Rijbewijs c verlengen - Rijbewijsdokter

Rijbewijs C verlengen met Gezondheidsverklaring

Tijd om uw rijbewijs C te verlengen? Ga dan eerst aan de slag met het invullen van een Gezondheidsverklaring. Met een ingevulde verklaring maakt u een afspraak bij een keuringsarts, zoals die van Rijbewijsdokter, voor het doorlopen van een medische keuring.

Op de Gezondheidsverklaring groot rijbewijs staan vragen over zaken die van invloed kunnen zijn op uw rijvermogen. Denk aan vragen over eventuele epileptische aanvallen, duizeligheid en uw bloeddruk. U beantwoordt deze vragen zelf. De bedrijfsarts of een gecertificeerde arbodienst doet vervolgens de keuring.

Uw rijbewijs C verlengen moet elke vijf jaar. U wordt iedere keer gekeurd, zodat de arts kan controleren of uw gezondheid nog goed is en u nog veilig aan het verkeer deelneemt. Dat is natuurlijk erg belangrijk als u elke dag op de weg zit!

Locatie kiezen voor medische keuring  

Met een ingevulde Gezondheidsverklaring kunt u een afspraak inplannen voor een medische keuring groot rijbewijs. Deze keuring is geschikt voor het aanvragen of verlengen van een C- of D-rijbewijs. De bedrijfsarts of arboarts voert dit medische onderzoek uit. Dit kan dus niet bij uw huisarts, maar u mag als u dit wilt wel zelf een arboarts zoeken. 

Ook bij Rijbewijsdokter hebben we diverse arbo-keuringsartsen in dienst die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Maak minimaal vier tot vijf maanden voor de einddatum op uw rijbewijs een afspraak voor de rijbewijskeuring. Zo weet u zeker dat u de hele procedure heeft doorlopen vóór het verlopen van het oude rijbewijs. Houd zelf deze datum goed in de gaten.

Hoelang mag rijbewijs C verlopen zijn?

Ieder groot rijbewijs, dus de rijbewijzen C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 en D1E, verloopt in principe elke vijf jaar. De verlenging wordt individueel bepaald. Soms is er om gezondheidsredenen dan ook sprake van een kortere geldigheid. Het CBR neemt dit besluit als een nieuwe check op kortere termijn noodzakelijk is.

Wanneer uw groot rijbewijs is verlopen, mag u hiermee absoluut niet meer de weg op! Elke chauffeur moet altijd in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer de politie u aanhoudt met een verlopen rijbewijs, kunt u een flinke boete verwachten. Met een verlopen rijbewijs moet u dus wachten met weer achter het stuur kruipen tot u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Is mijn C rijbewijs nog geldig?

Vraagt u zich af of uw rijbewijs C nog geldig is en u hiermee nog steeds een vrachtwagen mag besturen? Dit controleert u eenvoudig door de datum op het rijbewijs te bekijken. Is de datum nog niet geweest, dan is het rijbewijs C nog geldig. Wanneer de datum in het verleden ligt, betekent dat dat het rijbewijs is verlopen en dus niet meer geldig is.

Zoals hierboven uitgelegd, mag u met een verlopen rijbewijs niet meer de weg op. Wilt u toch weer rijden? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Hiervoor moet u dan eerst een medische keuring groot rijbewijs ondergaan.

De kosten voor een medische keuring 

Bij het verlengen van het groot rijbewijs doorloopt u verschillende stappen. De kosten van het verlengen van het rijbewijs zijn dan ook een optelsom van al deze bedragen. 

Dit begint met de Gezondheidsverklaring. Hiervoor betaalt u een vast bedrag dat het CBR jaarlijks bepaalt. Met dit bedrag betaalt u mee aan verschillende kosten die het CBR maakt voor het opstellen van de verklaring. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • De beoordeling van uw rijgeschiktheid;
  • Een eventuele rijtest;
  • Eventuele adviezen over aanpassingen aan uw voertuig.

U betaalt de Gezondheidsverklaring online, direct na het invullen ervan op de website van het CBR.

Vervolgens maakt u een afspraak met een bedrijfs- of arboarts voor de keuring. De betaling van deze keuring regelt u zelf. Er zijn landelijke richtlijnen over de maximale tarieven voor de rijbewijskeuring, maar aanbieders mogen wel lagere kosten rekenen. Voor gunstige tarieven boekt u een afspraak voor uw keuring groot rijbewijs bij Rijbewijsdokter.

Waar nodig, volgt nog onderzoek door een specialist. Ook deze betaling regelt u zelf.

Hoelang heeft u de tijd om uw groot rijbewijs te verlengen?

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw rijbewijs op tijd is verlengd. Op de datum waarop uw oude rijbewijs verloopt, moet u in het bezit zijn van een nieuw rijbewijs. Zo niet, dan mag u niet meer rijden tot u het nieuwe rijbewijs heeft ontvangen. 

De procedure voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs kan enkele maanden in beslag nemen. Dat komt door alle stappen die u hiervoor moet doorlopen, zoals het invullen van een Gezondheidsverklaring en het doen van een medische keuring. Wij raden u dan ook aan om ruim voor het verlopen van het oude rijbewijs de aanvraagprocedure voor een nieuw exemplaar te starten.

Rijbewijs C verlengen? Reserveer uw keuring nu!

Maak direct een afspraak voor uw medische keuring op een van de locaties van Rijbewijsdokter. Vaak al binnen enkele dagen beschikbaarheid!

Reserveer uw gewenste datum en tijd met behulp van onze overzichtelijke planningstool of maak een afspraak door ons te bellen. U bereikt ons op 085 208 7688.

Picture of Pedram Maghami
Pedram Maghami
Functie / titel hier
Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.5
js_loader