Hoe lang is een medische keuring voor het rijbewijs geldig - Rijbewijsdokter

Hoe lang is een medische keuring voor het rijbewijs geldig?

Soms is een medische keuring nodig als u uw rijbewijs wilt aanvragen of vernieuwen. Hoe lang is deze medische keuring voor het rijbewijs geldig? 

Waarschijnlijk gaat u met een positieve keuring op zak direct door naar de gemeente voor het verlengen van uw rijbewijs. Maar mocht dit door omstandigheden niet mogelijk zijn, dan is het vast een geruststellende gedachte dat een positieve uitslag van de medische keuring één jaar geldig is. In het geval dat er nog een rijexamen moet plaatsvinden wordt deze termijn verlengt naar 3 jaar. U heeft dus alle tijd om uw rijbewijs te verlengen. Uiteraard mag u in de tussentijd niet de weg op met uw verlopen rijbewijs, op één uitzondering na. Het keuringsverslag, ingevuld door de keuringsarts van Rijbewijsdokter, is geldig zolang als de aanvraag bij het CBR loopt en er nog geen besluit genomen is.

Wie heeft een medische keuring nodig?

U kunt uw rijbewijs alleen krijgen of verlengen met een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid. De medische keuring voor het rijbewijs is in het leven geroepen om dit te controleren. 

Een keuringsarts voert de keuring uit bij ouderen, beroepschauffeurs en mensen met bepaalde aandoeningen. Deze aandoeningen komen naar voren uit de Gezondheidsverklaring die u invult voor de keuring.

Hoe lang is een medische keuring voor het rijbewijs geldig?

Wanneer u 75 jaar wordt, is een medische keuring noodzakelijk voor een verlenging van uw rijbewijs. U moet deze keuring vervolgens elke vijf jaar herhalen. Ook een taxipas en het groot rijbewijs zijn standaard vijf jaar geldig. Wanneer u een verlenging van een van deze licenties wilt aanvragen, moet u eveneens uw gezondheid laten controleren door middel van een medische keuring.

Geldigheid Gezondheidsverklaring

Iedereen die rijexamen wil doen, moet een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Hiermee toont u aan dat u gezond genoeg bent voor het besturen van een auto. Het invullen van deze verklaring is ook onderdeel van de medische keuring. In dat geval bespreekt de keuringsarts de informatie die u heeft ingevuld.

Wanneer u de Gezondheidsverklaring naar het CBR stuurt en bericht krijgt dat u geschikt bent om te rijden, heeft u een jaar de tijd voor het verlengen van uw rijbewijs. Na een jaar vervalt de verklaring.  

Waar ziet u of de medische keuring voor het rijbewijs nog geldig is?

Vraagt u zich af of uw rijbewijs nog geldig is? Dat gaat u eenvoudig na: bekijk de datum die op het rijbewijs zelf staat. De datum die u hier ziet, is de vervaldatum. Dit is over het algemeen precies vijf of tien jaar nadat u de vorige keer een verlenging aanvroeg.

Let op: u mag niet rijden met een verlopen rijbewijs! Houd de vervaldatum dus altijd goed in de gaten. Wanneer een medische keuring niet nodig is, haalt u uw rijbewijs over het algemeen op binnen een week na aanvraag bij de gemeente. Maar wanneer u zich wel medisch moet laten keuren, kan deze procedure soms enkele maanden duren. Begin in dat geval dus ruim op tijd met de verlengingsprocedure.

Vraag uw medische keuring meteen aan!

Hoe lang is een medische keuring voor het rijbewijs geldig? Dat is dus vrij lang. Maar desondanks raden wij u aan om het verlengen van uw rijbewijs niet te lang uit te stellen. Zet snel de eerste stappen en voorkom dat u zonder geldig rijbewijs de weg op gaat!

Vraag direct uw medische keuring aan bij Rijbewijsdokter. Wij helpen u binnen een paar dagen, of u nu een seniorenkeuring nodig heeft, een beroepskeuring voor taxi of groot rijbewijs of een keuring voor de verlenging van uw Surinaams rijbewijs. U plant de keuring snel en eenvoudig zelf in via onze planningstool! Liever telefonisch plannen? Dan kan natuurlijk ook, bel ons dan op 085 208 7688.

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer