Wat heeft u nodig bij verlenging van uw rijbewijs - Rijbewijsdokter

Wat heeft u nodig bij verlenging van uw rijbewijs?

Elke vijf of tien jaar is het weer zover: u moet uw rijbewijs verlengen. Maar wat heeft u nodig bij de verlenging van het rijbewijs? Moet u nieuwe pasfoto’s laten maken, een Gezondheidsverklaring invullen of een medische keuring ondergaan?

Waar u allemaal rekening mee moet houden als het moment van een verlenging is aangebroken, hangt af van verschillende zaken, zoals uw leeftijd en om welk rijbewijs het gaat. Lees verder voor alle antwoorden!

Wanneer moet u uw rijbewijs verlengen?

Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op het pasje staat. Vanaf die dag is het verlopen en moet u in het bezit zijn van een nieuw rijbewijs. Let op: is uw rijbewijs verlopen en heeft u nog geen nieuw exemplaar? Dan mag u niet rijden! Doet u dit toch, dan riskeert u een boete. 

U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie of als het rijbewijs niet meer leesbaar is. 

Verlenging rijbewijs B onder de 75

Komt de vervaldatum dichtbij? Dan is het tijd voor het regelen van de verlenging van uw rijbewijs. Wanneer u onder de 75 bent, maakt u een afspraak bij uw gemeente voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs. 

Neem een geldig identiteitsbewijs of het huidige rijbewijs mee, plus een goed lijkende kleurenpasfoto. Deze moet voldoen aan de regels die gelden voor pasfoto’s. U betaalt het nieuwe rijbewijs direct bij aanvraag, dus zorg ook voor een pinpas of contant geld. 

Verlenging rijbewijs B 75 jaar en ouder

Vanaf uw 75ste zijn er een aantal extra stappen nodig voor het verlengen van uw B rijbewijs. Om te beginnen moet u een Gezondheidsverklaring invullen. Hierin beantwoordt u allerlei vragen over uw mentale en lichamelijke gezondheid. Deze verklaring vindt u online op de website van het CBR.

Nadat u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, maakt u een afspraak voor een medische keuring. Het CBR beoordeelt de resultaten van deze keuring. Bent u goedgekeurd? Dan kunt u uw nieuwe rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Verlenging rijbewijs C & D

Ook voor het verlengen van een C of D rijbewijs is meer nodig dan een pasfoto. Als bus- of vrachtwagenchauffeur moet u tenslotte alert zijn, oog hebben voor uw omgeving en kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen. 

Het is belangrijk dat een arbo-keuringsarts deze zaken regelmatig test. Daarom moet u, voor de aanvraag of verlenging uw rijbewijs C of D, om de vijf jaar een medische keuring groot rijbewijs ondergaan. Positieve uitslag? Dan heeft u alles compleet om uw verlenging aan te vragen.

Hoe werkt verlenging rijbewijs?

In elke gemeente is het mogelijk om een afspraak te maken voor het aanvragen van een verlenging van het rijbewijs. Met uw (nog geldige) oude rijbewijs of een identiteitsbewijs, en een kleurenpasfoto, dient u de aanvraag in.

In steeds meer gemeenten is het ook mogelijk om de verlengingsaanvraag digitaal te doen. Wat heeft u nodig voor de aanvraag van de verlenging van uw rijbewijs? Voor het digitaal indienen van de aanvraag, doorloopt u de volgende stappen:

  1. Laat eerst een pas­fo­to ma­ken die voldoet aan de voorwaarden, door een fo­to­graaf die is er­kend door de RDW.
  2. Ga naar de web­si­te van de RDW en vraag uw nieuwe rij­be­wijs hier aan.
  3. Haal het rij­be­wijs persoonlijk op bij uw gemeente.

 

Op de website van uw gemeente ziet u of het mogelijk is om de aanvraag digitaal te doen. Afhalen van het nieuwe rijbewijs moet wel nog steeds persoonlijk.

Hoeveel pasfoto’s heeft u nodig voor het verlengen van uw rijbewijs?

Bij het aanvragen van uw rijbewijs, levert u één pasfoto in. Deze moet aan verschillende voorwaarden voldoen. 

De foto moet sowieso in kleur zijn en u moet er goed op lijken. Daarnaast zijn er meerdere voorwaarden op het gebied van het formaat, de achtergrond, de positie van uw gezicht, et cetera. Wilt u zeker weten dat uw foto hieraan voldoet, laat hem dan maken door een fotograaf die bekend is met deze eisen.

De kosten van rijbewijs verlengen

De RDW bepaalt de kosten voor een (nieuw) rijbewijs. Deze zijn in elke gemeente hetzelfde. Wilt u een spoedaanvraag doen? Dan geldt een toeslag bovenop de reguliere prijs. Er zijn geen extra kosten bij verlies, diefstal of beschadiging. U betaalt alle kosten direct bij de aanvraag, ongeacht of u deze online of persoonlijk bij de gemeente doet.

Heeft u een medische keuring nodig voor het verlengen van uw rijbewijs? Bekijk dan onze tarieven!

Medische keuring nodig? Boek nu!

Blijkt uit het antwoord op de vraag “Wat heeft u nodig bij verlenging rijbewijs?” dat u een medische keuring moet doen? Plan deze dan direct in op onze website! Onze geregistreerde artsen voeren keuringen uit op verschillende locaties door heel Nederland. Er is dus bijna altijd wel een keuring te plannen bij u in de buurt. En dat vaak al binnen enkele dagen. Wacht niet langer en boek direct!

Delen:

Lees meer blogartikelen!

Rijbewijskeuringen in zeeland - Rijbewijsdokter

Rijbewijskeuringen in Zeeland!

Goed nieuws! Rijbewijsdokter biedt vanaf nu ook rijbewijskeuringen aan in de provincie Zeeland! Wanneer u zich medisch moet laten keuren voor een rijbewijs, kan het

Lees meer