Rijbewijs verlengen na medische keuring - Rijbewijsdokter

Rijbewijs verlengen na medische keuring

Het rijbewijs verlengen na medische keuring doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Een medische keuring is niet altijd nodig. Als u jonger bent dan 75, uw B of E rijbewijs wilt verlengen en geen gezondheidsproblemen heeft, hoeft u geen medische keuring te doen.

Maar als het gaat om een groot rijbewijs, Surinaams rijbewijs of een verlenging als u 75 jaar of ouder bent, moet uw geestelijke en lichamelijke gezondheid gecheckt worden. U vult dan eerst een Gezondheidsverklaring in, gevolgd door een medische keuring. Ontvangt u een positief besluit van het CBR? Dan verlengt u vervolgens uw rijbewijs bij de gemeente.

Hoe komt u aan een Gezondheidsverklaring voor verlenging rijbewijs?

Iedereen die een medische keuring moet ondergaan, moet daarvoor eerst een Gezondheidsverklaring invullen. Het makkelijkst en snelst doet u dat digitaal via ‘Mijn CBR’. Hier logt u in met uw DigiD. Invullen kan eventueel ook op papier en in sommige plaatsen zelfs bij de gemeente.

Nadat u de verklaring heeft ingediend, beoordeelt het CBR uw antwoorden. Na een aantal dagen tot weken ontvangt u bericht over de vervolgstappen.

Let erop dat u de verklaring altijd rechtstreeks bij het CBR invult en niet via andere aanbieders. U betaalt bij andere websites namelijk altijd extra en moet vervolgens toch nog naar de website van het CBR voor de daadwerkelijke verklaring.

Hoelang duurt rijbewijs verlengen met Gezondheidsverklaring?

Als u uw Gezondheidsverklaring indient via Mijn CBR, krijgt u direct een ontvangstbevestiging per mail. Heeft u de Gezondheidsverklaring per post opgestuurd? Dan krijgt u de ontvangstbevestiging meestal binnen een week.

Wanneer er geen sprake is van bijzonderheden, neemt het CBR op basis van uw antwoorden automatisch een besluit. Bent u gezond? Dan ontvangt u direct bericht van rijgeschiktheid en kunt u een afspraak voor de medische keuring inplannen.

Heeft u een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan moet een medewerker van het CBR de verklaring soms nader bekijken. Vanwege drukte kan het dan relatief lang duren voor iemand uw Gezondheidsverklaring beoordeelt. Het CBR adviseert dan ook om deze verklaring vier maanden voor het verlopen van het rijbewijs in te dienen.

Wat heeft u nodig om uw rijbewijs te verlengen bij 75 jaar?

Wanneer u 75 wordt, komen er wat extra stappen bij om uw rijbewijs te verlengen. Voor u een afspraak bij de gemeente kunt maken, vult u de Gezondheidsverklaring in en ondergaat u een medische seniorenkeuring. Soms is ook nog aanvullend onderzoek nodig door een medisch specialist.

Heeft u al deze stappen doorlopen en heeft het CBR u rijgeschikt verklaard? Dan verlengt u uw rijbewijs voor (maximaal) vijf jaar bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Wat wordt er gecontroleerd bij een medische keuring rijbewijs?

Bij de medische keuring controleert de keuringsarts alle lichamelijke en geestelijke functies die invloed kunnen hebben op uw rijvaardigheid. Zo kijkt de arts naar de bloeddruk, het gezichtsvermogen en het functioneren van uw armen, handen, benen en rug. Ook moet u een potje verse urine meenemen, dat wordt gecontroleerd op suikerziekte.   

De arts kan op basis van de resultaten van deze keuring stellen of u wel of niet meer voldoende in staat bent tot autorijden. Maar u blijft uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen voor deelname aan het verkeer.

Rijbewijs verlengen met medische keuring? Plan direct!

Uw rijbewijs verlengen met medische keuring? Reserveer via onze website snel een keuring bij u in de buurt.

U mag altijd zelf een keuringsarts zoeken. Uw eigen huisarts doet deze keuringen meestal niet, ter bescherming van de vertrouwensrelatie. Bij Rijbewijsdokter bieden wij een rijbewijskeuring voor onder andere ouderen en groot rijbewijs op meerdere locaties in Nederland.

Wij maken het keuringsproces inzichtelijk, toegankelijk en laagdrempelig. Met een open en heldere communicatie begeleiden wij u door elke stap van het proces. Plan uw keuring direct in via onze gebruiksvriendelijke planningstool.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer