Rijbewijs vergeten te verlengen - Rijbewijsdokter

Rijbewijs vergeten te verlengen, wat nu?

O nee, rijbewijs vergeten te verlengen! U checkt de datum op uw rijbewijs en komt erachter dat het verlopen is. Mag u nu nog wel rijden? Wat moet u doen om zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs te krijgen? En hoe werkt dat verlengen ook alweer?

Uw rijbewijs is altijd geldig tot de datum die op het pasje vermeld staat. Vanaf die dag is het verlopen en moet u dus een nieuw rijbewijs hebben. U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie of als het rijbewijs niet meer leesbaar is.

Alles over het verlengen van een verlopen rijbewijs leest u in dit artikel.

Rijbewijs vergeten te verlengen, kan een verlopen rijbewijs verlengd worden?

We hebben goed nieuws voor u: een verlopen rijbewijs mag gewoon verlengd worden. Er gelden ook geen boetes of bekeuringen voor een verlopen rijbewijs. Maar er is wel een belangrijke voorwaarde: u mag er niet meer de weg mee op! Doet u dit toch, dan loopt u alsnog het risico op een bekeuring wanneer de politie u staande houdt.

Daarbij bent u met een verlopen rijbewijs ook niet verzekerd bij ongevallen. Genoeg reden dus om de auto even te laten staan tot u een nieuw, geldig exemplaar op zak heeft. 

Hoelang mag u het rijbewijs laten verlopen?

Is uw rijbewijs net een paar dagen verlopen of al een aantal maanden? Of misschien zelfs al wel een jaar? Op zich maakt het niet uit hoelang het rijbewijs al verlopen is, er is geen verschil in de vervolgprocedure. In elke situatie kunt u gewoon een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente, zonder consequenties.

Waar de vervaldatum wél invloed op heeft, is op de hoogte van de eventuele boete als u toch achter het stuur stapt. Indien uw rijbewijs korter dan een jaar verlopen is, krijgt u namelijk een lagere boete dan wanneer uw rijbewijs langer dan een jaar verlopen is. De hoogte van deze bedragen verandert ieder jaar. Maar wat blijft, is dat er tussen deze twee boetes maar liefst een paar honderd euro verschil zit.

Hoe lang nadat rijbewijs is verlopen opnieuw examen doen?

Wie in het bezit is van een verlopen rijbewijs, knijpt hem misschien een beetje omdat een nieuw rijexamen op de loer ligt. Gelukkig is dit een fabel en hoeft u geen nieuw examen te doen wanneer u vergeten bent uw rijbewijs te verlengen. Alleen chauffeurs die in het bezit zijn van een rijbewijs dat is verlopen voor 1 juli 1985, moeten dat wel. Maar de kans dat uw rijbewijs al meerdere decennia niet meer geldig is, is natuurlijk niet zo groot…

Hoe werkt een spoedaanvraag?

Als u ontdekt dat uw rijbewijs verlopen is, wilt u waarschijnlijk zo snel mogelijk een nieuwe aanvragen. Het beste is dan om een spoedaanvraag te doen. 

Bent u onder de 75 en gaat het om een B- of E-rijbewijs? Dan hoeft u in de meeste gevallen geen medische keuring te ondergaan en kunt u dus direct een afspraak maken bij de gemeente voor verlenging. Bij de aanvraag geeft u vervolgens aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Vaak ligt het nieuwe rijbewijs dan de volgende dag voor u klaar.

U moet voor de aanvraag zelf langsgaan bij de gemeente. Iemand anders kan de aanvraag niet voor u doen, ook niet met een machtiging. In steeds meer gemeenten is ook een digitale aanvraag mogelijk. Ook in dat geval kunt u bij de aanvraag aangeven dat het een spoedaanvraag betreft, waarna het nieuwe rijbewijs extra snel gereed wordt gemaakt.

Wanneer u ouder bent dat 75 of werkt als beroepschauffeur moet u eerst een medische keuring ondergaan. De verlengingsprocedure duurt in dat geval enkele maanden. Nadat u een positief besluit heeft ontvangen van het CBR, kunt u bij de gemeente alsnog een spoedaanvraag doen voor het nieuwe rijbewijs. In de tussentijd mag u niet rijden.

Voor een spoedaanvraag van het rijbewijs rekent de gemeente extra kosten, bovenop de normale prijs. De hoogte van deze extra kosten bepaalt de RDW. U vindt deze bedragen op de site van de gemeente.

Is uw auto verzekerd als uw rijbewijs verlopen is?

Wanneer u rondrijdt met een verlopen rijbewijs heeft dit een grote impact op de verzekering. Als uw rijbewijs verlopen is, bent u namelijk niet meer verzekerd als u een ongeluk veroorzaakt. Schade aan uw voertuig en eventueel dat van iemand anders moet u in dat geval dan ook zelf betalen.

Met een verlopen rijbewijs bent u dus niet meer verzekerd tijdens het rijden. Wat in de meeste gevallen nog wél verzekerd is, is de auto zelf in geval van diefstal. Deze staat op dat moment tenslotte op de parkeerplaats, een situatie die niets te maken heeft met een verlopen rijbewijs. Welke dekking in uw geval precies van toepassing is, hangt ook af van welke verzekeringen u heeft afgesloten.

Wat kost een rijbewijs verlengen?

De RDW stelt jaarlijks vast wat de kosten zijn voor het aanvragen of verlengen van het rijbewijs. Deze zijn dan ook in elke gemeente hetzelfde. De actuele prijzen vindt u op de website van uw gemeente.

Bij de meeste gemeenten ligt het nieuwe rijbewijs maximaal een week na de aanvraag klaar. Als u het sneller nodig heeft, kunt u de procedure versnellen met een spoedaanvraag. Hiervoor geldt een toeslag. Bij verlies, diefstal of beschadiging van het rijbewijs brengt de gemeente geen extra kosten in rekening.

Zowel bij een online verlenging als een persoonlijke aanvraag bij de gemeente betaalt u de totale kosten direct bij aanvraag.

Naast de kosten voor de verlenging zelf, is er in sommige situaties ook nog sprake van extra kosten voor de Gezondheidsverklaring, medische keuring en eventueel aanvullend onderzoek door een specialist.

Rijbewijs vergeten te verlengen? Plan snel uw keuring!

Bent u uw rijbewijs vergeten te verlengen en heeft u een medische keuring nodig? Dan is het zaak deze procedure zo snel mogelijk te doorlopen. Op die manier heeft u uw nieuwe rijbewijs met een zo kort mogelijke wachttijd in handen.

Hoe kunt u zelf het keuringstraject versnellen? Allereerst door te kiezen voor een keuringsinstantie waar u direct terecht kunt. Bij Rijbewijsdokter maakt u vaak al een afspraak voor over enkele dagen. Geen lange wachttijden dus!

Daarnaast is het belangrijk dat u een keuringsarts kiest die werkt met ZorgDomein. Via dit landelijke communicatiesysteem voor de zorg sturen wij uw keuringsresultaten direct naar het CBR. Zo kan het CBR snel een besluit nemen over uw verlenging. Met een positief besluit maakt u vervolgens uw afspraak bij de gemeente.

Met onze handige planningstool reserveert u uw afspraak in een paar muisklikken. Kies voor de keuring, locatie en het tijdstip van uw keuze en uw afspraak is een feit. Heeft u eerst nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice op 085 208 7688. Reserveren kan ook telefonisch!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.5
js_loader