Hoe lang van tevoren moet u uw rijbewijs verlengen - Rijbewijsdokter

Hoe lang van tevoren moet u uw rijbewijs verlengen?

Hoe lang van tevoren moet u uw rijbewijs verlengen als de vervaldatum nadert? Op elk rijbewijs staat een vervaldatum aangegeven. Tot die datum is uw rijbewijs geldig en mag u ermee achter het stuur zitten. Maar wanneer het rijbewijs is verlopen en de politie u staande houdt, riskeert u een boete. 

Op tijd beginnen met de verlengingsprocedure is dus belangrijk. In dit artikel leest u hoe ver voor de vervaldatum u hiermee begint, plus alle andere informatie rondom het verlengen van uw rijbewijs.

Rijbewijs persoonlijk verlengen

Uw rijbewijs is geldig tot de datum die er op de pas vermeld staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet u in het bezit zijn van een nieuw rijbewijs. Ook in sommige andere situaties moet u een nieuw rijbewijs aanvragen, bijvoorbeeld als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie of als het rijbewijs beschadigd en dus niet meer leesbaar is. 

Een nieuw rijbewijs vraagt u aan bij uw gemeente. Het aanvragen én afhalen moet meestal persoonlijk, door het maken van een afspraak bij het gemeenteloket. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om de aanvraag digitaal te doen. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw gemeente.

Bij een persoonlijke aanvraag neemt u een geldig identiteitsbewijs of het huidige rijbewijs mee, plus een goed lijkende kleurenpasfoto. Deze moet voldoen aan de regels die gelden voor pasfoto’s. U betaalt het nieuwe rijbewijs direct, dus zorg ook voor een pinpas of contant geld. 

Na ongeveer een week is uw nieuwe rijbewijs klaar en kunt u het persoonlijk afhalen. Uw oude rijbewijs levert u hierbij in. Rijbewijs sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag en je kunt het meestal de volgende werkdag ophalen.

Rijbewijs digitaal verlengen

In steeds meer gemeenten is het ook mogelijk om de aanvraag voor de verlenging digitaal in te dienen. Hiervoor doorloopt u de volgende stappen:

  1. U laat een pas­fo­to ma­ken die voldoet aan de voorwaarden, bij een fo­to­graaf die is er­kend door de RDW.
  2. U gaat naar de web­si­te van de RDW en vraagt on­li­ne uw nieuwe rij­be­wijs aan.
  3. U haalt het rij­be­wijs persoonlijk op bij uw gemeente.

Geldigheid rijbewijs

Hoe lang uw rijbewijs geldig is, hangt af van de categorie. Een rijbewijs met de categorieën A1, A2, A, B, en BE is 10 jaar geldig. Voor de categorieën C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE is de geldigheidsduur 5 jaar. 

Het nieuwe rijbewijs gaat altijd in op de datum van de aanvraag. Dit is dus ook de datum die u op de nieuwe pas terugziet.

Als er sprake is van medische problemen die invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid, wordt het rijbewijs soms voor een kortere periode dan 10 jaar afgegeven.

Rijbewijs verlengen ouder dan 75 jaar

Wanneer u tussen de 65 en 75 jaar bent, verlengt het CBR uw rijbewijs niet meer met tien jaar, maar tot uw 75ste verjaardag. Wanneer u 75 wordt, moet u namelijk een medische keuring ondergaan vóór u in aanmerking komt voor een nieuw rijbewijs.

Vanaf 75 jaar ontvangt u telkens een rijbewijs voor vijf jaar, tenzij het CBR een beperkte geldigheidsduur vaststelt. Bij elke verlenging moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen en medische keuring doen.

Hoe lang van tevoren verlenging aanvragen?

Houd er rekening mee dat er ongeveer een week zit tussen het aanvragen en het afhalen van het rijbewijs.

Wanneer u een Gezondheidsverklaring en medische keuring nodig heeft voor het verlengen van uw rijbewijs, is het verstandig om op tijd met de aanvraag te beginnen. Doe dit liefst drie tot vier maanden voor het rijbewijs verloopt. Door drukte bij het CBR kan het namelijk wat langer duren voor de hele procedure is afgerond.

Kosten van een rijbewijs verlengen

De RDW bepaalt de kosten voor een (nieuw) rijbewijs. Deze gelden landelijk en zijn dan ook in elke gemeente hetzelfde. Voor spoedaanvragen geldt een toeslag bovenop de reguliere prijs. Er zijn geen extra kosten bij verlies, diefstal of beschadiging van het rijbewijs. U betaalt alle kosten direct bij de aanvraag en dus niet bij het ophalen van het rijbewijs.

Heeft u een medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs? Bekijk dan onze tarieven!

Medische keuring nodig? Plan direct!

Hoe lang van tevoren u uw rijbewijs moet verlengen, hangt dus af van welke procedure in uw geval van toepassing is. Wanneer u een medische keuring nodig heeft, duurt het langer. U wilt u deze keuring dan natuurlijk zo snel mogelijk doen. Plan uw keuring bij Rijbewijsdokter en u kunt vaak al binnen een paar dagen terecht!

Ook werken onze keuringsartsen allemaal met ZorgDomein. Via dit landelijke zorgsysteem versturen zij uw keuring direct naar het CBR. Dit voorkomt vertraging en zorgt ervoor dat het CBR uw keuring zo snel mogelijk kan beoordelen. Boek uw medische rijbewijskeuring dus bij Rijbewijsdokter voor een snelle keuring op maat, zonder onvoorziene kosten!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer