Wat doet een keurdokter?

Dokter die een patiënt zijn hand schudt - Wat doet een keurdokter? - Rijbewijsdokter
Snel naar:
Hallo, ik ben Pedram, de huisarts en oprichter van Rijbewijsdokter. In mijn praktijk voer ik samen met andere keuringsartsen medische keuringen voor het rijbewijs uit. Dit is belangrijk voor mensen die hun rijbewijs moeten verlengen, bijvoorbeeld vanaf 75 jaar of als u uw groot rijbewijs of Surinaams rijbewijs wilt verlengen.

Bij Rijbewijsdokter werken wij uitsluitend met BIG-geregistreerde keuringsartsen. Dit betekent dat al onze artsen zijn opgenomen in het BIG-register, wat staat voor kwaliteit en professionaliteit in de medische sector. Wij werken volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000. Hierin staan de eisen beschreven voor de lichamelijke en geestelijke geschiktheid om veilig voertuigen te mogen besturen. Zodra uw keuring is afgerond, sturen wij de resultaten snel en efficiënt door naar het CBR via ZorgDomein, een landelijk communicatieplatform dat artsen en specialisten ondersteunt bij het uitwisselen van medische gegevens.

Wat doet een keurdokter tijdens de medische keuring?

De medische keuring is een zorgvuldig en gestandaardiseerd proces dat uit verschillende onderdelen bestaat:

  • Anamnese: De arts bespreekt uw medische voorgeschiedenis aan de hand van uw ingevulde Gezondheidsverklaring.
  • Bloeddrukmeting: Wij meten uw bloeddruk om eventuele afwijkingen op te sporen.
  • Oogonderzoek: De arts test uw gezichtsvermogen door middel van een gezichtsveld- en visustest. Dit is een belangrijk onderdeel, vooral voor senioren die op hun 75e hun rijbewijs moeten verlengen. Lees meer over de procedure in onze blog: Keuren van het rijbewijs op 75 jaar – Procedure en tips.
  • Urineonderzoek: Uw urine wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van stoffen die daar niet thuishoren. Zo kunnen we bijvoorbeeld suikerziekte detecteren.
  • Lichamelijk onderzoek: We controleren uw bewegingsapparaat om te beoordelen of u lichamelijk geschikt bent om een voertuig te besturen.
  • Vragen: Aan het einde van de keuring is er ruimte voor al uw vragen. Heeft u bijvoorbeeld een hartinfarct gehad? Lees meer over wat dit betekent voor uw rijgeschiktheid in onze blog: Heb ik een medische keuring nodig na een hartinfarct?.

Wat moet u meenemen naar de medische keuring?

Voordat u de medische keuring reserveert, dient u op de website van het CBR een Gezondheidsverklaring in te vullen. Na een reactie van het CBR kunt u de keuring bij ons inplannen. Neem de volgende zaken mee naar uw afspraak:

  • Uw huidige rijbewijs (indien in bezit);
  • Keuringsformulieren van het CBR en eventuele aanvullende medische formulieren;
  • Een potje verse urine;
  • Een actueel overzicht van eventuele medicatie;
  • Indien van toepassing, uw bril of contactlenzen, inclusief informatie over de sterkte van uw lenzen.

Hoelang duurt een medische keuring?

De keuring zelf duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Houd er echter rekening mee dat de volledige keuringsprocedure vaak meer tijd in beslag neemt. Het goedkeuren van de Gezondheidsverklaring, eventueel extra onderzoek door een specialist, en het uiteindelijke besluit van het CBR kunnen samen enkele maanden duren. Wij raden u daarom aan om de procedure ten minste drie tot vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt te starten.

Medische keuring nodig? Plan nu uw afspraak bij Rijbewijsdokter!

Bent u op zoek naar een keurdokter? Plan dan eenvoudig uw keuring bij ons in! Met onze handige planningstool reserveert u uw afspraak in een paar muisklikken. Kies de gewenste keuring, locatie en het tijdstip. U kunt vaak al binnen een paar dagen terecht.

Heeft u nog vragen of wilt u telefonisch reserveren? Neem dan contact op met onze klantenservice via 085 208 7688. Wij staan altijd klaar om u te helpen! Heeft u hulp nodig bij het plannen van uw afspraak? Kijk dan op onze hulppagina.

Dit artikel is geschreven door:
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Interessant? Deel dit artikel met anderen:
Lees meer blogartikelen!
Geconcentreerde oudere vrouw rijdt alleen in de auto, houdt het stuur stevig vast. Veilig rijden voor ouderen | cbr dementie keuring | Rijbewijsdokter
CBR dementie keuring: wat u moet weten

Dementie kan een grote impact hebben op uw dagelijkse leven, waaronder uw vermogen om veilig auto te rijden. Het CBR vereist in sommige gevallen een medische keuring om te beoordelen of u met dementie nog veilig de weg op kunt. In dit artikel leg ik, Drs. Pedram Maghami, uit wat

Lees meer
Senior koppel die in auto rijden met zon door het zijraam | rijbewijs keuren | Rijbewijsdokter
Hoe laat ik mijn rijbewijs keuren?

Het laten keuren van uw rijbewijs is een belangrijke stap als u uw rijbewijs wilt behouden of verlengen. Veel mensen vragen zich af hoe dit proces precies in zijn werk gaat. Hoe laat ik mijn rijbewijs keuren? In dit artikel leg ik, Drs. Pedram Maghami, huisarts en oprichter van Rijbewijsdokter,

Lees meer
Gelukkig ouder echtpaar zittend in de auto, rijdend | op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs | Rijbewijsdokter
Op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs?

Als u uw rijbewijs wilt behouden of verlengen, vraagt u zich misschien af: Op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs? In Nederland zijn er specifieke regels en leeftijden waarop een medische keuring verplicht is. Deze keuringen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen en ervoor te zorgen

Lees meer