Hoe lang duurt het om een rijbewijs te verlengen - Rijbewijsdokter

Hoe lang duurt het om een rijbewijs te verlengen?

“Hoe lang duurt om een rijbewijs te verlengen?” Dat vragen veel mensen zich af van wie het rijbewijs binnenkort verloopt. Komt deze datum op uw pasje ook dichtbij? En vraagt u zich af wanneer u moet beginnen met de verlengingsaanvraag? Lees dan vooral verder.

Het antwoord op die vraag is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. De duur van de verlengingsprocedure hangt af van wat u allemaal nodig heeft voor een verlenging. En dit hangt weer samen met bijvoorbeeld uw leeftijd en soort rijbewijs.

Verlengen met medische keuring

Hoe lang duur het om een rijbewijs te verlengen? Samenvattend kunnen we zeggen dat wanneer u een medische keuring moet ondergaan, de verlenging in totaal minimaal drie tot vier maanden duurt. Dit is bijvoorbeeld zo als u 75 plus bent of uw groot rijbewijs verlengt. Is dat niet het geval en hoeft u alleen een afspraak te maken bij de gemeente? Dan ligt uw nieuwe rijbewijs meestal binnen enkele dagen tot een week na uw aaanvraag klaar.

Hoe lang duurt rijbewijs verlengen met Gezondheidsverklaring?

Bent u gezond genoeg om uw rijbewijs te halen of te verlengen? Dit beoordeelt het CBR door middel van een Gezondheidsverklaring. Deze Gezondheidsverklaring vult u zelf snel en eenvoudig in via de website van het CBR. Hier logt u in met uw DigiD, de vragenlijst staat onder ‘Mijn CBR’ voor u klaar. 

Nadat u alle vragen heeft beantwoord en de verklaring heeft betaald, wordt deze automatisch naar het CBR verstuurd. Wanneer er geen sprake is van bijzonderheden, ontvangt u meestal snel bericht van het CBR met een (positieve) beoordeling. 

Heeft u een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan moet een medewerker van het CBR uw verklaring vaak handmatig controleren. In dat geval kan het langer, zelfs een maand, duren voor u bericht krijgt.

Hoe lang mag u nog rijden met een verlopen rijbewijs?

Is uw rijbewijs verlopen en bent u de afgelopen tijd toch nog achter het stuur gekropen? Dan is dat een groot risico. Met een verlopen rijbewijs mag u namelijk niet meer rijden. Zonder geldig rijbewijs bent u niet verzekerd en loopt u het risico op een boete. Vraag dus snel een nieuw rijbewijs aan, eventueel met een spoedaanvraag, en ga pas weer de weg op als het nieuwe rijbewijs in uw bezit is.

Wat kost een rijbewijs verlengen?

De RDW stelt jaarlijks de kosten voor het aanvragen of verlengen van het rijbewijs vast. Deze zijn dan ook overal gelijk. De meest actuele prijzen vindt u op de website van uw gemeente.

Bij de meeste gemeenten ligt uw nieuwe rijbewijs maximaal een week na de aanvraag voor u klaar. Heeft u het sneller nodig? Dan kunt u de procedure versnellen met een spoedaanvraag. Hiervoor geldt een toeslag bovenop de normale prijs. Er zijn geen extra kosten bij verlies, diefstal of beschadiging van het rijbewijs.

U betaalt de totale kosten direct bij aanvraag, ongeacht of u deze online of persoonlijk bij de gemeente doet. 

Naast de kosten voor het verlengen zelf, is er natuurlijk ook nog sprake van een bedrag voor de Gezondheidsverklaring, medische keuring en eventueel aanvullend onderzoek door een specialist.

Hoe lang duurt een medische keuring voor rijbewijs?

Tijdens de medische keuring voor het rijbewijs onderzoekt de keuringsarts uw gezondheid. Zo kijkt hij of zij hoe goed uw handen, armen, benen en rug bewegen, test de arts uw ogen en bloeddruk en bespreekt uw geestelijke gezondheid met u. Dit onderzoek neemt in totaal zo’n vijftien tot twintig minuten in beslag.

De medische keuring is onderdeel van uw totale verlengingsprocedure. Alle stappen die hierin genomen worden, plus het wachten op meerdere uitslagen, duurt bij elkaar zo’n drie tot vier maanden. Wanneer ook nog onderzoek door een medisch specialist nodig is, komt hier nog wat tijd bij.

Is uw auto verzekerd als het rijbewijs verlopen is?

Het korte antwoord op deze vraag is: nee. Als uw rijbewijs verlopen is en u heeft nog geen nieuw rijbewijs in uw bezit, bent u niet verzekerd wanneer u een ongeluk veroorzaakt. Eventuele schade aan uw eigen of andermans voertuig moet u in dat geval dan ook zelf betalen.

U kunt wel gewoon een nieuw rijbewijs aanvragen als het oude is verlopen. U hoeft niet opnieuw examen te doen. Vanaf het moment dat u het nieuwe rijbewijs heeft ontvangen, mag u dus direct weer achter het stuur kruipen.

Datum op het rijbewijs

Welke datum komt er op uw nieuwe rijbewijs wanneer u het verlengt? Dat zouden in theorie natuurlijk meerdere data kunnen zijn, bijvoorbeeld de datum van de aanvraag, de datum van de afgifte of de datum waarop het oude rijbewijs zijn geldigheid verloor.

Het juiste antwoord is de datum waarop u de verlenging heeft aangevraagd. Dit is wettelijk bepaald en kan dus ook niet worden aangepast.

Rijbewijs verlengen met medische keuring? Boek direct!

Bent u ouder dan 75 jaar, verlengt u uw groot rijbewijs of heeft u om een andere reden een medische keuring nodig? Plan uw keuring dan direct in op onze website!

Wij helpen u in de meeste gevallen binnen een paar dagen. Of het nu gaat om een beroepskeuring voor taxi of groot rijbewijs, seniorenkeuring of een keuring voor de verlenging van uw Surinaams rijbewijs.

Al onze keuringsartsen zijn aangesloten bij het landelijke communicatieplatform ZorgDomein. Via dit systeem sturen ze uw resultaten snel en beveiligd door naar het CBR. Dus geen vertraging door verzendingen per post. Dit is de snelste manier om het besluit van het CBR te ontvangen!

Plan de keuring eenvoudig zelf in via onze handige planningstool! Maakt u liever telefonisch een afspraak? Dan kan ook, bel ons dan op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer