Rijbewijskeuring voor ouderen - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuring voor ouderen: Wat houdt dat in?

Moet u binnenkort een rijbewijskeuring voor ouderen ondergaan, dan heeft u hier misschien allerlei vragen over. Vraagt u zich bijvoorbeeld af wat deze keuring precies inhoudt? En waar u de beste rijbewijskeuring reserveert? Bij Rijbewijsdokter bieden wij professionele keuringen aan en beantwoorden we graag al uw vragen hierover. 

Rijbewijskeuring ouderen: de stappen

Staat uw rijbewijskeuring voor ouderen op stapel? Begin dan met het invullen van de Gezondheidsverklaring. Deze vragenlijst gaat over uw geestelijke en lichamelijke gezondheid en vindt u op de website van het CBR. 

Nadat u dit formulier heeft ingevuld en bericht heeft ontvangen van het CBR, maakt u een afspraak voor uw medische keuring. U mag zelf kiezen waar u dit laat doen. Het is natuurlijk prettig als dit een arts bij u in de buurt is. Rijbewijsdokter heeft diverse locaties, op verschillende plekken in het land. Op onze website ziet u of wij ook in (de buurt van) uw woonplaats keuren.

Plan een afspraak in en u kunt meestal al binnen een paar dagen terecht. Tijdens de keuring zelf onderzoekt de keuringsarts een aantal standaardzaken aan uw gezondheid:

  • De arts bespreekt eerst uw medische voorgeschiedenis. Dit gebeurt aan de hand van de vooraf ingevulde Gezondheidsverklaring.
  • Uw bloeddruk wordt gemeten om te controleren op hoge of lage waardes.
  • De arts test door middel van een gezichtsveld- en visustest uw gezichtsvermogen.
  • U dient een potje urine mee te nemen, dat wordt gecontroleerd op eventuele suikerziekte.
  • De arts voert ook lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat uit. Dit houdt in dat onder andere de functie van uw handen, armen en benen wordt getest.
  • Aan het eind van het onderzoek bespreekt u uw vragen met de arts.

Onze artsen zijn allemaal aangesloten bij ZorgDomein. Via dit communicatiesysteem sturen ze uw resultaten snel en veilig naar het CBR. Deze organisatie beoordeelt vervolgens of u rijgeschikt bent. 

Positief bericht? Dan kunt u bij de gemeente digitaal of met een persoonlijke afspraak uw rijbewijsverlenging aanvragen.

Hoe lang van tevoren rijbewijs aanvragen bij 75 jaar?

U ziet dat het verlengen van uw rijbewijs vanaf 75 jaar een flinke procedure is, die aardig wat tijd in beslag neemt. Reken op meerdere maanden voor u alle stappen heeft doorlopen en uitsluitsel ontvangt. Het is dan ook slim om hier ruim op tijd mee te beginnen. 

Het CBR raadt aan om drie tot vier maanden voor uw rijbewijs verloopt te starten met het invullen van de Gezondheidsverklaring.

Wat kost een rijbewijskeuring voor 75-plussers?

U vraagt zich misschien af met welke kosten voor de medische keuring u rekening moet houden. U betaalt de keuring tenslotte zelf. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) stelt jaarlijks de maximale tarieven van de keuring vast. Aanbieders mogen niet meer vragen dan dit maximale tarief, wel minder. Bekijk ons tarievenoverzicht voor de actuele tarieven van Rijbewijsdokter.

Hoe lang is uw rijbewijs geldig als u 80 bent?

Vanaf het moment dat u 75 wordt, is uw rijbewijs telkens vijf jaar geldig. Op uw 75ste krijgt u dus een rijbewijs dat geldig is tot uw 80ste, dan weer een rijbewijs tot uw 85ste, et cetera. Uitzondering hierop is als het CBR op basis van de keuringen besluit om u een korter rijbewijs toe te kennen. Dit is dan altijd om gezondheidsredenen.

Rijbewijskeuring voor ouderen direct plannen!

Plan uw rijbewijskeuring voor ouderen direct in via onze gebruiksvriendelijke planningstool! Onze keuringen worden uitsluitend verzorgd door BIG-geregistreerde rijbewijskeuringsartsen, die werken volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000. Deze regeling bepaalt aan welke eisen bestuurders moeten voldoen om te mogen deelnemen aan het verkeer. Kiest u voor Rijbewijsdokter, dan kiest u dus voor een eersteklas keuring bij u in de buurt.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.5
js_loader