Kosten medische keuring aftrekbaar - Rijbewijsdokter

Zijn de kosten van een medische keuring voor rijbewijs aftrekbaar?

Zijn de kosten van een medische keuring voor het rijbewijs aftrekbaar? Dat is een vraag die rijbewijshouders vaak stellen. Iedereen van 75 jaar en ouder die zijn of haar rijbewijs wil verlengen, moet tenslotte een medische keuring ondergaan. Dat geldt ook voor beroepschauffeurs, zoals vrachtwagen-, bus en taxichauffeurs.

De kosten voor deze medische keuring betaalt u zelf. Dan is het natuurlijk wel prettig als u deze bij uw belastingaangifte kunt aftrekken. Hoe het precies zit met de kosten van de medische keuring en in hoeverre u deze terug kunt krijgen van de verzekering of Belastingdienst, vertellen we u in dit artikel.

De kosten van een medische keuring

Wat kost een medische keuring voor het rijbewijs eigenlijk precies? Daar kunnen we helaas geen eenvoudig antwoord op geven, want dit verschilt per aanbieder. Er zijn wel landelijke richtlijnen over de maximale kosten die een keuringsinstantie in rekening mag brengen. Het bedrag dat u moet betalen, mag dus sowieso niet hoger zijn dan dat. 

Keuringsinstanties mogen wel lagere tarieven hanteren. Hierdoor kan er dus alsnog verschil zijn in de kosten voor een keuring en loont het om verschillende aanbieders te vergelijken. Houd daarbij zowel rekening met de prijs als de kwaliteit van de keuring. Zo werken onze eigen keuringsartsen allemaal met het landelijke systeem ZorgDomein. Via dit systeem versturen zij uw resultaten snel naar het CBR.

In de concurrerende tarieven van Rijbewijsdokter zijn onder andere de keuring, het invullen van alle keuringsverslagen en het achteraf invullen van verschillende vragen vanuit het CBR inbegrepen. Een keuring op maat en zonder onvoorziene kosten, dat is waar wij voor staan!

Is de rijbewijskeuring aftrekbaar?

Ondanks dat u bij ons een keuring heeft gevonden die gunstig geprijsd is, zou het natuurlijk alsnog fijn zijn als u deze bij de Belastingdienst kon opgeven als aftrekpost. Veel mensen vragen zich dan ook af of deze keuring aftrekbaar is. Helaas is het antwoord op deze vraag negatief: de kosten voor de periodieke medische keuring die u ondergaat na uw 75ste verjaardag of als beroepschauffeur zijn niet aftrekbaar.

In enkele gevallen kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Bijvoorbeeld als u na een beroerte een herkeuring ondergaat die losstaat van de periodieke controle. Soms kan de keuring dan als specifieke zorgkosten worden opgevoerd. Overleg altijd met uw belastingadviseur of dit in uw situatie ook geldt.

Wordt de keuring vergoed door de zorgverzekering?

Aangezien de medische keuring voor het rijbewijs in de meeste situaties dus niet aftrekbaar is, vraagt u zich misschien af of u dan van de zorgverzekering een vergoeding voor deze kosten krijgt. Of uw zorgverzekering de keuring vergoedt of dat u deze zelf moet betalen, is afhankelijk van de verzekering die u heeft afgesloten. 

Vanuit de basisverzekering is er sowieso geen vergoeding mogelijk. Maar sommige aanvullende verzekeringen dekken de kosten wel. Of u recht heeft op een vergoeding, gaat u het makkelijkst na door het vergoedingenoverzicht van uw zorgverzekeraar te bekijken of het even bij de verzekeraar na te vragen.

Wat kost een Gezondheidsverklaring bij het CBR?

Voor u de medische keuring kunt inplannen, moet u eerst online een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doet u door met uw DigiD in te loggen bij ‘Mijn CBR’. Beantwoord hier alle vragen, zoals “Kunt u uw arm, hand of vingers door een beperking slecht gebruiken?” en “Kunt u met één of beide ogen beperkt zien, zelfs als u een bril of lenzen gebruikt?”. 

Het CBR bepaalt jaarlijks wat de kosten voor deze verklaring zijn. Deze zijn voor iedereen gelijk. U betaalt direct met iDEAL.

Kosten medische keuring rijbewijs niet aftrekbaar! Boek voordelig hier

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn de kosten voor de medische keuring voor het rijbewijs niet aftrekbaar. U moet deze keuring dus in de meeste gevallen zelf betalen. Dan is het prettig om een keuring te boeken die niet de hoofdprijs kost. Reserveer uw keuring direct bij Rijbewijsdokter en u kunt snel terecht, voor een zeer schappelijke prijs.

Wij helpen u binnen een paar dagen. Of u nu een seniorenkeuring nodig heeft, een beroepskeuring voor taxi of groot rijbewijs of een keuring voor de verlenging van uw Surinaams rijbewijs, onze artsen staan overal in het land voor u klaar. 

U plant de keuring snel en eenvoudig zelf in via onze planningstool. Liever telefonisch reserveren? Dan kan natuurlijk ook, bel dan onze klantenservice op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer