Keuringen Rijbewijs - Rijbewijsdokter

Overzicht van keuringen voor het rijbewijs

Veel Nederlanders hebben er mee te maken: een medische keuring voor het behalen of verlengen van een rijbewijs. Er zijn verschillende redenen waarom u een rijbewijskeuring kan moeten ondergaan, en voor deze verschillende redenen zijn vaak ook weer verschillende keuringen. Dit gaat bijvoorbeeld om bepaalde leeftijdsgroepen, beroepschauffeurs of mensen met specifieke medische aandoeningen. Bij medische aandoeningen kan dit gaan om zowel fysieke als mentale gevallen. Bij Rijbewijsdokter houden wij ons bezig met alle rijbewijskeuringen op het fysieke vlak. Ikzelf voer deze rijbewijskeuringen uit als huisarts en oprichter van Rijbewijsdokter. Ook heb ik door het hele land collega-artsen die BIG-geregistreerd zijn en u ook verder kunnen helpen. In dit artikel zal ik een overzicht geven van alle rijbewijskeuringen die we hier bij Rijbewijsdokter aanbieden, en wanneer ze noodzakelijk zijn. Een volledig overzicht met up-to-date prijzen vindt u op de pagina types rijbewijskeuringen.

1. Rijbewijskeuring B/E 75+

Heeft u de mooie leeftijd van 75 jaar bereikt? Dan bent u verplicht om uw medisch te laten keuren voordat u uw rijbewijs kunt verlengen. Het idee achter de keuring is dat de gezondheid van elke senior bestuurder wordt gecontroleerd zodat we zeker weten dat de rijveiligheid in Nederland gegarandeerd blijft. Wij van Rijbewijsdokter voeren deze keuringen uit volgens de richtlijnen van het CBR. Onze artsen zijn erop gefocust om u goed te informeren bij de keuring om zo onnodige stress weg te nemen. Wij beoordelen uw algemene gezondheid, met speciale aandacht voor uw zicht, reactievermogen, eventuele chronische aandoeningen en medicijngebruik.

2. Keuring Groot Rijbewijs (C/D/E)

Weggebruikers in het bezit van een groot rijbewijs, zoals bus- of vrachtwagenchauffeurs moeten regelmatig een medische keuring doen. Dit omdat zij met de grootte van hun voertuig meer verantwoordelijkheid dragen in het verkeer. De keuring is verplicht vanuit de Nederlandse overheid om de veiligheid op de Nederlandse weg te waarborgen. Het doel van de keuring is om te beoordelen of u fysiek en mentaal in staat bent om een groot voertuig te besturen. Wij van Rijbewijsdokter voeren de keuring zorgvuldig uit en keuren onder andere uw hartfunctie, zicht, algemene gezondheid en bekijken eventueel medicijngebruik.

3. Medische Keuring Taxi

Als u als taxichauffeur wilt werken of uw chauffeurskaart wilt verlengen, is een medische keuring taxi verplicht. Deze keuring beoordeelt of u geschikt bent om uw passagiers veilig te vervoeren. Bij Rijbewijsdokter controleren onze artsen uw gezondheid op diverse punten, zoals uw gehoor, gezichtsvermogen, en eventuele chronische aandoeningen. Een goede gezondheid is cruciaal in dit beroep, omdat u vaak lange uren achter het stuur doorbrengt en verantwoordelijk bent voor de veiligheid van uw passagiers. De keuring is ook voordelig voor uw eigen gezondheid. Soms ontdek ik als keuringsarts bijvoorbeeld een hartstoornis bij taxi-chauffeurs die zij zelf nog niet door hadden. Door deze keuringen bent u ook vroegtijdig bij dit soort problemen.

4. Keuring Surinaams Rijbewijs

Wilt u uw Surinaamse rijbewijs omzetten naar een Nederlands rijbewijs?Dan is er een specifieke medische keuring vereist. Deze keuring beoordeelt of u nog voldoet aan de gezondheidseisen om veilig te kunnen rijden, volgens de richtlijnen van het CBR in Nederland. Dit is een belangrijke stap voor degenen die hun Surinaamse rijbewijs willen blijven gebruiken. Na afloop van de keuring verstrekt de arts een medische verklaring, waarmee u bij het Surinaamse consulaat uw rijbewijs kunt verlengen.

5. Keuring Klein Vaarbewijs

Naast rijbewijskeuringen biedt Rijbewijsdokter ook keuringen aan voor het behalen van een klein vaarbewijs. U heeft een klein vaarbewijs nodig wanneer u een boot of vaartuig wilt besturen dat sneller gaat dan 20 km/u en langer is dan 15 meter. De keuring richt zich op uw fysieke gezondheid, inclusief uw zicht, gehoor, en algemene conditie, om ervoor te zorgen dat u veilig kunt varen. Dit is voornamelijk belangrijk bij het besturen van snellere en grotere boten, waarbij uw reactievermogen van belang is.

6. Keuring Touringcarchauffeur

Touringcarchauffeurs zijn verplicht om elke vijf jaar een medische keuring te ondergaan om hun rijgeschiktheid te bevestigen. Deze keuring is vergelijkbaar met de keuring voor het groot rijbewijs en richt zich op uw algemene gezondheid, inclusief eventuele hartaandoeningen, diabetes, en andere chronische ziekten. Bij Rijbewijsdokter zorgen we ervoor dat u snel en efficiënt wordt gekeurd, zodat u zonder onderbreking uw werk kunt voortzetten.

7. KNAF Keuring

Bent u actief in de autosport, bijvoorbeeld in de kart- of autosport, dan heeft u een KNAF-licentie nodig. Een onderdeel van het verkrijgen van deze licentie is een medische keuring. De KNAF keuring beoordeelt of u fysiek geschikt bent om deel te nemen aan motorsporten, waar snelheid en snelle reflexen van essentieel belang zijn. Bij Rijbewijsdokter voeren we deze keuringen uit volgens de richtlijnen van de KNAF, zodat u met een gerust hart kunt deelnemen aan uw sport.

8. Oogkeuring

Een goede gezichtsscherpte is uiteraard erg belangrijk voor veilig rijden, vooral als u een groot of beroepsmatig voertuig bestuurt. Bij Rijbewijsdokter bieden we specialistische oogkeuringen aan, waarbij uw zicht zorgvuldig wordt gemeten en beoordeeld. Deze keuring is vaak verplicht voor mensen met oogproblemen of bij verlenging van bepaalde rijbewijzen, zoals het groot rijbewijs. Onze artsen zorgen ervoor dat uw oog gezondheid nauwkeurig wordt beoordeeld, zodat u veilig de weg op kunt. Ook kunnen zij u goed advies geven over

Plan eenvoudig een keuring in bij Rijbewijsdokter

Of u nu een senior bent die het rijbewijs wil verlengen, een beroepschauffeur die regelmatig gekeurd moet worden, of iemand die een specifiek rijbewijs of vaarbewijs nodig heeft, Rijbewijsdokter biedt een breed scala aan keuringen om aan uw behoeften te voldoen. Al onze keuringen worden uitgevoerd door ervaren, BIG-geregistreerde artsen die zich richten op uw veiligheid en gezondheid. U kunt eenvoudig een afspraak maken via onze online planningtool of contact met ons opnemen voor meer informatie. Bij Rijbewijsdokter staan we klaar om u snel en professioneel te helpen, zodat u met vertrouwen de weg op kunt.

Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.4
js_loader