Keuring rijbewijs - Rijbewijsdokter

Op welke leeftijd heeft u een keuring rijbewijs nodig?

Elke automobilist krijgt ooit te maken met een keuring voor het rijbewijs. Heeft u een B of E rijbewijs, dan komt een medische keuring meestal pas op uw 75ste in beeld. Uitzondering hierop is als u gezondheidsproblemen heeft die invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid.

Chauffeurs met een groot rijbewijs moeten vanaf het begin regelmatig een medische keuring ondergaan. Als beroepschauffeur is het tenslotte extra belangrijk dat u alert bent, oog heeft voor de omgeving en kan inspelen op onverwachte gebeurtenissen.

Hoe vaak moet u keuring rijbewijs ondergaan?

Bent u tussen de 65 en 75 jaar, dan verlengt het CBR uw rijbewijs tot aan het moment dat u 75 jaar wordt. Op die leeftijd moet namelijk iedereen medisch gekeurd worden om voor een nieuwe verlenging van het rijbewijs in aanmerking te komen.

Komt u goed door deze keuring? Dan ontvangt u een rijbewijs dat 5 jaar geldig is, dus tot uw 80ste verjaardag. Deze procedure wordt elke 5 jaar herhaald, tenzij het CBR besluit om een rijbewijs met kortere geldigheid uit te geven om medische redenen.

Ook als we het hebben over een verlenging van het C of D rijbewijs (groot rijbewijs) geldt een geldigheid van 5 jaar.

Waarom is uw rijbewijs maar 5 jaar geldig?

U vraagt zich misschien af waarom het CBR kiest voor een geldigheid van 5 jaar, of het nou gaat om een 75+-rijbewijs, een groot rijbewijs of ander rijbewijs met 5-jarige verlenging. Dit heeft alles te maken met de gezondheid van de bestuurder en de verkeersveiligheid.

Bij elke rijbewijskeuring beoordeelt de keuringsarts of u zelfstandig en veilig een voertuig kunt besturen. Naarmate u ouder wordt, is het risico op gezondheidsproblemen groter. En als beroepschauffeur is het extra belangrijk dat u gezond achter het stuur zit. 

Bij de keuring signaleert de arts mogelijke gezondheidsrisico’s, die u kunnen belemmeren tijdens het rijden. Deze keuring moet regelmatig herhaald worden, om nieuw ontstane risico’s op tijd op te merken.

Geldigheid rijbewijskeuring

De positieve uitslag van de medische keuring is een jaar geldig. U heeft na de keuring dus ruim voldoende tijd om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Houd er wel rekening mee dat wanneer uw oude rijbewijs is verlopen, het niet is toegestaan om daar nog mee de weg op te gaan. U mag dus pas weer rijden na ontvangst van het nieuwe rijbewijs.

Hoelang van tevoren rijbewijs verlengen bij 75 jaar?

Door drukte bij het CBR duurt het soms lang voor de verlengingsprocedure helemaal is afgerond. Wij raden dan ook aan om hier ruim voor het aflopen van het rijbewijs mee te beginnen en er minimaal drie tot vier maanden voor uit te trekken. Zo voorkomt u dat u tijdelijk zonder rijbewijs zit. Plan direct uw keuringsafspraak!

Keuring rijbewijs direct aanvragen

Is het tijd voor de keuring voor uw rijbewijs? Maak dan gebruik van de snelle en efficiënte keuringen van Rijbewijsdokter! In de meeste gevallen kunt u al binnen een paar dagen bij een van onze keuringsartsen terecht. Na afloop versturen wij uw keuring direct naar het CBR via het digitale platform ZorgDomein, zodat u snel uw besluit ontvangt.

Rijbewijsdokter werkt uitsluitend samen met BIG-geregistreerde artsen, die werken volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000. Hierin staan de eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid om motorrijtuigen te mogen besturen, vermeld.​ Maak snel en gemakkelijk een afspraak bij u in de buurt met behulp van onze planningstool!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer