Hoe werkt een rijbewijskeuring - Rijbewijsdokter

Hoe werkt een rijbewijskeuring?

Hoe werkt een rijbewijskeuring precies? Dat vraagt u zich misschien af als u zo’n keuring moet ondergaan. Een medische keuring voor het rijbewijs is nodig als u 75 wordt en uw rijbewijs wilt verlengen. Vervolgens herhaalt u dit elke 5 jaar.

Ook als u een specifiek soort rijbewijs nodig heeft, zoals een groot rijbewijs, of bij sommige gezondheidsproblemen, is een medische rijbewijskeuring noodzakelijk. Bij Rijbewijsdokter verzorgen wij uw medische keuring snel, kwalitatief en gemakkelijk.

Hoe werkt een rijbewijskeuring? De stappen

Moet u een medische keuring ondergaan? Dan vult u allereerst een Gezondheidsverklaring in. Daarna maakt u een afspraak voor de keuring. Tijdens deze keuring doorloopt de keuringsarts van Rijbewijsdokter de volgende stappen:

  • De arts neemt het keuringsformulier met u door.
  • U bespreekt de vragen die u met ‘ja’ heeft beantwoord op de Gezondheidsverklaring.
  • De arts meet uw ogen en bloeddruk.
  • De arts controleert uw urine op de aanwezigheid van suiker.
  • Er wordt lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat (botten, gewrichten en spieren) verricht.
  • De arts neemt met u door welke medicatie u gebruikt.
  • U bespreekt eventuele vragen.

Op basis van deze informatie bepaalt de CBR of u al dan niet in staat bent om nog auto te rijden.

Hoe werkt een rijbewijskeuring? Werken met ZorgDomein

Na afloop van de keuring verstuurt de keuringsarts de resultaten naar het CBR via ZorgDomein. Dit is het grootste Nederlandse platform voor communicatie tussen artsen en specialisten, waar al onze artsen bij zijn aangesloten. Versturen via ZorgDomein zorgt ervoor dat de resultaten van de keuring direct binnenkomt bij het CBR. Hierdoor ontvangt u sneller het besluit.

Let op: niet alle keuringsartsen in Nederland zijn bij ZorgDomein aangesloten. Kiest u een arts die deze aansluiting niet heeft, dan kan het langer duren voor u uw keuringbesluit ontvangt.

Welke artsen doen rijbewijskeuringen?

U verwacht misschien dat u voor uw rijbewijskeuring naar uw huisarts kunt, maar dat is meestal niet het geval. Om de vertrouwensrelatie niet te beschadigen, nemen huisartsen deze keuring over het algemeen niet af bij hun eigen patiënten. Ook het CBR voert deze keuringen niet uit. 

U bent vrij om uw eigen keuringsarts te zoeken. Rijbewijsdokter werkt uitsluitend samen met BIG-geregistreerde artsen, die werken volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000. Die regeling beschrijft de eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid om motorrijtuigen te mogen besturen. Wij keuren op diverse locaties door het hele land.

Voor een bus- of vrachtwagenrijbewijs moet een bedrijfsarts of arboarts de keuring doen. Bij Rijbewijsdokter kunt u ook terecht voor deze keuring groot rijbewijs!

Soms vraagt het CBR naar aanleiding van de algemene medische keuring aanvullend onderzoek aan bij een specialist. Deze specialisten, zoals een oogarts of neuroloog, kiest het CBR zelf. Zo vindt de extra keuring altijd plaats door een onafhankelijke arts, die bekend is met alle rijbewijseisen.

Wat kost een rijbewijskeuring voor 75+?

Wanneer u 75 wordt, moet u zich elke 5 jaar medisch laten keuren. De maximale prijs van deze keuring is vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Elke keuringsinstantie mag maximaal dit vastgestelde tarief in rekening brengen. Het is wel toegestaan om lagere prijzen te rekenen.

Ook bij Rijbewijsdokter hanteren wij gunstige tarieven voor uw keuring. Hierbij zijn onder andere de keuring, het invullen van keuringsverslagen en het achteraf invullen van verschillende vragen vanuit het CBR inbegrepen.

Plan hier uw rijbewijskeuring in!

Rijbewijskeuring plannen? Dit doet u makkelijk op onze website. Selecteer de locatie van uw voorkeur en het soort keuring dat u nodig heeft. U ziet direct op welke dagen en tijden er beschikbaarheid is. Vul uw gegevens in, voldoe de betaling en uw keuring is gereserveerd! Liever telefonisch plannen? Dat kan ook, bel ons dan op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer