Learning Truck Driving CDL

Vrachtwagenrijbewijs verlengen

Wilt u uw vrachtwagenrijbewijs verlengen? Zorg dan dat u hier op tijd mee begint! Er is soms sprake van drukke periodes bij het CBR, waardoor het verwerken van de verklaringen en keuringen langer duren dan normaal. Dit heeft tot gevolg dat de benodigde documenten voor de verlengingsaanvraag vertraagd zijn en het risico bestaat dat uw oude rijbewijs in de tussentijd verloopt.

Als beroepschauffeur is een verlopen rijbewijs natuurlijk een groot probleem. Ga dus zo’n vier maanden voor afloop van het rijbewijs al aan de slag met de verlenging. Zo weet u zeker dat er voldoende tijd is voor het afronden van de hele procedure.

Kiest u voor uw medische keuring voor Rijbewijsdokter, dan weet u alvast zeker dat u dát onderdeel snel en goed geregeld heeft!

Wat gebeurt er als u uw vrachtwagenrijbewijs niet op tijd verlengt?

Bent u te laat begonnen met de verschillende stappen van de verlengingsprocedure? Of is uw vrachtwagenrijbewijs sowieso al langere tijd verlopen? Dan bent u dus (tijdelijk) niet in het bezit van een geldig groot rijbewijs. Dit heeft tot gevolg dat u geen vervoersmiddelen meer mag besturen die onder het groot rijbewijs vallen, tot u een nieuw rijbewijs heeft.

Vrachtwagenrijbewijs verlopen, B rijbewijs niet

Het vrachtwagenrijbewijs is standaard vijf jaar geldig, het B rijbewijs tien jaar. Het kan dus voorkomen dat alleen de grote categorieën op uw rijbewijs zijn verlopen, maar de kleine categorieën nog wel geldig zijn.

Heeft u het groot rijbewijs niet meer nodig? Dan hoeft u niets te doen. Zolang het rijbewijs nog wel geldig is voor de kleine categorieën, mag u met deze categorieën nog gewoon blijven rijden. Aanvragen van een nieuw rijbewijs hoeft dan pas als deze ook verlopen zijn. Uiteraard mag u niet meer rijden met de verlopen categorieën.

Wat moet u doen om uw vrachtwagenrijbewijs te verlengen?

Het verlengen van uw vrachtwagenrijbewijs gaat in een paar stappen. Het begint met het invullen van een Gezondheidsverklaring. In deze verklaring beantwoordt u allerlei vragen over uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. U vindt het formulier op de website van het CBR, waar u inlogt met uw DigiD.

Nadat u bericht heeft gekregen van het CBR naar aanleiding van de eigen verklaring, maakt u een afspraak bij een keuringsinstantie. Hier plant u een medische keuring groot rijbewijs in, voor een C of D rijbewijs.

Tijdens de medische keuring controleert de arts of uw gezondheid goed genoeg is voor een veilige verkeersdeelname. Zo worden uw ogen nagekeken, uw bloeddruk gemeten en de functie van de armen, benen en rug gecheckt.

Wanneer u de keuring plant bij Rijbewijsdokter, werkt uw keuringsarts met ZorgDomein. Na afloopt van de keuring stuurt de arts uw resultaten via dit landelijke systeem naar het CBR. Hier kijken ze of u rijgeschikt bent, waarna u het besluit ontvangt.

Met een positief besluit kunt u een afspraak maken bij de gemeente voor het aanvragen van de verlenging. Dit kan persoonlijk, en in steeds meer gemeenten ook digitaal.

Medische keuring bij de huisarts

U wilt misschien de medische keuring voor uw vrachtwagenrijbewijs door de huisarts laten doen. De meeste huisartsen voeren echter geen keuring uit bij hun eigen patiënten. Ze kiezen hiervoor om de vertrouwensrelatie goed te houden.

Voor het groot rijbewijs is het daarnaast vereist dat een bedrijfs- of arboarts de keuring uitvoert. Dit mag de huisarts dus niet doen. Bij Rijbewijsdokter kunt u wel terecht voor deze keuring groot rijbewijs!

Vrachtwachtenrijbewijs verlengen? Plan hier uw keuring!

Gaat u uw vrachtwagenrijbewijs verlengen en zoekt u een betrouwbare instantie voor uw medische keuring? Kies dan voor een keuring groot rijbewijs bij Rijbewijsdokter. Kom langs bij ons hoofdkantoor in Almere of een van de andere locaties in Nederland, waaronder Apeldoorn, Breda, Rotterdam en Maastricht!

Plan de keuring online in via onze planningstool. Liever telefonisch contact of heeft u nog een vraag? Bel ons dan gerust op 085 208 7688. We helpen u graag!

Delen:

Lees meer nieuwsartikelen!