Wanneer heeft u een medische keuring nodig voor uw rijbewijs - Rijbewijsdokter

Wanneer heeft u een medische keuring nodig voor uw rijbewijs?

Wanneer is een medische keuring voor uw rijbewijs nodig? Een medische keuring is in een aantal situaties verplicht. Iedereen die het rijbewijs B of E wil verlengen, dient vooraf een gezondheidsverklaring in te vullen. U moet dit in sommige gevallen aanvullen met een medische keuring, voordat het CBR een Verklaring van Geschiktheid afgeeft.

Medische keuring na Gezondheidsverklaring

In de volgende gevallen heeft u in aanvulling op de Gezondheidsverklaring een medische keuring nodig:

  • U bent 75 jaar of ouder op het moment dat uw rijbewijs verloopt;
  • U heeft op uw gezondheidsverklaring een vraag met ‘ja’ beantwoord;
  • Er heeft een verandering plaatsgevonden in uw gezondheidssituatie.

Op welke leeftijd moet u gekeurd worden voor uw rijbewijs?

Iedereen die wil autorijden, moet gezond zijn. Dat u gezond bent, toont u aan door middel van een Verklaring van Geschiktheid die het CBR uitgeeft. U krijgt deze wanneer u rijexamen doet en een Gezondheidsverklaring invult.

Wanneer u 75 jaar wordt, loopt uw rijbewijs af en moet u een medische keuring ondergaan. Een arts beoordeelt of u nog gezond genoeg bent om achter het stuur te stappen. Op hogere leeftijd is er tenslotte een grotere kans op lichamelijke problemen, die uw rijgedrag misschien beïnvloeden. Bent u nog helemaal gezond? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen. Deze keuring wordt elke vijf jaar herhaald.

Geldigheid rijbewijs

Het reguliere rijbewijs is tien jaar geldig. Maar wanneer u tussen de 65 en 75 jaar bent en een nieuw rijbewijs krijgt, is dit anders. In dat geval wordt het rijbewijs namelijk niet met tien jaar verlengd, maar tot uw 75ste verjaardag.

Bent u dus 66 jaar op het moment van verlenging, dan ontvangt u een rijbewijs dat negen jaar geldig is. En op 70-jarige leeftijd is uw nieuwe rijbewijs nog vijf jaar geldig.

Wanneer heeft u een medische keuring nodig voor uw rijbewijs?

Naast de standaardkeuring bij 75 jaar zijn er meer situaties waarin een medische keuring noodzakelijk is.

Als u rijexamen gaat doen, vult u een gezondheidsverklaring in waarbij u meerdere vragen over uw gezondheid beantwoordt. Is uw antwoord op een of meerdere vragen ‘ja’? Dan wordt uw rijgeschiktheid onderzocht.

En ook als u een rijbewijs C of D aanvraagt of verlengt, keurt een arts uw gezondheid. De vrachtauto’s en bussen die u met deze rijbewijscategorieën mag besturen, zijn tenslotte groot en zwaar. Ook besteden chauffeurs van deze voertuigen vaak veel tijd op de weg, waardoor een groter risico voor de verkeersveiligheid ontstaat. 

Als bus- of vrachtwagenchauffeur moet u alert zijn, oog hebben voor uw omgeving en kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen. Dit test de arts tijdens de keuring.

Tot slot mag u ook altijd zelf een medische keuring aanvragen. Als u twijfelt over uw eigen rijgeschiktheid, vraagt u het CBR om een beoordeling. De keuring toont aan of u nog veilig de weg op kunt en het CBR beslist vervolgens of uw rijbewijs nog geldig is.  

Waaruit bestaat een medische keuring?

Er zijn dus verschillende situaties waarin het CBR een medische keuring uitvoert. Maar wat kunt u tijdens deze keuring precies verwachten? Waar kijkt de arts naar en welke zaken worden getest

Tijdens de medische keuring voor uw rijbewijs doorloopt de arts deze stappen:

  • Anamnese: hij of zij bespreekt uw medische voorgeschiedenis aan de hand van de vooraf ingevulde eigen verklaring.
  • Bloeddrukmeting: eventuele hoge of lage waardes in uw bloeddruk worden gemeten.
  • Oogonderzoek: uw ogen worden getest d.m.v. een gezichtsveld- en visustest.
  • Urineonderzoek: de arts test uw urine om stoffen te signaleren die hier niet in thuishoren. Zoals verhoogde waardes van glucose.
  • Lichamelijk onderzoek: er vindt ook eventueel lichamelijk onderzoek plaats, waarbij de arts bijvoorbeeld kijkt of uw armen en benen goed werken.

De kosten van een medische keuring

U vraagt zich misschien af hoe hoog de kosten van de medische keuring zijn. U betaalt de keuring altijd zelf en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) stelt de maximale tarieven van de keuring vast. Bekijk ons tarievenoverzicht voor de actuele tarieven van Rijbewijsdokter.

Medische keuring rijbewijs aanvragen

Wanneer een medische keuring voor het rijbewijs nodig is, plant u dit snel en makkelijk bij Rijbewijsdokter! Bij ons kunt u terecht voor een ouderen rijbewijskeuring, keuring voor het groot rijbewijs of taxi, of voor de verlenging van uw Surinaams rijbewijs. Wij hebben meer dan 25 locaties door heel Nederland. Plan een afspraak dicht bij jou in de buurt!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer