Wat doet een keuringsarts bij hart en vaatziekten?

Dokter die replica hart in twee handen vasthoudt | keuringsarts hart en vaatziekten | Rijbewijsdokter
Snel naar:

Een keuringsarts bij hart en vaatziekten is gespecialiseerd in het beoordelen van de invloed van uw medische aandoening op uw rijgedrag. Bij een verstoord hartritme of bij risico van het dichtslibben van bloedvaten kan autorijden risicovol zijn, voor zowel uzelf als uw medeweggebruikers. Daarbij moet u soms vanuit het CBR een keuringsarts hart en vaatziekten bezoeken. Deze arts voert vervolgens een medische rijbewijskeuring bij u uit. Bij Rijbewijsdokter voeren we deze keuringen uit met BIG-geregistreerde artsen die ervaring hebben met CBR-eisen. Dit zijn de belangrijkste punten tijdens de keuring:

  1. Algemene gezondheid
    De Rijbewijsdokter controleert uw algemene gezondheid, waaronder bloeddruk, hartslag en eventueel andere relevante factoren zoals medicatiegebruik.
  2. Specifieke tests
    Afhankelijk van uw aandoening kunnen aanvullende tests nodig zijn, zoals een inspanningstest of een beoordeling van uw reactiesnelheid.
  3. Medische voorgeschiedenis
    Uw medische geschiedenis wordt besproken, zoals eerdere diagnoses, behandelingen en medicatie. Dit helpt de keuringsarts om een volledig beeld te krijgen van uw situatie. Daarbij wordt er ook gekeken naar de invloed van uw medicatie op uw rijgeschiktheid.
  4. Rapport voor het CBR
    Na de keuring stelt de Rijbewijsdokter een rapport op en stuurt dit naar het CBR. Het rapport vormt de basis voor hun beoordeling van uw rijgeschiktheid.

Veelvoorkomende hartziekten die het rijgedrag kunnen beïnvloeden

Verschillende hartziekten kunnen invloed hebben op uw rijgeschiktheid. Ik zal hier een paar veelvoorkomende ziektes opnoemen. Mocht uw diagnose hier tussen zitten, dan raad ik zeker aan om contact met ons op te nemen.

Bij hartritmestoornissen, waaronder boezemfibrilleren of ventriculaire ritmestoornissen, kunnen symptomen zoals duizeligheid of flauwvallen optreden. Ernstige hartklep afwijkingen kunnen ook leiden tot klachten zoals duizeligheid of kortademigheid. Deze symptomen zorgen ervoor dat het gevaarlijk is om een auto of een ander voertuig te besturen.  Angina pectoris, waarbij pijn op de borst ontstaat bij inspanning of stress, kan de concentratie verstoren. Ook hartfalen, waarbij de pompkracht van het hart afneemt, veroorzaakt vermoeidheid en kortademigheid, wat de rijvaardigheid beïnvloedt. Na een hartinfarct is een medische beoordeling noodzakelijk om risico’s zoals ritmestoornissen of flauwvallen uit te sluiten.

Veelvoorkomende vaatziekten die het rijgedrag kunnen beïnvloeden

Vaatziekten kunnen eveneens een risico vormen voor veilig rijgedrag. Een aneurysma, zoals een verwijding van de aorta, kan plotseling scheuren of druk veroorzaken, wat onverwachte complicaties kan opleveren. Mocht dit tijdens het autorijden gebeuren, dan kan dit desastreuze gevolgen hebben. Perifeer vaatlijden, dat leidt tot een verminderde doorbloeding van de benen, kan pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaken, vooral tijdens langere ritten. Daarnaast kunnen een beroerte of TIA leiden tot uitvalsverschijnselen, een trager reactievermogen en verminderde concentratie, wat de rijvaardigheid direct beïnvloedt. Als u aan een van deze aandoeningen lijkt, betekent dat niet gelijk dat u nooit meer mag autorijden. Vaak kan een arts in overleg met u een medicatie plan opstellen waarmee u wel veilig de weg op kan.

Vrouwelijke doktor die hartklachten behandeld bij Aziatische vrouw | keuringsarts hart en vaatziekten | Rijbewijsdokter

Hoe werkt het keuringstraject?

Het proces begint met het invullen van een gezondheidsverklaring via de CBR-website. Het CBR beoordeelt uw verklaring en kan u doorverwijzen naar een keuringsarts bij hart en vaatziekten. Bij Rijbewijsdokter verloopt dit keuringstraject als volgt:

  1. Afspraak maken
    U kunt eenvoudig uw afspraak maken via onze afspraakpagina. Er zijn altijd keuringsartsen bij u in de regio beschikbaar, dus u zult nooit ver te hoeven reizen voor een afspraak.
  2. De medische keuring
    Tijdens de keuring voert onze keuringsarts een grondige beoordeling uit, afgestemd op uw persoonlijke aandoeningen. Lees meer over hoe de keuring werkt op onze hoe werkt het-pagina.
  3. Rapportage naar het CBR
    Wij zorgen ervoor dat het keuringsrapport veilig en snel naar het CBR wordt verstuurd. Hier hoeft u zelf dus niks mee te doen.
  4. Beoordeling door het CBR
    Het CBR beoordeelt uw rijgeschiktheid op basis van het rapport. In sommige gevallen kunnen zij beperkingen opleggen, zoals alleen overdag rijden of periodieke herkeuringen.

Veelgestelde vragen over keuringsarts bij hart en vaatziekten

  1. Moet ik altijd een medische keuring ondergaan bij hart- en vaatziekten?
    Niet in alle gevallen. Het hangt af van uw situatie en de antwoorden op uw gezondheidsverklaring. Als het CBR twijfelt over uw rijgeschiktheid, wordt een keuring verplicht.
  2. Hoe lang duurt de beoordeling door het CBR?
    De verwerkingstijd varieert, maar het CBR adviseert om minstens vier maanden voor de verloopdatum van uw rijbewijs te beginnen. Dit geeft voldoende tijd voor de keuring en beoordeling.
  3. Wat als ik niet door de keuring kom?
    Als het CBR besluit dat u (tijdelijk) niet rijgeschikt bent, wordt uw rijbewijs mogelijk niet verlengd. U kunt na een herstelperiode of behandeling opnieuw worden gekeurd.

Meer vragen? Lees ons artikel: Gezondheidsverklaring bij het CBR: wat te verwachten of neem contact met ons op.

Waarom kiezen voor Rijbewijsdokter?

Bij Rijbewijsdokter begrijpen we hoe stressvol het proces rondom rijbewijskeuringen kan zijn, zeker bij medische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Wij bieden een klantvriendelijke en professionele aanpak:

  • Deskundige artsen: Onze keuringsartsen zijn BIG-geregistreerd en gespecialiseerd in CBR-keuringen.
  • Snel en efficiënt: Geen lange wachttijden; plan eenvoudig een afspraak.
  • Persoonlijke begeleiding: Wij helpen u stap voor stap, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het proces.

Plan direct uw afspraak via onze afspraakpagina en laat ons u helpen om met vertrouwen en veiligheid de weg op te blijven gaan. Bij Rijbewijsdokter zorgen wij ervoor dat u de juiste ondersteuning krijgt, zodat u zich kunt richten op wat echt belangrijk is: gezond blijven en genieten van het rijden.

Dit artikel is geschreven door:
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Interessant? Deel dit artikel met anderen:
Lees meer blogartikelen!
Geconcentreerde oudere vrouw rijdt alleen in de auto, houdt het stuur stevig vast. Veilig rijden voor ouderen | cbr dementie keuring | Rijbewijsdokter
CBR dementie keuring: wat u moet weten

Dementie kan een grote impact hebben op uw dagelijkse leven, waaronder uw vermogen om veilig auto te rijden. Het CBR vereist in sommige gevallen een medische keuring om te beoordelen of u met dementie nog veilig de weg op kunt. In dit artikel leg ik, Drs. Pedram Maghami, uit wat

Lees meer
Senior koppel die in auto rijden met zon door het zijraam | rijbewijs keuren | Rijbewijsdokter
Hoe laat ik mijn rijbewijs keuren?

Het laten keuren van uw rijbewijs is een belangrijke stap als u uw rijbewijs wilt behouden of verlengen. Veel mensen vragen zich af hoe dit proces precies in zijn werk gaat. Hoe laat ik mijn rijbewijs keuren? In dit artikel leg ik, Drs. Pedram Maghami, huisarts en oprichter van Rijbewijsdokter,

Lees meer
Gelukkig ouder echtpaar zittend in de auto, rijdend | op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs | Rijbewijsdokter
Op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs?

Als u uw rijbewijs wilt behouden of verlengen, vraagt u zich misschien af: Op welke leeftijd moet je gekeurd worden voor je rijbewijs? In Nederland zijn er specifieke regels en leeftijden waarop een medische keuring verplicht is. Deze keuringen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te waarborgen en ervoor te zorgen

Lees meer