Rijbewijs verlengen voor de vervaldatum - Rijbewijsdokter

Rijbewijs verlengen voor de vervaldatum

Wilt u uw rijbewijs verlengen voor de vervaldatum? Bijvoorbeeld omdat u op de datum zelf op vakantie bent? Of omdat u 75+ bent en alle benodigde documenten al compleet heeft? Dat kan! U mag uw rijbewijs altijd eerder verlengen dan de vervaldatum.

Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. Vanaf dat moment is het verlopen en moet u zorgen dat u in het bezit bent van een nieuw exemplaar. U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u bent geslaagd voor een andere rijbewijscategorie. Of als uw rijbewijs zo erg is beschadigd dat het niet meer leesbaar is.

Verlengen ná de vervaldatum mag ook, alleen mag u dan niet rijden tot u uw nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Hoelang van tevoren kunt u uw rijbewijs verlengen?

U mag uw rijbewijs altijd verlengen, er is geen maximum aan hoe ver voor de vervaldatum dit mogelijk is. Bij een verlengingsaanvraag zonder bijzonderheden, ligt het nieuwe rijbewijs meestal binnen een week klaar bij de gemeente.

Hoelang van tevoren rijbewijs aanvragen als u 75+ jaar bent?

Bent u 75+, dan is het verstandig om ruim op tijd te beginnen met de verlengingsprocedure. U heeft dan namelijk een Gezondheidsverklaring en medische keuring nodig, soms nog gevolgd door aanvullend onderzoek door een specialist of een rijtest.

Deze extra stappen zorgen ervoor dat de totale procedure vaak enkele maanden duurt, onder andere door drukte bij het CBR. Wanneer u ruim op tijd begint, voorkomt u dat u tijdelijk zonder rijbewijs zit. We raden aan om drie tot vier maanden voor het rijbewijs verloopt te beginnen met de aanvraag.

Wat moet u doen om uw rijbewijs te verlengen?

Bent u onder de 75 en wilt u uw B of E rijbewijs verlengen? Dan maakt u direct een afspraak voor verlenging bij de gemeente.

Met uw (nog geldige) oude rijbewijs of een identiteitsbewijs en een goed lijkende kleurenpasfoto dient u de aanvraag persoonlijk in bij het gemeenteloket. Binnen een week ligt uw nieuwe rijbewijs klaar en kunt u het ophalen.

Op steeds meer plekken mag u het rijbewijs ook digitaal verlengen. Op de website van uw gemeente ziet u of een digitale aanvraag mogelijk is. Voor het digitaal indienen van de aanvraag doorloopt u een aantal stappen:

  1. Laat een pas­fo­to ma­ken bij een fo­to­graaf of fotocabine die is er­kend door de RDW.
  2. Ga naar de web­si­te van de RDW, log in door middel van de DigiD-app en vraag uw nieuwe rij­be­wijs aan.
  3. Betaal de kosten direct met iDEAL.
  4. U ontvangt een e-mail zodra uw nieuwe rijbewijs klaarligt.
  5. Kijk op de website van uw gemeente of u een afspraak moet maken en haal het rij­be­wijs persoonlijk op.

Hoelang rijden zonder geldig rijbewijs?

Vraagt u zich af hoelang u zonder geldig rijbewijs mag rijden? Het antwoord daarop is eenvoudig, namelijk: niet! U moet altijd in het bezit zijn van een geldig rijbewijs om achter het stuur te mogen stappen. Gaat u de weg op met een verlopen rijbewijs en wordt u aangehouden? Dan loopt u het risico op een boete.

Ook bent u met een verlopen rijbewijs niet verzekerd bij ongevallen. Zorg dus dat u altijd met een geldig rijbewijs de weg op gaat.

Wat kost een rijbewijs verlengen?

De RDW bepaalt jaarlijks wat het verlengen van het rijbewijs kost. Deze bedragen zijn dus overal in het land hetzelfde. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag bovenop de normale prijs. 

Ook bij verlies, diefstal of beschadiging betaalt u de normale prijs, hiervoor worden geen extra kosten gerekend. U betaalt het nieuwe rijbewijs direct bij aanvraag, ongeacht of u deze online of persoonlijk bij de gemeente doet.

De kosten voor de medische keuring verschillen per aanbieder. Bekijk onze tarieven!

Plan uw keuring om het rijbewijs te verlengen voor de vervaldatum

Bent u 75+ of heeft u om een andere reden een medische keuring nodig om uw rijbewijs te verlengen vóór de vervaldatum? Plan uw keuring dan direct in op onze website!

Wij helpen u binnen een paar dagen, of het nu gaat om een seniorenkeuring, een beroepskeuring voor taxi of groot rijbewijs of een keuring voor de verlenging van uw Surinaams rijbewijs.

Onze keuringsartsen zijn allemaal aangesloten bij ZorgDomein. Via dit systeem sturen ze uw resultaten met een paar muisklikken naar het CBR. Geen vertraging door verzendingen per post en de snelste manier om uw besluit van het CBR te ontvangen!

U kunt de keuring snel en eenvoudig zelf inplannen via onze planningstool! Liever telefonisch plannen? Dan kan natuurlijk ook, bel ons dan op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer