keuring groot rijbewijs. Hoe deze medische keuring rijbewijs vrachtwagen precies verloopt, leest u hier.

Wat doen ze bij medische keuring C rijbewijs?

Tijdens de medische keuring rijbewijs vrachtwagen doorloopt de keuringsarts altijd een aantal stappen. Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De arts neemt het keuringsformulier met u door;
 • U bespreekt de vooraf ingevulde Gezondheidsverklaring. Vragen die u met ‘ja’ heeft beantwoord krijgen extra aandacht;
 • De arts meet uw gezichtsvermogen en bloeddruk;
 • Uw urine wordt gecontroleerd op eventuele stoffen die er niet in thuishoren, zoals verhoogde waardes van glucose of eiwit;
 • Ook het bewegingsapparaat wordt onderzocht: uw botten, spieren et cetera;
 • De arts bespreekt eventuele medicatie die u gebruikt;
 • En tot slot beantwoordt de arts uw vragen.

Wat heb ik nodig om mijn C-rijbewijs te verlengen?

Om uw C-rijbewijs te verlengen, vult u een Gezondheidsverklaring in en ondergaat u een medische keuring groot rijbewijs. Wanneer u dit allemaal goed doorloopt, maakt u een afspraak bij de gemeente waar u staat ingeschreven voor het verlengen van het rijbewijs. 

Aanvragen kan altijd persoonlijk op het gemeentehuis. In steeds meer gemeenten is daarnaast ook een digitale aanvraag mogelijk.

Neem naar de afspraak uw (nog geldige) oude rijbewijs of een identiteitsbewijs mee, plus een kleurenpasfoto. U betaalt het rijbewijs direct bij de aanvraag, dus ook een betaalmiddel is nodig.

Wie kiest voor een digitale aanvraag volgt een aantal andere stappen:

 1. Laat eerst een pas­fo­to ma­ken die voldoet aan de voorwaarden, bij een fo­to­graaf die er­kend is door de RDW.
 2. Ga dan naar de web­si­te van de RDW, zoek naar de optie ‘Rijbewijs verlengen’ en vraag on­li­ne uw nieuwe rij­be­wijs aan.
 3. Betaal de aanvraag direct met iDEAL.
 4. U ontvangt bericht zodra het rij­be­wijs klaarligt en haalt het persoonlijk op bij uw gemeente. Het is (nog) niet mogelijk om het nieuwe rijbewijs per post te ontvangen.

Hoelang mag een vrachtwagenrijbewijs verlopen?

Vraagt u zich af of, en zo ja hoelang, uw vrachtwagenrijbewijs verlopen mag zijn? Het antwoord op deze vraag is simpel: geen enkel rijbewijs mag verlopen, dus ook uw vrachtwagenrijbewijs niet. Om een (vracht)auto te mogen besturen, moet u altijd in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

Het is dan ook slim dat u, zodra de vijfjaarlijkse verlenging in zicht komt, op tijd begint met de verlengingsprocedure. Vertraging in dit proces komt soms voor, en wanneer u ruim op tijd start, weet u alsnog zeker dat het nieuwe rijbewijs binnen is vóór de vervaldatum van het oude. Maak hiervoor minimaal vier tot vijf maanden voor de einddatum van uw rijbewijs een afspraak voor de rijbewijskeuring groot rijbewijs.

Boek uw medische keuring rijbewijs vrachtwagen hier

Gaat u uw vrachtwagenrijbewijs verlengen? Dan zoekt u natuurlijk een goede instantie voor uw medische keuring. Kies voor uw keuring groot rijbewijs voor Rijbewijsdokter. U plant de keuring snel en eenvoudig online in via onze planningstool. Liever telefonisch contact of heeft u nog een vraag? Bel ons dan op 085 208 7688. We helpen u graag!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer