Medische keuring voor rijbewijs C - Rijbewijsdokter

Medische keuring voor rijbewijs C

Een medische keuring rijbewijs C is noodzakelijk voor het aanvragen, vernieuwen of verlengen van uw C rijbewijs. Dit geldt overigens voor alle soorten groot rijbewijs, dus ook voor de rijbewijzen CE, C1, C1E, D, DE, D1 en D1E.

U vult hiervoor eerst een Gezondheidsverklaring groot rijbewijs in. Vervolgens doet de bedrijfsarts of Arbo-keuringsarts een medisch onderzoek. 

Medische keuring rijbewijs C: de stappen

Om uw rijbewijs C te halen of verlengen, is het noodzakelijk dat u elke vijf jaar aantoont dat u gezond genoeg bent om veilig te rijden. De eerste stap in deze procedure is het invullen van de Gezondheidsverklaring. Dit kan digitaal via de website van het CBR.

U ontvangt dan de formulieren voor de bedrijfs- of arboarts en eventueel verwijzingen naar specialisten. Vervolgens maakt u een afspraak met de bedrijfsarts of een externe instantie voor de medische keuring. Bij Rijbewijsdokter kunt u terecht voor een keuring groot rijbewijs!

Wat doet een arts bij medische keuring C rijbewijs?

Tijdens de medische keuring doorloopt de arts de volgende stappen:

 • Anamnese: We bespreken uw medische geschiedenis op basis van de vooraf ingevulde Gezondheidsverklaring.
 • Bloeddrukmeting: We meten eventuele hoge of lage waardes in uw bloeddruk.
 • Oogonderzoek: We voeren een gezichtsveld- en visustest uit.
 • Urineonderzoek: We onderzoeken de urine om eventuele stoffen te signaleren die niet in uw urine thuishoren, waaronder verhoogde waardes van glucose of eiwit.
 • Lichamelijk onderzoek: We doen eventueel aanvullend lichamelijk onderzoek.

Meenemen naar de keuring

Om de keuring goed uit te voeren, is het belangrijk dat u een aantal zaken meeneemt, namelijk:

 • Het huidige rijbewijs (indien in bezit);
 • Identiteitsbewijs;
 • De keuringsformulieren van het CBR die u heeft ontvangen naar aanleiding van de Gezondheidsverklaring, en eventuele aanvullende formulieren met betrekking tot uw medische voorgeschiedenis;
 • Een potje verse urine;
 • Een actueel overzicht van uw medicatie;
 • Draagt u een bril of gebruikt u contactlenzen? Neem deze dan ook mee (inclusief informatie over de sterkte van uw lenzen).

Aangesloten bij ZorgDomein

Kies voor uw keuring bij Rijbewijsdokter om zeker te zijn van een snelle verwerking. Al onze artsen zijn namelijk aangesloten bij ZorgDomein, het grootste Nederlandse platform voor communicatie tussen artsen en specialisten. 

Versturen via ZorgDomein zorgt ervoor dat uw keuring sneller binnen is bij het CBR, zij de gegevens sneller kunnen verwerken en u dus ook sneller het besluit ontvangt. Vergeet niet om uw bericht met ZD-code(s) en identiteitsbewijs mee te nemen naar de keuring. Hiermee kan de arts uw documenten digitaal invullen en versturen.

Wat kost medische keuring rijbewijs C?

De kosten van de medische keuring voor het groot rijbewijs verschillen per aanbieder. De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft hier wel maximale tarieven voor vastgesteld. Er mag altijd een lager bedrag in rekening gebracht worden, maar geen hoger bedrag. Voor een keuring met een gunstig tarief boekt u uw medische keuring rijbewijs C/D/E bij Rijbewijsdokter.

Boek hier uw medische keuring rijbewijs C

Heeft u een medische keuring voor uw rijbewijs C nodig? Plan deze dan direct in op onze website!

Rijbewijsdokter wil het keuringsproces voor u inzichtelijk, toegankelijk en laagdrempelig maken. Met een open en heldere communicatie begeleiden wij u door elke stap. Wij bieden onze dienstverlening aan op verschillende locaties in Nederland. Een rijbewijskeuring is in de meeste gevallen dan ook bij u om de hoek en snel geregeld!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer