Wanneer rijbewijs verlengen 75 jaar - Rijbewijsdokter

Wanneer rijbewijs verlengen 75 jaar?

Vraagt u zich af wanneer u uw rijbewijs moet verlengen na 75 jaar? U vindt autorijden waarschijnlijk heerlijk, het geeft tenslotte veel vrijheid en u wilt het vast nog zo lang mogelijk blijven doen. 

Maar vanaf dat u 75 jaar bent, moet u uw gezondheid regelmatig laten controleren om te mogen blijven rijden. Het is voor uzelf en uw medeweggebruikers tenslotte erg belangrijk dat u zowel geestelijk als lichamelijk nog voldoende in staat bent om veilig achter het stuur te zitten. Rijbewijsdokter geeft antwoord op al uw vragen over het verlengen van uw rijbewijs na uw 75ste.

Uw rijbewijs tussen 65 en 75 jaar

Over het algemeen verlengt het CBR een regulier rijbewijs telkens met tien jaar. Maar wanneer u tussen de 65 en 75 jaar bent, verandert dit. U krijgt dan namelijk een rijbewijs dat geldig is tot uw 75ste verjaardag. Op uw 67ste krijgt u dus een rijbewijs dat acht jaar geldig is, en op uw 72ste een rijbewijs voor drie jaar.

Dit is zo geregeld, omdat u op uw 75ste standaard een medische keuring moet ondergaan voor een nieuwe verlenging. Dat geldt zowel voor het B als E rijbewijs. Bij Rijbewijsdokter kunt u terecht voor een ouderen rijbewijskeuring op locaties door het hele land.

Veiligheid gegarandeerd

Bijna iedereen die ouder wordt, krijgt op een gegeven moment te maken met zaken als verminderd zicht, een trager reactievermogen of andere lichamelijk of geestelijke kwalen. Om uw veiligheid en die van de mensen om u heen te garanderen, zijn er meerdere controles in het leven geroepen die u vanaf uw 75ste regelmatig ondergaat voor het verlengen van uw rijbewijs. 

Hoe lang is een rijbewijs geldig na 75 jaar?

Wanneer moet u uw rijbewijs opnieuw verlengen wanneer u 75 jaar of ouder bent? Komt u goed door deze controles heen, dan verlengt het CBR uw rijbewijs over het algemeen met vijf jaar. Dat betekent dus dat u op uw 80ste ook een keuringsarts bezoekt voor een controle van uw gezondheid, op uw 85ste opnieuw, et cetera. In sommige gevallen bepaalt het CBR dat uw rijbewijs voor een kortere periode wordt verlengd.

Waar vindt u een keuringsarts?

U mag zelf een keuringsarts zoeken. Uw eigen huisarts doet deze keuringen meestal niet, ter bescherming van de vertrouwensrelatie. Bij Rijbewijsdokter bieden wij een rijbewijskeuring voor ouderen op meerdere locaties in Nederland.

Wij houden van transparantie, dus in onze tarieven zijn onder andere de keuring, het invullen van keuringsverslagen (ongeacht de hoeveelheid) en het achteraf invullen van verschillende vragen vanuit het CBR inbegrepen. 

Daarnaast versturen wij uw keuringsverslag digitaal voor u naar het CBR via Zorgdomein. Een keuring op maat en zonder onvoorziene kosten, dat is waar wij voor staan!

Vul uw Gezondheidsverklaring in

Iedereen die een rijbewijs B of E wil verlengen, moet vooraf een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doet u eenvoudig via de website van het CBR, of met een papieren verklaring die u bij het CBR koopt. Sommige gemeenten verstrekken ook een papieren verklaring.

In de Gezondheidsverklaring beantwoordt u allerlei vragen over uw gezondheid. U krijgt bijvoorbeeld vragen over eventuele medicatie en over ziektes of lichamelijke beperkingen die van invloed kunnen zijn op uw rijgedrag.

Wat moet u doen om uw rijbewijs te verlengen?

Bent u op het moment dat uw rijbewijs verloopt 75 jaar of ouder, dan is ook een medische keuring vereist. Tijdens deze keuring bespreekt de arts uw Gezondheidsverklaring en controleert hij of zij uw bloeddruk, zicht, urine en eventuele andere lichamelijke functies.

Wij versturen uw uitslag vervolgens digitaal naar het CBR via ZorgDomein. Het CBR bepaalt op basis van uw keuringsuitslag of u rijgeschikt bent. Is de uitslag positief? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen bij de gemeente.

Begin op tijd!

Wegens drukte bij het CBR kan deze hele procedure enkele maanden duren. Wij raden dan ook aan om er ruim voor het aflopen van uw rijbewijs mee te beginnen. Start bij voorkeur drie tot vier maanden voor uw rijbewijs afloopt met deze stappen. Zo voorkomt u dat u tijdelijk zonder rijbewijs zit. Plan direct uw keuringsafspraak!

Rijbewijs verlengen? Reserveer nu uw medische keuring!

Wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen met 75 jaar, plant u bij voorkeur zo snel mogelijk uw medische keuring in bij Rijbewijsdokter!

Wij werken uitsluitend met BIG-geregistreerde artsen. Ook werken onze artsen volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000, waarin de eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid om motorrijtuigen te mogen besturen vermeld staan. Binnen enkele dagen gekeurd worden? Kies voor een keuring bij Rijbewijsdokter!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer