Groot rijbewijs verlengen, hoe werkt dit- Rijbewijsdokter

Groot rijbewijs verlengen, hoe werkt dit?

Uw groot rijbewijs verlengen is een procedure die elke paar jaar terugkomt. Het is tenslotte erg belangrijk dat uw gezondheid goed blijft en u continu veilig aan het verkeer deelneemt. Regelmatig een medische keuring ondergaan, waarbij eventuele gezondheidsproblemen aan het licht komen, zorgt hiervoor.

Wat komt er allemaal kijken bij het verlengen van uw groot rijbewijs? Hoe doet u dit en wat zijn de kosten? U leest het in dit artikel.

Kan een groot rijbewijs verlopen?

Heeft u een groot rijbewijs en vraagt u zich af of dit kan verlopen? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: dat kan zeker! Ieder groot rijbewijs, oftewel het rijbewijs C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 en D1E, verloopt normaal gesproken elke vijf jaar. Soms is er om gezondheidsredenen sprake van een kortere geldigheid.

Is uw groot rijbewijs verlopen? Dan mag u hiermee absoluut niet mee de weg op! Wanneer de politie u aanhoudt met een verlopen rijbewijs kunt u een flinke boete verwachten. Rijd dus niet tot u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Hoelang van tevoren groot rijbewijs verlengen?

Het verlengen van een groot rijbewijs bestaat uit een aantal stappen. U moet eerst een Gezondheidsverklaring invullen, vervolgens een medische keuring ondergaan en dit soms nog aanvullen met extra onderzoek door een specialist. Als laatste gaat u naar de gemeente voor de daadwerkelijke aanvraag van het nieuwe rijbewijs.

U snapt waarschijnlijk dat deze volledige procedure even tijd kost. Vier maanden voor het verlopen van het rijbewijs ontvangt u een brief van de RDW over de verlenging. Aangezien de beoordeling door het CBR soms langer dan vier maanden kan duren, is het verstandig om op dat moment direct te beginnen met de eerste stap van het proces: de Gezondheidsverklaring. 

Verwacht u aanvullend onderzoek door een specialist? Start dan liever nog wat eerder, bijvoorbeeld vijf maanden voor het rijbewijs verloopt. Zo weet u zeker dat u genoeg tijd heeft voor alle onderzoeken en u niet zonder rijbewijs komt te zitten.

Wat is het doel van de keuring groot rijbewijs?

Bij de groot rijbewijskeuring beoordeelt de keuringsarts of u zelfstandig en veilig een voertuig kunt besturen. Als er sprake is van mogelijke gezondheidsrisico’s die u mogelijk belemmeren tijdens het rijden, signaleert de arts deze op tijd. Op basis van het onderzoek vult de arts een keuringsverslag in, dat hij of zij na afloop digitaal naar het CBR verstuurt via ZorgDomein.

ZorgDomein is het grootste communicatieplatform voor artsen en specialisten. Al onze keuringsartsen maken gebruik van dit platform om uw keuring te versturen. Hierdoor is uw keuring sneller binnen bij het CBR, waardoor zij op hun beurt de gegevens ook sneller kunnen verwerken en u sneller het besluit ontvangt. 

Groot rijbewijs verlengen – de kosten

De totale kosten van het groot rijbewijs verlengen zijn een optelsom van verschillende bedragen. Allereerst betaalt u voor de Gezondheidsverklaring. Hiervoor betaalt u een vast bedrag dat het CBR jaarlijks bepaalt. Met dit bedrag betaalt u mee aan verschillende kosten die het CBR maakt voor het opstellen van de verklaring, waaronder:

  • De beoordeling van uw rijgeschiktheid;
  • Een eventuele rijtest;
  • Eventuele adviezen over aanpassingen aan uw auto of motor.

U betaalt de Gezondheidsverklaring direct na het invullen.

Vervolgens maakt u een afspraak met een bedrijfs- of arboarts voor de keuring. De betaling van deze keuring regelt u zelf. Er zijn landelijke richtlijnen over de maximale tarieven voor de rijbewijskeuring, maar aanbieders mogen wel lagere kosten rekenen. Bekijk de gunstige tarieven van Rijbewijsdokter!

Waar nodig, volgt nog onderzoek door een specialist. Ook deze betaling regelt u zelf.

Groot rijbewijs verlengen? Plan uw keuring!

Wilt u uw groot rijbewijs verlengen? Plan dan nu uw keuring in bij Rijbewijsdokter! Wij staan garant voor een snelle, kwalitatieve en gemakkelijke keuring op een locatie bij u in de buurt. Met onze planningstool vindt u met een paar muisklikken de plek en het tijdstip die u het beste uitkomen.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer