Seniorenkeuring voor rijbewijs - Rijbewijsdokter

Seniorenkeuring voor rijbewijs

Een seniorenkeuring voor het rijbewijs is een noodzakelijke check van elke autobestuurder van 75 jaar en ouder. Als u 75 jaar wordt, is direct naar de gemeente gaan voor de verlenging van uw rijbewijs niet meer mogelijk.

U dient eerst een Gezondheidsverklaring in te vullen en een keuringsarts te bezoeken voor een lichamelijke en geestelijke controle. Wanneer alles in orde is, ontvangt u een positief besluit van het CBR en kunt u uw rijbewijs verlengen met opnieuw vijf jaar.

Kies voor uw keuring voor Rijbewijsdokter, zodat u verzekerd bent van een snelle en kwalitatieve keuring bij u in de buurt!

Wat heb ik nodig voor rijbewijs verlengen 75 jaar?

Wanneer u 75 jaar wordt en het tijd is om uw rijbewijs te verlengen, heeft u meer zaken nodig dan daarvoor bij een verlenging. Eerder had u voldoende aan een afspraak bij de gemeente en een nieuwe pasfoto. Nu u 75 bent, moet u ook uw mentale en lichamelijke gezondheid laten onderzoeken door een keuringsarts.

U vult allereerst een Gezondheidsverklaring in. Bezoek hiervoor de site van het CBR en log in bij ‘Mijn CBR’. In de verklaring doorloopt u allerlei vragen over uw gezondheid. Denk daarbij aan vragen over het gebruik van uw armen en benen, uw zicht, chronische ziekten en psychische aandoeningen.

Is de Gezondheidsverklaring compleet? Maak dan een afspraak voor een medische seniorenkeuring rijbewijs. Na de keuring door de keuringsarts is er soms ook nog aanvullend onderzoek nodig door een specialist, bijvoorbeeld van uw zicht of gehoor.

Heeft u al deze stappen doorlopen en een positief besluit ontvangen van het CBR? Dan maakt u een afspraak bij uw gemeente voor het verlengen van uw rijbewijs. Dit kan persoonlijk bij de gemeente en soms ook digitaal. Bij deze afspraak heeft u nog een goed lijkende kleurenpasfoto nodig en een betaalmiddel om het nieuwe rijbewijs direct af te kunnen rekenen.

Een keuringsarts vinden

U verwacht misschien dat u voor de keuring bij uw eigen huisarts terechtkunt. Officieel mag dit ook, maar veel huisartsen voeren geen keuringen uit bij eigen patiënten. Het risico bestaat dan namelijk dat de vertrouwensrelatie beschadigt, wanneer de uitkomst van de keuring niet is wat de gekeurde had verwacht.

Uw huisarts kan u wel doorverwijzen naar een collega-huisarts. Een andere optie is dat u zelf een keuringsarts zoekt, zoals de artsen van Rijbewijsdokter. Wanneer u kiest voor een seniorenkeuring bij Rijbewijsdokter kunt u in de meeste gevallen al binnen een paar dagen terecht. En dat is handig, want de hele verlengingsprocedure neemt al snel enkele maanden in beslag. Op tijd beginnen is dus belangrijk.

Seniorenkeuring rijbewijs 75 plus: de kosten

De totale kosten voor het verlengen van uw rijbewijs zijn een optelsom van afzonderlijke bedragen. U betaalt bijvoorbeeld voor de Gezondheidsverklaring, de medische keuring, nieuwe pasfoto’s en natuurlijk voor het rijbewijs zelf.

Meerdere van deze bedragen zijn landelijk bepaald. Hierdoor zijn ze voor iedereen hetzelfde. De kosten voor de medische keuring verschillen soms wel. Hier is een maximum voor vastgesteld, maar aanbieders mogen de keuring wel voor lagere bedragen aanbieden. Het loont dus om een bedrijf te vinden dat de keuringen voor een gunstig tarief aanbiedt. Bij Rijbewijsdokter hanteren wij concurrerende tarieven, zonder onverwachte extra’s.

Of u de medische keuring zelf betaalt of dat uw zorgverzekeraar dit bedrag vergoedt, is afhankelijk van de verzekering die u heeft afgesloten. Een rijbewijskeuring wordt sowieso niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar sommige verzekeraars hebben een aanvullende verzekering die de kosten wel dekt.

Wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding? Kijk dit dan na in het vergoedingenoverzicht van uw zorgverzekeraar of vraag het na.

Tot welke leeftijd mag u rijden?

Wanneer u ouder dan 65 jaar bent en uw rijbewijs wilt verlengen, is uw rijbewijs geen tien jaar meer geldig zoals u gewend was. U krijgt dan een rijbewijs dat geldig is tot uw 75ste verjaardag. Op uw 67ste krijgt u dus een rijbewijs voor acht jaar, en op uw 74ste een rijbewijs voor één jaar.

Door de verlenging op deze manier te organiseren, moet iedereen die 75 wordt een nieuw rijbewijs aanvragen. Hiervoor moet u dan een medische keuring ondergaan. Vanaf 75 jaar krijgt u vervolgens telkens een nieuw rijbewijs voor vijf jaar, tenzij het CBR om gezondheidsredenen besluit tot een kortere geldigheid.

Dit gaat net zolang door tot er een moment komt dat het CBR u lichamelijk en/of geestelijk niet meer tot veilig rijden in staat acht. U ontvangt dan een negatief advies en uw rijbewijs wordt niet meer verlengd, waardoor u niet meer mag rijden.

Boek hier uw seniorenkeuring rijbewijs!

Heeft u een medische seniorenkeuring nodig voor de verlenging van uw rijbewijs? Kies dan voor de snelle en deskundige keuringen van Rijbewijsdokter! U kunt bij ons in de meeste gevallen al binnen een paar dagen terecht. Kies voor een locatie bij u in de buurt voor optimaal gemak.

Rijbewijsdokter werkt uitsluitend samen met BIG-geregistreerde artsen, die werken volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000. Deze regeling bepaalt of u voldoet aan de vereisten om de weg op te mogen. Plan uw afspraak online of bel ons op 085 208 7688 om deze telefonisch in te plannen.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer