Rijden met medicijnen? Ga veilig op weg met behulp van de Rijbewijsdokter

Rijden met medicijnen - Rijbewijsdokter
Snel naar:

Rijden met medicijnen, mag dat eigenlijk? Een goede vraag en daarom duikt de Rijbewijsdokter in dit blog dieper in op dit onderwerp. Medicatie is er in verschillende gradaties. Het onderscheid zit hem voornamelijk in hoeverre een bepaald type medicatie invloed heeft op uw reactievermogen.  Uiteraard dienen alle medicijnen een positief doel, namelijk het bevorderen of waarborgen van uw kwaliteit van leven. Sommigen vormen van medicatie kunnen er echter voor zorgen dat u niet of beperkt in staat bent om veilig een voertuig te kunnen besturen. Om te achterhalen of u mag rijden met medicijnen en om uw veiligheid te waarborgen, is het dan ook van belang om u goed in te lezen. Wij van Rijbewijsdokter willen u hier graag bij helpen door de volgende vragen te beantwoorden:

  • Rijden met medicijnen, wanneer kan het?
  • Wat zijn de regels omtrent veilig rijden met medicijnen?
  • Wat te doen als u niet mag rijden met medicijnen?

Rijden met medicijnen, wanneer kan het?

Of u mag rijden met medicijnen, hangt grotendeels af van het type medicatie dat u gebruikt. Om te achterhalen in hoeverre uw medicatie uw rijvaardigheid kan belemmeren, adviseert het CBR het volgende:

  • De verpakking en de gele sticker: Een medicatieverpakking met een gele sticker is het meest toonaangevende signaal dat uw rijvaardigheid belemmerd kan worden door het betreffende medicijn. Op deze sticker staat de tekst: ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’. Voorbeelden van medicatie met een gele sticker zijn onder andere antidepressiva en oogdruppels.
  • De bijsluiter: Ook de bijsluiter kan uitsluitsel geven of u veilig kunt rijden met medicijnen. Onder het kopje ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’, staat vermeldt of het betreffende medicijn uw rijden kan beïnvloeden.
  • Uw huisarts of apotheker: Bij twijfel is het in alle gevallen aan te raden om uw huisarts of apotheker om advies te vragen. Zij kunnen u per medicijn vertellen in hoeverre het verantwoord is om met deze medicatie de weg op te gaan.

Wat zijn de regels omtrent veilig autorijden met medicijnen?

Om veilig rijden met medicijnen inzichtelijk te maken voor iedereen, is er een categorisatie gemaakt. Hierbij wordt een onderverdeling gemaakt tussen:

  • Categorie 0 medicatie: u mag met dit geneesmiddel rijden
  • Categorie 1 medicatie: u mag met dit geneesmiddel rijden, maar alleen als u geen last heeft van klachten als duizeligheid, suf- of slaperigheid.
  • Categorie 2 medicatie: u mag de eerste paar dagen of weken niet rijden met dit geneesmiddel.
  • Categorie 3 medicatie: u mag niet rijden met dit geneesmiddel.

Met name categorie 2 en categorie 3 vragen om aanvullende uitleg. Zo verschilt het aantal dagen of weken dat u niet mag rijden bij categorie 2 per type medicatie. Daarnaast zijn er verschillende soorten medicatie van categorie 3, waarbij u na enige tijd alsnog zelfstandig mag rijden. Om duidelijkheid te krijgen binnen welke categorie uw medicatie valt, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Daarnaast kunt op de site rijveiligmetmedicijnen.nl per type medicatie vinden binnen welke categorie deze valt. Daarbij staat ook alle informatie rondom het gebruik van het geneesmiddel in combinatie met veilig en zelfstandig rijden. 

Wat te doen als u niet mag rijden met medicijnen?

Veilig rijden met medicijnen is onmogelijk bij regelmatig gebruik van categorie 3 medicatie. Sommige mensen zijn echter afhankelijk van hun rijbewijs. Bijvoorbeeld vanwege hun werk of woonplaats. Is dit het geval? Dan kunt u bij uw arts navraag doen naar eventuele mogelijkheden, zoals alternatieve medicatie of een lagere dosering. Daarnaast kan uw arts ook aangeven wanneer het verstandig is om uw medicatie te melden bij het CBR. 

Dit doet u aan de hand van een Gezondheidsverklaring, waarna het CBR bepaald of u rijgeschikt bent of niet. Op basis van uw ingevulde verklaring, kan het CBR in sommige gevallen bepalen dat een rijbewijskeuring nodig is voordat er een besluit wordt genomen. Voor een dergelijke rijbewijskeuring, kunt u terecht bij Rijbewijsdokter!

LET OP: U bent verplicht om een Gezondsheidsverklaring waarheidsgetrouw in te vullen. Zo ook de vragen met betrekking tot het gebruik van medicatie. Doet u dit niet, dan bent in sommige gevallen niet verzekerd bij een ongeval. Daarnaast bestaat de kans dat u uzelf en anderen hiermee in gevaar brengt.

Heeft u nog meer vragen over rijden met medicijnen of over andere onderwerpen? Bekijk dan onze overige blogs, onze veelgestelde vragen of neem contact op met Rijbewijsdokter!

Dit artikel is geschreven door:
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Interessant? Deel dit artikel met anderen:
Lees meer blogartikelen!
Geconcentreerde oudere vrouw rijdt alleen in de auto, houdt het stuur stevig vast. Veilig rijden voor ouderen | cbr dementie keuring | Rijbewijsdokter
CBR dementie keuring: wat u moet weten

Dementie kan een grote impact hebben op uw dagelijkse leven, waaronder uw vermogen om veilig auto te rijden. Het CBR vereist in sommige gevallen een medische keuring om te beoordelen of u met dementie nog veilig de weg op kunt. In dit artikel leg ik, Drs. Pedram Maghami, uit wat

Lees meer
Senior koppel die in auto rijden met zon door het zijraam | rijbewijs keuren | Rijbewijsdokter
Hoe laat ik mijn rijbewijs keuren?

Het laten keuren van uw rijbewijs is een belangrijke stap als u uw rijbewijs wilt behouden of verlengen. Veel mensen vragen zich af hoe dit proces precies in zijn werk gaat. Hoe laat ik mijn rijbewijs keuren? In dit artikel leg ik, Drs. Pedram Maghami, huisarts en oprichter van Rijbewijsdokter,

Lees meer
Gelukkig ouder echtpaar zittend in de auto, rijdend | op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs | Rijbewijsdokter
Op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs?

Als u uw rijbewijs wilt behouden of verlengen, vraagt u zich misschien af: Op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs? In Nederland zijn er specifieke regels en leeftijden waarop een medische keuring verplicht is. Deze keuringen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen en ervoor te zorgen

Lees meer