Elderly woman behind the steering wheel

Rijbewijs verlengen bij 75 jaar, wat is de wachttijd?

Uw rijbewijs verlengen bij 75 jaar, welke wachttijd kunt u verwachten? Dit vragen veel senioren zich af wanneer het tijd is voor het verlengen van het rijbewijs. Waarom is die wachttijd zo relevant? Dat heeft te maken met de procedure die u als 75+’er moet doorlopen vóór u uw rijbewijs kunt verlengen.

Voor iedereen onder de 75 zonder gezondheidsproblemen is een afspraak bij de gemeente voldoende voor deze verlenging. Maar wordt u 75, dan zijn er een paar extra checks nodig voordat het CBR uw rijbewijs verlengt. U moet een Gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring ondergaan. Dankzij deze controles blijft u veilig op de weg.

Hoelang van tevoren rijbewijs aanvragen bij 75 jaar?

Door de extra controles die nodig zijn bij senioren, vraagt de aanvraagprocedure ook meer tijd. Wij raden u aan om drie tot vier maanden voor het aflopen van uw rijbewijs te beginnen met het invullen van de Gezondheidsverklaring en het inplannen van de medische keuring.

Door drukte bij het CBR kan het namelijk relatief lang duren voor u bericht krijgt en verder kunt met de volgende stappen van de aanvraag.

Hoelang wachten op Gezondheidsverklaring CBR?

De Gezondheidsverklaring zelf vult u snel en makkelijk in op de website van het CBR. Ga hiervoor naar mijn.cbr.nl en klik op ‘Inloggen met sms of app’. U logt in met uw DigiD. De persoons- en adresgegevens zijn al ingevuld, net als de categorie(ën) van uw rijbewijs. 

Er volgen vragen over uw gezondheid, die u met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoordt. Alle vragen doorgelopen? Onderteken de verklaring dan weer met uw DigiD. U betaalt direct met iDEAL, waarna de verklaring wordt verstuurd naar het CBR. In ‘Mijn CBR’ volgt u de status van uw aanvraag.

Binnen vier weken na het inleveren van uw Gezondheidsverklaring ontvangt u bericht van het CBR over de vervolgstappen. Verloopt uw rijbewijs in deze periode? Dan krijgt u sneller bericht, namelijk binnen tien dagen. De eventuele vervolgstappen hangen af van uw persoonlijke situatie.

Hoelang duurt de medische keuring voor een rijbewijs?

Heeft u naar aanleiding van uw ingevulde Gezondheidsverklaring bericht gekregen van het CBR? Dan is de volgende stap vaak het inplannen van de medische keuring. Bij Rijbewijsdokter doet u dit makkelijk online met behulp van onze planningstool. U kunt bijna altijd al binnen een paar dagen terecht. Bij ons dus geen oponthoud!

Tijdens de medische keuring doorloopt de arts verschillende stappen om uw gezondheid te controleren:

  • De keuringsarts neemt het keuringsformulier met u door.
  • U bespreekt de met ‘ja’ beantwoorde vragen op de Gezondheidsverklaring.
  • De arts meet uw ogen en bloeddruk.
  • De arts controleert uw urine.
  • Er wordt lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat (handen, armen, benen, et cetera) verricht.
  • De arts neemt eventuele medicatie met u door.
  • U bespreekt samen uw vragen.

De keuring zelf duurt meestal zo’n twintig tot dertig minuten.

Onze keuringsarts stuurt de resultaten via ZorgDomein naar het CBR, dat vervolgens aan de slag gaat met uw beoordeling. U krijgt meestal binnen vier weken een reactie van het CBR. Biedt het keuringsrapport genoeg informatie? Dan ontvangt u een besluit over uw rijgeschiktheid. In sommige gevallen is eerst nog aanvullend onderzoek door een specialist nodig.

Geldigheidsduur rijbewijs vanaf 75 jaar

Wanneer u ouder dan 65 jaar bent en uw rijbewijs moet verlengen, is uw rijbewijs niet langer tien jaar geldig zoals u gewend was. U krijgt dan namelijk een rijbewijs dat geldig is tot uw 75ste verjaardag. Op uw 68ste krijgt u dus een rijbewijs dat zeven jaar geldig is, en op uw 73ste een rijbewijs voor twee jaar.

Door deze regeling moet iedereen die 75 wordt een nieuw rijbewijs aanvragen en hiervoor een medische keuring ondergaan. Vanaf de leeftijd van 75 jaar krijgt u vervolgens telkens een nieuw rijbewijs voor vijf jaar, tenzij het CBR om gezondheidsredenen besluit tot een kortere geldigheid.

Rijbewijs eerder verlengen

U mag uw rijbewijs altijd eerder verlengen dan de datum op het pasje aangeeft. Bent u jonger dan 75, dan is dit niet direct noodzakelijk. U hoeft dan namelijk alleen maar naar de gemeente, waarna het nieuwe rijbewijs binnen een week klaarligt. 

Maar als u 75 jaar of ouder bent, dan kan de aanvraagprocedure zoals gezegd een paar maanden in beslag nemen. In dat geval is het dus slim om ruim op tijd te beginnen om te voorkomen dat u tijdelijk zonder geldig rijbewijs zit. U mag dan namelijk niet rijden tot u het nieuwe rijbewijs heeft ontvangen.

Rijbewijs verlengen bij 75 jaar en bang voor de wachttijd? Plan uw keuring nu!

Bent u 75 jaar of ouder en heeft u de Gezondheidsverklaring ingevuld? Dan kunt u na bericht van het CBR op zoek gaan naar een instantie voor de medische keuring om te beoordelen of u zelfstandig en veilig een voertuig kunt besturen.

Kies voor een keuring bij Rijbewijsdokter en een van onze BIG-geregistreerde keuringsartsen helpt u snel en vakkundig. Maak direct een afspraak op de locatie en het tijdstip van uw voorkeur. Dit kan snel en gemakkelijk via onze online planningstool of telefonisch via 085 208 7688.

Delen:

Lees meer nieuwsartikelen!