Welke datum komt op het rijbewijs bij verlengen - Rijbewijsdokter

Welke datum komt op het rijbewijs bij verlengen?

Welke datum komt er op uw nieuwe rijbewijs bij verlengen? Deze vraag krijgen wij bij Rijbewijsdokter regelmatig. Dit zouden in theorie natuurlijk meerdere data kunnen zijn. De datum van de aanvraag komt hiervoor in aanmerking, maar ook de datum van afgifte of zelfs de datum waarop het oude rijbewijs is verlopen.

Het juiste antwoord is echter: de datum waarop u de verlenging heeft aangevraagd. Heeft u de aanvraag persoonlijk gedaan bij de gemeente, dan is het dus de dag waarop u hier een afspraak had. Bij een digitale aanvraag is het de datum waarop u deze online heeft ingediend. Dit is wettelijk bepaald. Deze datum staat dus vast en kan niet op verzoek worden aangepast.

De geldigheidsduur van een rijbewijs

De geldigheidsduur van een rijbewijs hangt af van de categorie van het rijbewijs en de leeftijd van de rijbewijshouder. Een rijbewijs met de categorieën A1, A2, A, B, en BE is tot de leeftijd van 75 jaar standaard tien jaar geldig. Bestuurders van 75 jaar en ouder moeten elke vijf jaar een medische keuring ondergaan en ontvangen dus telkens een verlenging van (maximaal) vijf jaar.

Voor de categorieën C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D en DE (groot rijbewijs) is de geldigheidsduur vijf jaar. Houders van deze categorieën moeten ook elke vijf jaar gekeurd worden, ongeacht hun leeftijd. Voor beroepschauffeurs is het tenslotte extra belangrijk om alert te zijn, oog te hebben voor de omgeving en in te kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen. Mentale of fysieke problemen die de rijvaardigheid in de weg staan, moeten dan snel ondervangen worden.

Als er sprake is van medische problemen die van invloed kunnen zijn op de rijvaardigheid, geeft het CBR soms een rijbewijs af voor een kortere periode dan vijf of tien jaar.

Hoelang duurt het om een rijbewijs te verlengen?

Een A- of B-rijbewijs verlengen gaat heel eenvoudig. Hiervoor hoeft u alleen een afspraak te maken bij de gemeente om een verlenging aan te vragen. U neemt uw oude rijbewijs mee en een nieuwe pasfoto, en rekent het nieuwe rijbewijs direct af. Binnen maximaal een week ligt het voor u klaar om af te halen.

Steeds meer gemeenten maken ook digitale aanvragen mogelijk. U hoeft dan niet naar het gemeenteloket voor het indienen van de aanvraag, maar doet dit online op de site van de RDW. Ook dan ligt het nieuwe rijbewijs binnen een aantal dagen voor u klaar bij de gemeente. Afhalen moet nog altijd persoonlijk, opsturen is niet mogelijk.

Zowel bij een digitale als persoonlijke aanvraag kunt u ook kiezen voor een spoedprocedure. In dat geval is uw nieuwe rijbewijs vaak al binnen één werkdag gereed. 

Verlengt u een groot rijbewijs of bent u (ouder dan) 75 jaar? Dan kunt u niet direct naar de gemeente, maar moet u eerst een medische keuring ondergaan. U vult hiervoor een online Gezondheidsverklaring in, waarna u een afspraak maakt bij een keuringsarts. Bij Rijbewijsdokter kunt u terecht voor zowel een seniorenkeuring als een keuring groot rijbewijs

De extra stappen die in die situatie nodig zijn voor de verlenging, kosten ook extra tijd. Reken hierbij zeker op een aantal maanden. Het is dus belangrijk dat u de vervaldatum van uw rijbewijs zelf in de gaten houdt en ruim op tijd start met het invullen van de gezondheidsverklaring.

Dit neemt u mee als u het rijbewijs gaat verlengen

U heeft een afspraak gemaakt bij de gemeente waar u staat ingeschreven, voor het verlengen van uw rijbewijs. Nu vraagt u zich misschien af wat u allemaal moet meenemen naar deze afspraak. Dat is gelukkig niet zoveel.

Voor het aanvragen van een verlenging heeft u alleen uw oude rijbewijs nodig en een recente kleurenpasfoto die aan de officiële richtlijnen voldoet. Eén pasfoto is voldoende. Daarbij moet u het nieuwe rijbewijs direct betalen, dus ook het meenemen van een pinpas of ander betaalmiddel is noodzakelijk.

