Keuring rijbewijs bij 75 jaar - Rijbewijsdokter

Keuring rijbewijs bij 75 jaar

Een keuring voor het rijbewijs bij 75 jaar: elke automobilist krijgt er een keer mee te maken. Wanneer uw rijbewijs op of na uw 75ste verloopt en u het wilt verlengen, moet u medisch gekeurd worden. 

De keuringsarts bekijkt of u mentaal en fysiek in goede conditie bent voor het veilig besturen van een auto. Wat komt er allemaal kijken bij een rijbewijskeuring vanaf 75 jaar? U leest het in dit artikel.

Wat doen ze bij een medische keuring rijbewijs boven de 75 jaar?

Tijdens de seniorenkeuring doorloopt de keuringsarts een aantal stappen. Het onderzoek bestaat altijd uit de volgende onderdelen:

 • De arts neemt het keuringsformulier met u door;
 • U bespreekt de Gezondheidsverklaring, met extra aandacht voor de vragen die u met ‘ja’ heeft beantwoord;
 • De arts doet een oogtest voor het meten van uw gezichtsvermogen en meet de bloeddruk;
 • Uw urine wordt gecontroleerd op mogelijke suikerziekte;
 • De arts verricht lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat: uw botten, spieren et cetera;
 • U neemt de huidige medicatie door;
 • En tot slot beantwoordt de arts eventuele vragen die u heeft.

Wat moet u meenemen naar een medische keuring?

Om de medische keuring goed uit te voeren, moet u een aantal dingen meenemen:

 • Uw huidige rijbewijs;
 • Een identiteitsbewijs;
 • Keuringsformulieren van het CBR en eventuele aanvullende formulieren die betrekking hebben op uw medische voorgeschiedenis;
 • Een potje verse urine;
 • Een actueel overzicht van uw medicatie (indien van toepassing);
 • Uw bril of contactlenzen (indien van toepassing), en in het geval van contactlenzen ook informatie over de sterkte ervan.

Wat heeft u nodig voor een rijbewijs verlengen bij 75 jaar?

Wanneer het tijd is om uw rijbewijs te verlengen met 75 jaar heeft u meer zaken nodig dan daarvoor. Had u eerder voldoende aan een afspraak bij de gemeente en een pasfoto, nu moet u ook uw mentale en lichamelijke gezondheid laten onderzoeken.

Allereerst vult u een Gezondheidsverklaring in. U gaat hiervoor naar de site van het CBR en logt in bij ‘Mijn CBR’. Deze verklaring bevat allerlei vragen over uw gezondheid. Denk daarbij aan vragen over het gebruik van uw armen en benen, uw zicht, chronische ziekten en psychische aandoeningen.

Is de Gezondheidsverklaring compleet, dan maakt u een afspraak voor een medische keuring. Na de keuring door de keuringsarts is er soms ook nog aanvullend onderzoek nodig door een specialist. 

Heeft u al deze stappen doorlopen en krijgt u een positief besluit van het CBR? Dan maakt u een afspraak bij uw gemeente voor het verlengen van uw rijbewijs.

Hoe vaak heeft u een medische keuring nodig voor het rijbewijs bij 75 jaar?

Vanaf de leeftijd van 75 jaar krijgt u telkens een nieuw rijbewijs voor vijf jaar. Bij iedere verlenging moet u opnieuw een keuring doen. Dat betekent dus dat u een medische keuring ondergaat op uw 75ste, 80ste, 85ste, et cetera.

Uitzondering hierop is wanneer het CBR besluit tot het toewijzen van een kortere geldigheidsduur. Dit heeft dan altijd een medische reden. Deze reden vermeldt het CBR in het bericht dat u over de verlenging ontvangt.

Kosten voor de rijbewijskeuring 75+

De kosten voor de rijbewijskeuring voor 75+ verschillen per aanbieder. Er zijn landelijke richtlijnen over de maximale kosten die een keuringsinstantie in rekening mag brengen, dus het tarief mag nooit hoger zijn. Maar instanties mogen wel lagere tarieven hanteren. Het loont dus om verschillende aanbieders te vergelijken op prijs en kwaliteit.

In de tarieven van Rijbewijsdokter zijn onder andere de keuring, het invullen van keuringsverslagen (ongeacht de hoeveelheid) en het achteraf invullen van verschillende vragen vanuit het CBR inbegrepen. Daarnaast versturen wij uw keuringsverslag digitaal door naar het CBR via Zorgdomein. Dat versnelt het proces. Een keuring op maat en zonder onvoorziene kosten, dat is waar wij voor staan!

Keuring rijbewijs 75 jaar nodig? Reserveer nu!

Is het tijd voor de keuring voor uw rijbewijs bij 75 jaar? Reserveer deze dan direct op onze website! Tijdens de ouderen rijbewijskeuring beoordelen wij of u zelfstandig en veilig een voertuig kunt besturen. 

U kunt bij ons altijd snel terecht en onze professionele artsen zorgen voor een vlot en prettig verloop van de keuring. Heeft u nog vragen of reserveert u liever telefonisch? Bel ons dan op 085 208 7688. We helpen u graag!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer