Wat doet een keuringsarts voor het rijbewijs - Rijbewijsdokter

Wat doet een keuringsarts voor het rijbewijs?

Wanneer u bijvoorbeeld 75 wordt, rijexamen wilt doen voor uw groot rijbewijs of een vraag op uw gezondheidsverklaring met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u een medische keuring ondergaan. Maar uit welke stappen bestaat deze procedure en wat doet een keuringsarts voor het rijbewijs precies? We leggen het u graag uit!

Vraag eerst een Gezondheidsverklaring aan

Voordat u de medische keuring kunt doen, moet u een Gezondheidsverklaring aanvragen. Het is het makkelijkst en snelst om dat digitaal te doen via Mijn CBR, maar het kan eventueel ook op papier. En in sommige plaatsen kan dit zelfs bij de gemeente.

Begin op tijd met deze aanvraag, liefst drie tot vier maanden voor het rijbewijs verloopt. Door drukte bij het CBR kan het soms wat langer duren voor de hele procedure is afgerond.

Meenemen naar de rijbewijskeuring

Vervolgens maakt u een afspraak voor de keuring. Bij Rijbewijsdokter doet u dit eenvoudig online, vaak kunt u al binnen een paar dagen terecht. Naar de keuring zelf neemt u dit mee:

 • Het huidige rijbewijs (indien u dit heeft);
 • Keuringsformulieren CBR en eventuele aanvullende formulieren met betrekking tot uw medische voorgeschiedenis;
 • Een potje verse urine;
 • Indien van toepassing, een actueel overzicht van uw medicatie;
 • Draagt u een bril of gebruikt u contactlenzen? Neem deze dan mee (inclusief de sterkte van eventuele contactlenzen).

Wat doet een keuringsarts voor het rijbewijs?

Er zijn een aantal dingen die de keuringsarts sowieso doet tijdens de rijbewijskeuring, namelijk:

 • Het keuringsformulier met u doornemen;
 • Het bespreken van de met ‘ja’ beantwoorde vragen op uw gezondheidsverklaring;
 • De visus meten door middel van een oogtest;
 • Uw bloeddruk meten;
 • De urine controleren;
 • Lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat verrichten;
 • Uw huidige medicatie met u doornemen;
 • Uw eventuele vragen beantwoorden.

Waarom urineonderzoek bij rijbewijskeuring?

In de lijst met onderdelen van een rijbewijskeuring staat ook altijd urineonderzoek vermeld. Dit is een opvallende stap in de keuring en u vraagt zich misschien af waarom dit onderzoek precies plaatsvindt.

De urine die u meebrengt, controleren wij op de aanwezigheid van suiker. Dit kan wijzen op medische aandoeningen als diabetes.

Na de keuring

Nadat de arts alle stappen van de medische keuring heeft uitgevoerd, versturen wij de uitslag naar het CBR. Dit gebeurt digitaal via ZorgDomein, het platform voor zorgverleners. Al onze artsen zijn hierbij aangesloten en kunnen uw keuring dus snel naar het CBR sturen. Het CBR bepaalt vervolgens op basis van de keuringsuitslag of u rijgeschikt bent. 

Uitslag: rijgeschikt

Bent u, op basis van uw keuringsuitslag, rijgeschikt bevonden door het CBR? Dan kunt u naar de gemeente voor de aanvraag of verlenging van uw rijbewijs

Het is ook mogelijk dat het CBR u een verzoek om aanvullende informatie stuurt. Daarnaast is soms extra onderzoek door een medisch specialist vereist. Het CBR zal in deze gevallen contact met u opnemen met een toelichting.

Uw medische keuring bij Rijbewijsdokter

Zoekt u een voordelige rijbewijskeuring bij u in de buurt? Maak dan een afspraak bij Rijbewijsdokter! Wat doet een keuringsarts rijbewijs van Rijbewijsdokter dan? Exact hetzelfde als andere keuringsartsen, en dan ook nog:

 • Snel

U kunt vaak al binnen een paar dagen bij een van onze keuringsartsen terecht. Na afloop versturen wij uw keuring direct naar het CBR via het digitale platform ZorgDomein, zodat ook de verwerking door het CBR zo snel mogelijk plaatsvindt.

 • Kwalitatief

Rijbewijsdokter werkt uitsluitend samen met BIG-geregistreerde artsen, die werken volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000. In deze regeling staan de eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid om motorrijtuigen te mogen besturen.

 • Gemakkelijk

De artsen van Rijbewijsdokter verzorgen keuringen door heel Nederland. Via onze gebruiksvriendelijke planningstool maakt u snel en gemakkelijk een afspraak bij u in de buurt!

Boek uw medische keuring hier

Moet u een medische keuring voor uw rijbewijs inplannen? Omdat u 75 wordt, het weer tijd is voor een periodieke controle, u groot rijbewijs-examen gaat doen of om een andere reden? En heeft u inmiddels antwoord op de vraag “Wat doet een keuringsarts rijbewijs?”. Kies dan voor de snelle en kwalitatieve service van Rijbewijsdokter. Maak direct uw afspraak online!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer