Rijbewijs verlengen bij 80 jaar - Rijbewijsdokter

Rijbewijs verlengen bij 80 jaar

Wilt u uw rijbewijs verlengen bij 80 jaar, dan heeft u daarvoor een aantal zaken nodig. U moet een Gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring ondergaan. Vinden de keuringsarts en het CBR u na deze controles nog steeds geschikt om te rijden? Dan ontvangt u een positief besluit en verlengt u uw rijbewijs bij de gemeente.

Bij Rijbewijsdokter plant u eenvoudig een medische keuring bij u in de buurt. Onze keuringsartsen zijn allemaal BIG-geregistreerd en werken volgens de Regeling eisen geschiktheid 2000. In deze regeling staan de eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid om motorrijtuigen te mogen besturen, vermeld.

Hoelang is uw rijbewijs geldig na 80 jaar?

Iedereen van 75 jaar en ouder ontvangt een rijbewijs dat vijf jaar geldig is, tenzij het CBR vanwege gezondheidsredenen kiest voor een kortere geldigheid. Als u op uw 80ste uw rijbewijs verlengt, is dit in de meeste gevallen dus vijf jaar geldig.

Hoe werkt rijbewijs verlengen bij 80 jaar?

Als 75+-er vult u eerst een Gezondheidsverklaring in. Dit is een formulier met vragen over uw gezondheid. Invullen en betalen doet u makkelijk via ‘Mijn CBR’ op de website van het CBR.

De gezondheidsverklaring vult u zelf in. Hier is geen arts bij betrokken. Na de gezondheidsverklaring ontvangt u één of meerdere verwijzingen. In ieder geval voor een keuring. Deze dient de arts dan wel in te vullen. 

Vervolgens maakt u een afspraak voor een seniorenkeuring

Wat wordt er gecontroleerd bij een medische keuring voor het rijbewijs?

Een geregistreerde keuringsarts voert de keuring uit. De arts kijkt of u nog goed in staat bent om een auto te besturen en of de verkeersveiligheid hierbij geen gevaar loopt. Er vindt een controle plaats van uw algemene lichamelijke en geestelijke conditie en het functioneren van uw armen, benen en wervelkolom. 

Ook een oogtest maakt deel uit van de keuring. Verder meet de arts uw bloeddruk en controleert hij uw meegebrachte urine op suikerziekte.

Keuringsarts vinden

Waar vindt u een keuringsarts? Veel mensen verwachten dat ze hiervoor bij hun eigen huisarts terecht kunnen. Officieel mag dit ook, maar veel huisartsen voeren geen keuringen uit bij eigen patiënten. Er bestaat namelijk het risico dat de vertrouwensrelatie beschadigt als de uitkomst van de keuring niet is wat de gekeurde had verwacht.

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een andere huisarts, of u zoekt zelf een keuringsarts. Wanneer u kiest voor een keuring bij Rijbewijsdokter kunt u in de meeste gevallen al binnen een paar dagen terecht. En dat is fijn, want de hele verlengingsprocedure neemt al snel enkele maanden in beslag. Op tijd beginnen is dus belangrijk.

Kosten voor rijbewijs verlengen bij 80 jaar

De kosten voor het verlengen van uw rijbewijs zijn een optelsom van meerdere bedragen. U betaalt voor de Gezondheidsverklaring, voor de keuring, eventueel voor nieuwe pasfoto’s en natuurlijk voor het rijbewijs zelf. 

De meeste van deze kosten zijn landelijk bepaald en dus voor iedereen gelijk. De kosten voor de medische keuring verschillen soms wel. Het loont dus om een bedrijf te vinden dat voordelige keuringen aanbiedt. Bij Rijbewijsdokter hanteren wij gunstige tarieven, zonder onverwachte extra’s.

Of u de medische keuring zelf betaalt of dat uw zorgverzekering dit vergoedt, is afhankelijk van welke verzekering u heeft. Een rijbewijskeuring wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar sommige aanvullende verzekeringen dekken de kosten wel. Wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding? Kijk dit dan na in het vergoedingenoverzicht van uw zorgverzekeraar of vraag het de verzekeraar.

Medische keuring voor rijbewijs verlengen? Plan het hier in!

Gaat u uw rijbewijs verlengen bij 80 jaar? Plan dan direct uw medische keuring in. Op onze website vindt u een handige planningstool, die u in een paar klikken door het boekingsproces loodst.

In de meeste gevallen kunt u al binnen een paar dagen bij een keuringsarts terecht. Na afloop versturen wij uw keuring direct naar het CBR via het digitale platform Zorgdomein. Zo verloopt het proces sneller. Plan uw keuring nu in!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer