Medische keuring groot rijbewijs - Rijbewijsdokter

Medische keuring groot rijbewijs

Een medische keuring groot rijbewijs is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van uw medeweggebruikers. Als bus-, vrachtwagen- of touringcarchauffeur moet u tenslotte alert zijn, oog hebben voor uw omgeving en kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen.

Daarom moet u voor de aanvraag of verlenging van uw groot rijbewijs (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E) om de vijf jaar een medische keuring groot rijbewijs ondergaan. De bedrijfsarts of een gecertificeerde arboarts voert deze groot rijbewijs-keuring uit. Ook bij Rijbewijsdokter kunt u terecht voor een keuring groot rijbewijs!

Wat heeft u nodig voor keuring groot rijbewijs?

Is het tijd voor uw keuring groot rijbewijs? Er zijn een aantal dingen die u nodig heeft voor deze keuring. Allereerst moet u een Gezondheidsverklaring invullen. Hierop worden verschillende vragen gesteld over uw mentale en fysieke gezondheid.

Naar de keuring zelf neemt u het volgende mee:

 • Uw huidige rijbewijs (als u dit heeft);
 • Een identiteitsbewijs;
 • Uw keuringsverslag met ZD-code;
 • De aanvullende formulieren met ZD-code(s) als u deze gekregen heeft;
 • Eventuele aanvullende formulieren met betrekking tot uw medische voorgeschiedenis;
 • Een potje verse urine;
 • Een actueel overzicht van uw medicatie;
 • Draagt u een bril of contactlenzen? Neem deze dan ook mee (inclusief informatie over de sterkte van eventuele contactlenzen).

Gezondheidsverklaring voor groot rijbewijs

Voor u de medische keuring kunt inplannen, moet u dus zelf eerst een Gezondheidsverklaring invullen. Hierop staan vragen over aandoeningen die van invloed kunnen zijn op uw rijvermogen. Denk aan epileptische aanvallen, duizeligheid of een verhoogde bloeddruk.

U vindt de verklaring op de website van het CBR, als u inlogt bij ‘Mijn CBR’. Wanneer u alle vragen heeft beantwoord, ondertekent u het formulier door middel van DigiD en betaalt u via iDEAL direct de kosten. Het CBR beoordeelt uw verklaring. U ontvangt binnen vier weken bericht over de vervolgstappen. In de meeste gevallen kunt u daarna uw medische keuring plannen. 

Hoelang is de Gezondheidsverklaring groot rijbewijs geldig?

Elke Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs is een jaar geldig. Dat geldt dus ook voor de Gezondheidsverklaring groot rijbewijs. Dit betekent dat vanaf het moment dat u een besluit van het CBR heeft ontvangen, u een jaar de tijd heeft voor de vervolgstap. Ofwel het verlengen van uw rijbewijs bij de gemeente ofwel het ondergaan van de medische keuring.

Wat doen ze bij een medische keuring groot rijbewijs?

Na het indienen van de Gezondheidsverklaring ontvangt u in ‘Mijn CBR’ bericht met het verzoek om u te laten keuren. Tijdens deze medische keuring onderzoekt de arts of u in staat bent tot veilig rijden

De keuring bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Doornemen van het keuringsverslag met de arts.
 • Beoordeling van uw lichamelijke en geestelijke conditie.
 • Onderzoek naar uw bewegingsapparaat: armen, benen en wervelkolom.
 • Bloeddrukmeting.
 • Oogmeting (eventueel met bril of contactlenzen).
 • Controle van uw urine op suiker.
 • Bespreken van eventuele vragen.

Reserveer uw medische keuring groot rijbewijs nu!

Medische keuring groot rijbewijs plannen? Als bus-, vrachtwagen of touringcarchauffeur moet u elke vijf jaar gekeurd worden en wilt u natuurlijk zo min mogelijk last ondervinden van deze procedure. Laat u daarom binnen een paar dagen professioneel keuren door een BIG-geregistreerde arboarts op een van de locaties van Rijbewijsdokter. Plan uw keuring direct in!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer