Wanneer moet ik me laten keuren voor mijn rijbewijs - Rijbewijsdokter

Wanneer moet ik me laten keuren voor mijn rijbewijs?

Wanneer moet u zich laten keuren voor uw rijbewijs? Dat is een vraag die mensen regelmatig stellen als de verloopdatum van hun rijbewijs in zicht komt. Niet iedereen hoeft namelijk een medische keuring te ondergaan bij het verlengen van het rijbewijs. 

U moet u laten keuren voor uw rijbewijs wanneer u 75 jaar of ouder bent en of bijvoorbeeld werkzaam bent als vrachtwagen- en touringcarchauffeur. In die gevallen verlengt het CBR het rijbewijs telkens met vijf jaar en moet een keuringsarts u bij elke verlenging onderzoeken.

Wanneer moet ik me laten keuren voor mijn rijbewijs?

Hoelang van tevoren moet ik de keuring voor mijn rijbewijs aanvragen?

U heeft misschien al gehoord dat het doorlopen van een medische keuring en de administratie die hierbij komt kijken flink wat tijd in beslag kan nemen. Door drukte bij het CBR loopt dit al snel op tot enkele maanden. Maar hoelang voor het verlopen van het rijbewijs moet u hier dan mee beginnen? 

Wij raden aan om drie tot vier maanden voor de verloopdatum de eerste stappen van de procedure te nemen. Verwacht u in verband met lichamelijke of geestelijke problemen ook nog aanvullend onderzoek door een medisch specialist? Bijvoorbeeld door een neuroloog of oogarts? Dan kost dit nog extra tijd. In dat geval is het verstandig om een halfjaar van tevoren te beginnen.

Hoelang is mijn rijbewijskeuring geldig?

Heeft u een medische keuring laten doen en een positieve uitslag ontvangen? Dan is deze uitslag een jaar geldig. U heeft na de keuring dus ruim voldoende tijd om een nieuw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. 

Wel is het belangrijk om te weten dat wanneer het oude rijbewijs is verlopen, het niet is toegestaan om daar nog mee de weg op te gaan. U mag dus pas weer rijden na ontvangst van het nieuwe rijbewijs.

Het rijbewijs zelf heeft standaard een geldigheidsduur van tien jaar. Alleen als u 65 jaar of ouder bent, of beroepschauffeur, verlengt het CBR uw rijbewijs telkens met vijf jaar. 

Deze datum komt op uw rijbewijs bij verlengen

Wanneer u uw rijbewijs verlengt, komt er natuurlijk weer een nieuwe datum op het pasje te staan. Maar welke datum is dit precies? Dat zouden er meerdere kunnen zijn, zoals de datum van de aanvraag, de datum van de afgifte of de datum waarop het oude rijbewijs zijn geldigheid verloor.

De datum die de gemeente op het nieuwe rijbewijs zet, is de datum waarop u (persoonlijk of digitaal) de verlenging heeft aangevraagd. Dit is wettelijk bepaald. Het is dan ook niet mogelijk om op verzoek een andere datum aan te houden.

Hoe oud moet u zijn voor keuring rijbewijs?

Zoals gezegd hoeft niet iedereen een rijbewijskeuring te ondergaan bij het verlengen van het rijbewijs. Beroepschauffeurs moeten dat wel, ongeacht hun leeftijd. Zo biedt Rijbewijsdokter een keuring groot rijbewijs, een medische keuring taxi en een keuring touringcarchauffeur

Voor het reguliere rijbewijs geldt dat keuringen pas nodig zijn vanaf 75 jaar*. Bent u tussen de 65 en 75 jaar, dan verlengt het CBR uw B of E rijbewijs dan ook niet meer met tien jaar, zoals daarvoor, maar tot uw 75ste verjaardag. Vanaf dat moment ondergaat u elke vijf jaar een ouderenkeuring. In sommige gevallen nog wat vaker, als het CBR daar om gezondheidsredenen toe besluit.

* Ook als je jonger bent dan 75 jaar moet je soms om medische redenen een keuring ondergaan.

Wanneer het tijd is voor keuren voor rijbewijs: boek direct!

Bent u 75+ of beroepschauffeur en heeft u een medische keuring nodig om uw rijbewijs te verlengen? Plan uw keuring dan direct in op onze website! U kunt in de meeste gevallen al binnen een paar dagen terecht op een van onze locaties, verspreid door heel het land.

Of het nu gaat om een seniorenkeuring, een beroepskeuring voor taxi of groot rijbewijs of een keuring voor de verlenging van uw Surinaams rijbewijs, wij helpen u snel en professioneel.

Al onze keuringsartsen zijn aangesloten bij het landelijke systeem ZorgDomein. Via ZorgDomein sturen ze uw resultaten met een paar muisklikken naar het CBR. Geen vertraging meer door verzending per post en de snelste manier om uw besluit van het CBR te ontvangen!

Plan uw keuring snel en eenvoudig zelf in via onze planningstool! Liever telefonisch contact? Dan kan natuurlijk ook, bel ons dan op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer