Licensing

Wat kost een medische keuring voor het rijbewijs?

“Wat kost een medische keuring voor het rijbewijs?” Wie onderzoek doet naar de mogelijkheden van een rijbewijskeuring, loopt ongetwijfeld tegen deze vraag aan. Wij krijgen regelmatig vragen over de kosten van een rijbewijskeuring door keuringsartsen. Deze kosten verschillen, afhankelijk van het soort keuring dat u nodig heeft.

In Nederland zijn de kosten van de keuring centraal geregeld. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt namelijk wat een rijbewijskeuring maximaal mag kosten. Dit geldt voor alle rijbewijskeuringen. Of u nu een periodieke keuring ondergaat na uw 75ste, of bijvoorbeeld gekeurd moet worden op last van de politie.

Keuringsinstanties mogen wel een lager bedrag in rekening brengen dan het door de NZa bepaalde bedrag, maar geen hoger bedrag. De NZa berekent de tarieven exclusief btw. De keuringsarts brengt dus naast het tarief voor de rijbewijskeuring ook btw in rekening. De Belastingdienst stelt het btw-percentage vast. Dit kan per jaar verschillen.

Zoekt u een betaalbare rijbewijskeuring? Kies dan voor de keuringen op maat van Rijbewijsdokter! Bekijk het overzicht van onze actuele tarieven en kies de keuring die u nodig heeft. Al vanaf € 55, inclusief btw!

Wat kost een rijbewijskeuring 75+? 

Vanaf de leeftijd van 75 jaar moet u zich elke vijf jaar laten keuren. Deze medische keuring is verplicht voor de verlenging van het rijbewijs. Ook voor deze keuringen geldt dat de maximale prijs ervan is vastgelegd door de NZa. Elke keuringsinstantie mag dus maximaal dit tarief in rekening brengen. Uiteraard is het ook toegestaan om lagere prijzen te rekenen en ook bij Rijbewijsdokter hanteren wij gunstige tarieven voor uw keuring.

Is een medische keuring voor een rijbewijs aftrekbaar?

De kosten voor de periodieke medische keuring die u ondergaat na uw 75ste verjaardag zijn niet aftrekbaar. De medische keuring kan dus niet als aftrekpost worden ingezet. In uitzonderlijke situaties kunt u de kosten voor een (her)keuring door het CBR als specifieke zorgkosten indienen. Informeer bij uw belastingadviseur of dit in uw situatie van toepassing is.

De kosten van een Gezondheidsverklaring bij de huisarts

U heeft soms een Gezondheidsverklaring nodig bij de aanvraag van een (verlenging van uw) rijbewijs. Deze Gezondheidsverklaring vult u in op de website van het CBR, onder Mijn CBR. Het is ook mogelijk om een verklaring op papier aan te vragen. Dit proces loopt niet via uw huisarts en meestal ook niet via de gemeente. Het CBR bepaalt jaarlijks wat de kosten zijn voor de Gezondheidsverklaring.

Let op: vul de verklaring altijd rechtstreeks bij het CBR in en niet via derden. U betaalt via andere websites namelijk altijd extra en moet uiteindelijk alsnog naar de CBR-website voor de daadwerkelijke verklaring.

Vind een keuringsarts voor uw rijbewijs

Iedereen mag zelf kiezen waar hij of zij de medische keuring voor het rijbewijs laat doen. Bij Rijbewijsdokter kunt u vaak al binnen een paar dagen terecht. Onze artsen verzorgen keuringen door heel Nederland. Via onze gebruiksvriendelijke planningstool maakt u snel en gemakkelijk een afspraak bij u in de buurt!

  • Digitaal verzonden via ZorgDomein;
  • Alle prijzen zijn inclusief 21% btw;
  • Als lid van Vivium Services krijgt u 10% korting op uw rijbewijskeuring;
  • U kunt bij ons pinnen.

Welke verzekering vergoedt een rijbewijskeuring?

Wie betaalt de medische keuring voor het rijbewijs eigenlijk? Is het hele bedrag voor uw eigen rekening of vergoedt de zorgverzekering dit? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van welke verzekering u heeft.

Een rijbewijskeuring wordt sowieso niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen dekken de kosten wel. Wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding van een rijbewijskeuring? Kijk dit dan na in het vergoedingenoverzicht van uw zorgverzekeraar of vraag het na bij de verzekeraar.

Direct een medische keuring aanvragen

Op de vraag “Wat kost de medische keuring rijbewijs?” heeft u inmiddels antwoord. Wilt u een medische keuring plannen? Doe dit dan direct op onze website!

Rijbewijsdokter is er voor alle mensen die eenvoudig en betrouwbaar een rijbewijskeuring willen doen. Onze keuringen worden uitsluitend verzorgd door een BIG-geregistreerde rijbewijskeuringsarts, die werkt volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000. Na afloop versturen wij uw resultaten digitaal naar het CBR via het platform Zorgdomein. Uw rijbewijskeuring snel geregeld en zonder onvoorziene kosten, dat is de service van Rijbewijsdokter!

Delen:

Lees meer nieuwsartikelen!