Wat is een medische keuring - Rijbewijsdokter

Wat is een medische keuring? Op consult bij de Rijbewijsdokter.

Wat is een medische keuring rijbewijs? Dat is de vraag die we tijdens dit consult zullen behandelen. Wanneer u voor het eerst een medische keuring moet laten uitvoeren, zult u merken dat er het één en ander op u afkomt. Sterker nog, zelfs chauffeurs die al meerdere malen zijn gekeurd worden af en toe nog geconfronteerd met onduidelijkheden. Tijd voor wat helderheid dus! Bij de aanvraag van een medische keuring ligt het initiatief vaak bij uzelf. Daarnaast heeft u ook te maken met verschillende formulieren en instanties. Is het een laagdrempelig en persoonlijk proces wat u doorloopt? Soms wel en soms niet, maar wij van Rijbewijsdokter geloven dat dit altijd het geval moet zijn! Daarom bieden wij graag onze hulp aan en beantwoorden de volgende vragen:

  • Wat is een medische keuring rijbewijs?
  • Wat houdt een medische keuring rijbewijs in?
  • Wat is de uitkomst van een medische keuring rijbewijs?
  • Waar kan ik terecht met mijn overige vragen?

Wat is een medische keuring rijbewijs en hoe bereid ik me voor?

Een medische keuring rijbewijs is een onderzoek waaruit moet blijken dat u veilig en zelfstandig een voertuig kunt besturen. Nu zult u zich afvragen: dat doe ik toch al jaren veilig en zelfstandig? Inderdaad! Maar in sommige gevallen moet dit getest worden om de veiligheid van uzelf en anderen zo goed mogelijk te waarborgen. Zo kunnen de staat van uw gezondheid, uw leeftijd of de keuze voor een bepaald beroep redenen zijn waarom u zich medisch moet laten keuren.

Nu we weten wat een medische keuring is, kunnen we beginnen aan de voorbereiding. In de meeste gevallen moet u, vooraf aan de keuring, een gezondheidsverklaring invullen. Deze kunt u aanvragen via het CBR. Na het invullen van de verklaring ontvangt u een keurformulier, dat u meeneemt naar de rijbewijskeuring. Verder neemt u ook het volgende mee naar de afspraak:

  • Uw huidige rijbewijs (indien in bezit)
  • Keuringsformulieren CBR en eventuele aanvullende formulieren met betrekking tot uw medische voorgeschiedenis
  • Een potje verse urine
  • Een actueel overzicht van uw medicatie
  • Draagt u een bril of gebruikt u contact lenzen? Neem deze dan mee (inclusief sterkte van eventuele contactlenzen)

Wat houdt een medische keuring rijbewijs in?

Elke medische keuring begint bij het maken van een afspraak. Via onze online planningtool maakt u snel en simpel een afspraak op één van onze locaties in Nederland. Wat houdt de medische keuring rijbewijs bij aankomst in? Ten eerste een vriendelijke arts die u verder op weg helpt, door al uw vragen te beantwoorden. Vervolgens neemt de dokter het keurformulier met u door en stelt deze eventueel aanvullende vragen. Daarnaast wordt er ook gekeken of u medicatie gebruikt en zo ja, welke dit zijn. Hierna kan de keuring beginnen! Tijdens de keuring test de arts onder andere de staat van uw zicht en wordt uw bloeddruk opgemeten. Daarnaast wordt ook een urineonderzoek uitgevoerd om eventuele stoffen te signaleren die niet in uw urine thuishoren, zoals verhoogde waardes van glucose of eiwit. Tenslotte zal er, indien nodig, een extra lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd. 

Wat is de uitkomst van een medische keuring rijbewijs?

Na afloop van het onderzoek stuurt de arts uw keuringsverslag direct digitaal naar het CBR via Zorgdomein. Het CBR zal aan de hand van dit verslag bepalen of u rijgeschikt bent. Is dit het geval, dan ontvangt u een positief besluit. Hiermee kunt u naar de gemeente om uw rijbewijs te verlengen. Laat u zich medisch keuren voor een Surinaams rijbewijs? Dan kan de keuringsarts na afloop van de keuring meteen een Geschiktheidsverklaring aan u overhandigen. 

Waar kan ik terecht met mijn overige vragen?

Dus, wat is een medische keuring? Voornamelijk een proces dat erg moeilijk lijkt, maar met een beetje hulp eigenlijk vrij eenvoudig is. Hulp nodig of heeft u andere vragen? Neem dan gerust eens contact op met onze klantenservice of bekijk onze veelgestelde vragen. Wij helpen u graag verder met uw rijbewijskeuring!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer