Keuren rijbewijs 75 jaar - Rijbewijsdokter

Keuren van het rijbewijs op 75 jaar: procedure en tips

Heeft u de leeftijd van 75 jaar bereikt? Dan moet u worden gekeurd voordat uw rijbewijs verlengd of uitgegeven wordt. Dit is dan ook de rijbewijskeuring die wij bij Rijbewijsdokter het meeste uitvoeren en die ik als keuringsarts ook het meeste doe. De rijbewijskeuring is verplicht vanuit de Nederlandse wet en zorgt ervoor dat senioren veilig deel uitmaken van het verkeer. Over deze keuring krijgen we dan ook de meeste vragen. In dit artikel wil ik u graag uitleggen hoe de keuring zal verlopen, wat u kunt verwachten, en hoe u zich voor kunt bereiden. Zo hoop ik de eerste stress te kunnen ontnemen.

De eerste stap in uw rijbewijskeuring 75 jaar: uw gezondheidsverklaring invullen

De eerste stap in het keuringsproces is voor sommige mensen al een spannende stap. U begint met het invullen van de gezondheidsverklaring. Dit moet u 4 maanden voor het voorlopen van uw rijbewijs doen. Doe dit ook voordat u een rijbewijskeuring in gaat plannen. De gezondheidsverklaring is een lijst met stellingen, waarop u ‘ja’ of ‘nee’ kunt antwoorden. De gezondheidsverklaring kan u online invullen op Mijn CBR. Op deze pagina van het CBR kunt u ook verdere informatie vinden. U kunt de gezondheidsverklaring ook per post opsturen, echter raden wij dit af. Dit duurt vaak vele malen langer. In uw plaatselijke bibliotheek kunt u ook om hulp vragen om digitaal de gezondheidsverklaring in te vullen. Vervolgens stuurt het CBR u uw keur formulieren op.

Hoe de medische rijbewijskeuring 75 jaar verloopt

Na het invullen van uw gezondheidsverklaring kunt u een rijbewijskeuring 75 jaar inplannen bij Rijbewijsdokter. U plant de keuring in op een locatie en datum die voor u prettig is. Wij zorgen voor een gekwalificeerde keuringsarts zoals ik of een van mijn collega’s. Naar de keuring moet u enkele dingen meenemen:

  • Uw geldige rijbewijs;
  • Het keur formulier van het CBR;
  • Een potje verse urine;
  • Een actueel overzicht van uw medicatie;
  • Uw bril en/of contactlenzen.

Tijdens de keuring wordt u op diverse aspecten gekeurd. We keuren alleen op fysieke gezondheidsaspecten die impact kunnen hebben op uw rijvaardigheid. Daarbij testen wij uw ogen, meten wij uw bloeddruk, en beoordelen we uw reflexen en mobiliteit. Daarnaast vragen we naar uw algemene gezondheid en kijken we naar eventuele medische aandoeningen die u heeft. Na de keuring sturen we een medisch rapport naar het CBR. Zij beslissen vervolgens of uw rijbewijs verlengd wordt, hier beslissen wij van Rijbewijsdokter niet over.

Wat zijn de goede tips om de keuring van uw rijbewijs op 75 jaar succesvol te doorlopen en uw rijbewijs te behouden?

Voor een hogere slagingskans op uw keuring is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Niet alleen vermindert u hiermee potentiële stress, ook is de keuring algeheel sneller en prettiger. Een van onze beste tips is om uw gezondheid regelmatig te controleren. Zorg ervoor dat u door regelmatige controles ook eventuele gezondheidsproblemen tijdig ontdekt. Wanneer u bijvoorbeeld een hartstoornis op tijd ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling veel groter, wat ook uw rijvaardigheid weer beïnvloedt. Rust goed uit voordat u naar de keuring gaat en plan geen andere inspannende activiteiten op de dag van de keuring. Wees altijd eerlijk tijdens de keuring over eventuele medicatie en dergelijke. Dit helpt om een goede beoordeling te krijgen.

Wat gebeurt er als u de rijbewijskeuring 75 jaar uitstelt?

In sommige gevallen vergeten mensen de keuring, maar soms zien we ook patiënten die hun keuring bewust te lang hebben uitgesteld. Dit raden wij ten zeerste af. Het hele proces, van gezondheidsverklaring tot verlenging rijbewijs, kan soms best lang duren. Denk aan enkele weken tot maanden. Als u dit uitstelt, loopt u risico dat uw rijbewijs is verlopen voordat u gekeurd bent voor uw verlenging. Wanneer dit het geval is, mag u de weg niet meer op. Ik adviseer u om minimaal zes datum voor de vervaldatum van uw rijbewijs te beginnen, zodat u zeker weet dat u voldoende tijd heeft om alles te regelen. Zo zorgt u er ook voor dat u geen onnodige stress ervaart rondom de keuring, en verhoogt u uw slagingskans.

Hoe kiest u de juiste arts en locatie voor uw rijbewijskeuring 75 jaar?

Bij Rijbewijsdokter zijn we ervaren en zelfverzekerd op het gebied van rijbewijskeuringen. Mijn collega’s en ik vinden het ontzettend belangrijk dat u zonder stress de keuring kan ondergaan, en ons doel is om zo goed mogelijk te adviseren omtrent uw gezondheid. Met locaties door het hele land zit er altijd een goede optie bij u in de regio. Al onze artsen zijn BIG-geregistreerd en zullen u alles omtrent de keuring nauwkeurig uitleggen. Op onze website kan u alle informatie vinden omtrent rijbewijskeuringen, zowel over het proces zelf als alle andere dingen die erbij komen kijken. Maak vooraf een afspraak via onze eenvoudige online planningtool. Bij vragen kunt u ook altijd contact met ons zoeken. Mijn collega’s en ik staan u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden.

Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Foto van Drs. Pedram Maghami
Drs. Pedram Maghami
Medisch Directeur / Huisarts
Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.4
js_loader