Verlengt u het rijbewijs digitaal? Dan werkt de aanvraag iets anders en verstuurt u alle benodigde informatie online:

  1. U laat eerst een pas­fo­to ma­ken die voldoet aan de voorwaarden, bij een fo­to­graaf die er­kend is door de RDW.
  2. Op de web­si­te van de RDW zoekt u vervolgens naar de optie ‘Rijbewijs verlengen’ en vraagt on­li­ne uw nieuwe rij­be­wijs aan.
  3. U betaalt de aanvraag direct met iDEAL.
  4. U ontvangt bericht zodra het rij­be­wijs klaar ligt en haalt het persoonlijk op bij uw gemeente.

Wat gebeurt er als u te laat bent met het rijbewijs verlengen?

Is uw rijbewijs verlopen? Dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken om boetes of andere vervelende gevolgen. U mag met een verlopen rijbewijs alleen niet meer achter het stuur kruipen. Rijden met een ongeldig rijbewijs kan u namelijk wél een bekeuring opleveren. Ook bent u in dat geval niet verzekerd als er een ongeluk gebeurt. Dat is een risico dat natuurlijk niemand wil nemen.

Wanneer het rijbewijs is verlopen, kunt u gewoon een nieuwe aanvragen bij uw gemeente. U hoeft niet opnieuw examen te doen en er zijn ook geen andere consequenties aan verbonden. Als u zo snel mogelijk weer wilt rijden, is het verstandig om een spoedaanvraag te doen. Bent u hier op tijd mee, dan ligt er in de meeste gevallen de volgende dag al een nieuw rijbewijs voor u klaar.

Rijbewijs verlengen bij 75 jaar? Zo lang duurt het!

Gaat u uw rijbewijs verlengen op een leeftijd van 75 jaar of ouder? Dan vraagt u zich misschien af hoelang van tevoren u hiermee moet beginnen. Waarom is die wachttijd zo belangrijk? Dat heeft te maken met de procedure die u als oudere moet doorlopen vóór u het rijbewijs kunt verlengen.

Vanaf deze leeftijd moet u namelijk eerst een Gezondheidsverklaring invullen en vervolgens een rijbewijskeuring voor ouderen ondergaan. Wanneer bij deze keuring eventuele gezondheidsproblemen worden gesignaleerd, volgt er mogelijk ook nog extra onderzoek door een specialist. 

Aangezien al deze stappen tot wel een paar maanden extra tijd kosten, raden wij u aan om drie tot vier maanden voor het aflopen van uw rijbewijs te beginnen met het invullen van de Gezondheidsverklaring en het inplannen van de medische keuring.

Drukte bij het CBR zorgt ervoor dat het relatief lang kan duren voor u bericht krijgt en verder kunt met de volgende stappen van de aanvraag.

Wat betekenen de data op het rijbewijs?

Wie zijn rijbewijs goed bekijkt, ziet dat er op de voor- en achterkant verschillende data vermeld staan. Wat betekenen deze data precies en wat is het onderscheid tussen de verschillende data?

Te beginnen met de voorzijde, daar staat onder 4a de datum van afgifte van het rijbewijs door de gemeente. Daarnaast, onder 4b, staat de datum tot wanneer het rijbewijs geldig is. Voor een B-rijbewijs is dit standaard tien jaar.

Op de achterkant staat per categorie aangegeven op welke datum de rijbevoegdheid is gehaald. In de kolom daarnaast staat de datum waarop deze bevoegdheid verloopt, indien het rijbewijs niet op tijd vernieuwd wordt.

Medische keuring nodig voor verlenging? Boek hier!

Het antwoord op de vraag “Welke datum komt op het rijbewijs bij verlengen?” heeft u inmiddels gevonden. Is uw rijbewijs toe aan een verlenging en heeft u hier een medische keuring voor nodig? Vraag dan direct uw medische keuring aan bij Rijbewijsdokter. 

Wij helpen u meestal al binnen een paar dagen. Of u nu een seniorenkeuring nodig heeft, een beroepskeuring voor taxi of groot rijbewijs of een keuring voor de verlenging van uw Surinaams rijbewijs, onze professionele, BIG-geregistreerde artsen staan voor u klaar. 

U plant de keuring snel en eenvoudig zelf in via onze planningstool! Kies een locatie bij u in de buurt, selecteer de dag en het tijdstip die u het beste uitkomen en de afspraak is geregeld. Wilt u liever telefonisch plannen of heeft u eerst nog vragen? Dan kunt u onze klantenservice bereiken op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Google-Beoordeling
4.5
js_loader