Rijbewijs verlengen - Rijbewijsdokter

Wanneer moet u uw rijbewijs verlengen?

Uw rijbewijs verlengen is een procedure die u in de meeste gevallen elke tien jaar moet herhalen. Een rijbewijs met de categorieën A1, A2, A, B, en BE is namelijk 10 jaar geldig. 

Voor de categorieën C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE geldt een andere geldigheidsduur, namelijk 5 jaar. Ook als u 75 jaar wordt, is uw rijbewijs vanaf dat moment 5 jaar geldig. Wanneer er sprake is van medische problemen die invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid, besluit het CBR soms om een rijbewijs af te geven voor een kortere periode dan 10 jaar.

Wat moet ik doen om mijn rijbewijs te verlengen?

U kunt uw rijbewijs op twee manieren verlengen: persoonlijk en digitaal. In beide gevallen doet u dit bij de gemeente. 

Bij een persoonlijke aanvraag maakt u een afspraak voor de aanvraag en neemt u een geldig identiteitsbewijs of uw huidige rijbewijs mee. Ook is een goed lijkende kleurenpasfoto nodig. Deze moet voldoen aan de algemene regels die gelden voor officiële pasfoto’s. Houd er rekening mee dat u het nieuwe rijbewijs direct afrekent. Zorg dus ook voor een pinpas of contant geld.

Het duurt ongeveer een week voor uw nieuwe rijbewijs klaar is. U kunt het dan persoonlijk afhalen. Het oude rijbewijs levert u in. Wanneer u het rijbewijs sneller nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u het oude bent kwijtgeraakt, kunt u een spoedaanvraag doen. Meestal ligt het nieuwe rijbewijs dan de volgende werkdag klaar.

Rijbewijs digitaal verlengen

Het is ook op steeds meer plekken mogelijk om de aanvraag voor de verlenging digitaal in te dienen. Hiervoor doorloopt u de volgende stappen:

  1. U laat een pas­fo­to ma­ken die voldoet aan de voorwaarden, bij een fo­to­graaf die is er­kend door de RDW.
  2. U gaat naar de web­si­te van de RDW en vraagt on­li­ne uw nieuwe rij­be­wijs aan.
  3. U haalt het rij­be­wijs persoonlijk op bij uw gemeente.

Hoelang heeft u de tijd om uw rijbewijs te verlengen?

Vanaf het moment dat het rijbewijs is verlopen, is het ongeldig en mag u niet meer rijden. Erg belangrijk dus om op tijd een nieuw exemplaar aan te vragen! Tussen het aanvragen en het afhalen van het rijbewijs zit ongeveer een week. Soms kunt u door drukte niet direct bij de gemeente terecht voor een afspraak, dus begin ruim op tijd met het inplannen van de aanvraag.

Wanneer u een Gezondheidsverklaring en medische keuring nodig heeft voor het verlengen van uw rijbewijs, duurt de procedure vaak een stuk langer. In dat geval start u het liefst drie tot vier maanden voor het rijbewijs verloopt met de aanvraagprocedure. Ook bij het CBR is het namelijk druk, waardoor het regelmatig langer duurt voor de hele procedure is afgerond.

Wat heeft u nodig om uw rijbewijs te verlengen bij 75 jaar?

Bent u tussen de 65 en 75 jaar, dan verlengt het CBR uw B of E rijbewijs niet meer met tien jaar zoals daarvoor, maar tot uw 75ste verjaardag.

De reden hiervoor is dat u wanneer u 75 wordt, u een medische keuring moet ondergaan. Dit is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de verlenging van het rijbewijs.

Vervolgens ontvangt u telkens een rijbewijs voor 5 jaar (tenzij het CBR een beperkte geldigheidsduur vaststelt). Bij elke verlenging moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen en medische keuring ondergaan.

De kosten van een rijbewijskeuring

De kosten van het verlengen van een rijbewijs zijn landelijk bepaald door de RDW. Deze bedragen zijn dus voor elke gemeente hetzelfde en vindt u op de site van uw gemeente. Wanneer u een spoedaanvraag indient, geldt er een toeslag bovenop de reguliere prijs.

Heeft u een medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs? Bekijk dan onze tarieven!

Plan direct uw medische keuring!

Wilt u uw rijbewijs verlengen en heeft u hier een medische keuring voor nodig? Plan deze dan snel en eenvoudig in bij Rijbewijsdokter! In de planningstool op onze website kiest u de locatie waar u gekeurd wilt worden. U ziet direct wanneer u terecht kunt en plant met een paar klikken een afspraak op het gewenste moment.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer