Wanneer moet u uw rijbewijs verlengen - Rijbewijsdokter

Wanneer moet u uw rijbewijs verlengen?

Wanneer moet u uw rijbewijs verlengen? Geen onbelangrijke vraag als u regelmatig achter het stuur zit, of dit nou privé of beroepsmatig is. De meest cruciale informatie hiervoor is de vervaldatum van uw rijbewijs. Dit is de datum die op het rijbewijs staat. Vanaf die datum is het rijbewijs niet meer geldig en moet u in het bezit zijn van een nieuwe.

Wanneer u dan precies moet beginnen met het verlengen van uw rijbewijs, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Hoelang van tevoren moet u uw rijbewijs verlengen?

Bent u jonger dan 75 jaar? Heeft u een B of E rijbewijs? En zijn er geen gezondheidsproblemen? Dan maakt u een afspraak bij de gemeente voor de verlenging en ligt uw rijbewijs binnen een week klaar. Het is dan dus niet nodig om de verlenging heel lang van tevoren aan te vragen. 

Bent u beroepschauffeur met groot rijbewijs, ouder dan 75 jaar en/of is er sprake van geestelijke of lichamelijke problemen? Dan moet u een Gezondheidsverklaring en medische keuring doorlopen voordat u het rijbewijs kunt verlengen. Deze procedure duurt in totaal enkele maanden. Het is dan verstandig om drie tot vier maanden voor de verloopdatum te beginnen.

Rijbewijs eerder verlengen

U mag uw rijbewijs altijd eerder verlengen dan aangegeven. U zou zelfs elk jaar een nieuw rijbewijs aan mogen vragen als u dat zou willen. Nou is dat natuurlijk niet nodig, maar als u bijvoorbeeld eerder wilt verlengen omdat u op het moment van de vervaldatum niet beschikbaar bent, dan kan dat.

Wanneer rijbewijs verlengen bij 75 jaar?

Als u 75 jaar wordt, is direct naar de gemeente gaan voor de verlenging niet meer mogelijk. Vanaf dat moment moet u namelijk elke vijf jaar gekeurd worden, om te beoordelen of u nog steeds zelfstandig en veilig een voertuig kunt besturen.

Hiervoor vult u een Gezondheidsverklaring in, gevolgd door een medische seniorenkeuring. Het CBR controleert beide checks, waarna ze tot een besluit komen over uw rijgeschiktheid. 

Aangezien het druk kan zijn bij het CBR, neemt deze hele procedure meerdere maanden in beslag. We raden u aan om drie tot vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt te beginnen, zodat u alles op tijd af heeft en niet zonder geldig rijbewijs komt te zitten.

Wat moet u doen om uw rijbewijs te verlengen?

Voor het verlengen van uw rijbewijs maakt u een afspraak bij de gemeente. Soms is het ook mogelijk om de verlenging digitaal aan te vragen. Zorg dat u op het moment van aanvraag alle benodigde controles heeft ondergaan en hiervan een (positieve) uitslag heeft ontvangen.

Wat gebeurt er als u te laat bent met het rijbewijs verlengen?

Als u niet in het bezit bent van een nieuw rijbewijs op het moment dat het oude vervalt, dan mag u niet meer rijden. Doet u dit toch en houdt de politie u aan, dan riskeert u een boete. Ook bent u dan niet verzekerd bij ongevallen.

Wat kost een rijbewijskeuring?

De kosten van een nieuw rijbewijs zijn landelijk bepaald door de RDW. Op de site van uw gemeente ziet u om welke bedragen het gaat.

Plan uw medische keuring meteen!

Heeft u een medische keuring nodig voor de verlenging van uw rijbewijs? Kies dan voor de snelle en kwalitatieve keuringen van Rijbewijsdokter! U kunt bij ons vaak al binnen een paar dagen bij een keuringsarts terecht.

Rijbewijsdokter werkt uitsluitend samen met BIG-geregistreerde artsen, die werken volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000, die bepaalt of u voldoet aan de vereisten om de weg op te mogen. Plan uw afspraak online of bel ons op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer