Wanneer de gezondheidsverklaring voor het rijbewijs verlengen - Rijbewijsdokter

Wanneer moet u de Gezondheidsverklaring voor uw rijbewijs verlengen?

Het CBR beoordeelt door middel van een Gezondheidsverklaring of u gezond genoeg bent voor het halen of verlengen van uw rijbewijs. U moet tenslotte lichamelijk en geestelijk gezond zijn om veilig auto te rijden. U vult deze verklaring zelf in. Ook als u een medische keuring ondergaat bij Rijbewijsdokter, is het noodzakelijk dat u eerst een Gezondheidsverklaring invult. 

Maar wanneer moet u de Gezondheidsverklaring voor uw rijbewijs verlengen? Of anders gezegd: hoe lang is deze Gezondheidsverklaring geldig? Deze vraag beantwoorden we in dit artikel.

Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs krijgen

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten hoe u aan een Gezondheidsverklaring komt. Dit gaat het makkelijkst door met uw DigiD in te loggen op Mijn CBR. Beantwoord hier alle vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal meteen via iDeal.

Vragen die u kunt verwachten zijn bijvoorbeeld “Kunt u uw arm, hand of vingers door een beperking slecht gebruiken?” en “Kunt u met één of beide ogen beperkt zien, zelfs als u een bril of lenzen gebruikt?”.

Wilt of kunt u de verklaring niet online invullen? Bestel dan een papieren Gezondheidsverklaring bij het CBR of koop deze aan de balie van de CBR-examencentra in Amsterdam, Arnhem, Rijswijk of Eindhoven. De papieren Gezondheidsverklaring voor 75+ is ook verkrijgbaar bij sommige gemeenten. 

Rijbewijs verlengen: wanneer Gezondheidsverklaring?

Niet iedereen die zijn rijbewijs verlengt, hoeft een Gezondheidsverklaring aan te vragen. Dit is alleen nodig bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs of wanneer u een nieuwe rijbewijscategorie haalt. 

Wanneer u 75 jaar wordt, vervalt uw rijbewijs automatisch en is een medische keuring nodig. Voor deze keuring moet u ook een Gezondheidsverklaring invullen. De keuring en het invullen van de verklaring herhaalt u vervolgens elke vijf jaar.

Hoe lang is Gezondheidsverklaring rijbewijs geldig?

Vanaf het moment dat u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, heeft u een jaar de tijd voor het indienen bij het CBR en ontvangen van het besluit. Het proces van indienen en beoordelen kan soms even duren, dus op tijd starten met het traject is verstandig.

Heeft u de Gezondheidsverklaring nodig om rijexamen te doen? Dan heeft nu na ontvangst van het rijgeschikt-besluit nog drie jaar de tijd om uw rijbewijs te halen. 

Hoe lang duurt het om een Gezondheidsverklaring aan te vragen?

Als u uw Gezondheidsverklaring indient via Mijn CBR, krijgt u binnen een uur een ontvangstbevestiging per mail. Heeft u de Gezondheidsverklaring per post opgestuurd? Dan krijgt u van het CBR binnen een week een ontvangstbevestiging.

Wanneer er geen sprake is van bijzonderheden, neemt het CBR op basis van uw antwoorden automatisch een besluit. Bent u gezond genoeg? Dan ontvangt u direct bericht van rijgeschiktheid.

Heeft u een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan moet de verklaring soms nader bekeken worden. Vanwege drukte bij het CBR kan in het dat geval relatief lang duren voor iemand uw Gezondheidsverklaring beoordeelt. Het CBR adviseert dan ook zelf om bij verlenging van het rijbewijs de verklaring vier maanden voor het verlopen van het rijbewijs in te dienen.

Status van de verklaring

Heeft u uw Gezondheidsverklaring ingediend, maar nog niks gehoord? Log dan in bij Mijn CBR en klik door naar ‘Mijn dossier’. Hier ziet u de actuele status van uw verklaring. 

Kosten van de Gezondheidsverklaring

Voor de Gezondheidsverklaring betaalt u een vast bedrag dat het CBR jaarlijks bepaalt. Met dit bedrag betaalt u mee aan verschillende kosten die het CBR maakt voor het opstellen van de verklaring, zoals:

  • De beoordeling van uw rijgeschiktheid;
  • Een eventuele rijtest;
  • Eventuele adviezen over aanpassingen aan uw auto of motor.

Buiten de kosten van de verklaring zijn er soms nog extra kosten van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor:

  • Medische onderzoeken (zoals onderzoek bij een keurend arts, bedrijfsarts of specialist);
  • De huur van een lesauto als u een rijtest moet doen;
  • Uw rijbewijs en pasfoto’s voor het rijbewijs.

De kosten voor deze diensten betaalt u niet aan het CBR, maar rechtstreeks aan de partijen die ze leveren.

Direct uw medische keuring aanvragen

Wanneer u een Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs verlengen heeft aangevraagd, kunt u direct een medische keuring inplannen. Bij Rijbewijsdokter gaat dit makkelijk en snel op de website. Ga naar onze planningstool, selecteer de locatie van uw voorkeur en het type keuring dat u nodig heeft. 

U ziet dan direct op welke data en tijden er plek is en reserveert meteen het door u gewenste tijdstip. Vaak kunt u al binnen enkele dagen terecht! Heeft uw keuring spoed? Bel dan onze klantenservice voor een spoedkeuring: 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer